Британското кралско семейство на коледна служба без принц Филип

OFFNews 25 декември 2019 в 15:53 4432 0

Снимка БТА

Членовете на британското кралско семейство присъстваха на коледна църковна служба в тяхното имение Сандрингам, графство Норфък, без участието на Херцога на Единбург, съобщи БНР.

Британската кралица пристигна в църквата без нейния съпруг принц Филип. Херцогът на Единбург вчера бе изписан след четиридневен престой в болницата и прекара Бъдни вечер в обкръжението на най-близките си в Сандрингам.

98-годишният Филип се оттегли от обществения живот през август 2017 година, поради невъзможност да изпълнява задълженията си, в резултат на влошеното му здравословно състояние. Елизабет Втора бе придружена в църквата от синовете си принц Чарлз и принц Андрю.

Правнуците на кралицата принц Джордж и принцеса Шарлът за първи път присъстваха на коледна служба.

В коледното си послание, което се излъчва днес, британската кралица Елизабет Втора отбелязва, че Великобритания и нейното семейство са преживели трудна година, изминалият период е бил "с неравности", информира по-рано Асошиейтед прес.

Посланието беше записано предварително преди съпругът на кралицата - принц Филип, да постъпи в болница в Лондон като предпазна мярка.

В цитирания от Асошиейтед прес текст кралицата най-вероятно има предвид неравния път на Обединеното кралство за напускането на Европейския съюз, както и неблагополучията в кралското семейство.

От продължителната политическа безизходица беше намерен изход едва по-рано този месец, когато гласоподавателите дадоха на борещите се за Брекзит консерватори достатъчно мнозинство в парламента.

Проблемите на кралското семейство са свързани с оттеглянето на принц Андрю от обществени задължения заради катастрофалното му телевизионно интервю, в което той защити приятелството си с осъдения за сексуални престъпления Джефри Епстийн.

Семейството преживя и разрив между принц Уилям и принц Хари, който замина със съпругата си Меган и малкия им син Арчи за Канада, вместо да прекара коледните празници в имението Сандрингам.

"Пътят невинаги е равен, но с малки крачки могат да се „излекуват“ различията", смята Елизабет Втора.

Кралицата, която е неутрална по политически въпроси, използва словото си и за да припомни 75-та годишнина от десанта на съюзниците през Втората световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови