Борис Джонсън оцеля при вота на доверие, но загуби 148 гласа на консерваторите

OFFNews 07 юни 2022 в 07:43 1547 1

Борис Джонсън

Снимка БТА

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън оцеля при вота на доверие в управляващата Консервативна партия късно снощи заради скандала "Партигейт", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

211 консерватори от Камарата на общините са подкрепили Джонсън. 148 техни колеги са гласували против премиера и лидер на партията.

Резултатите бяха разгласени от председателя на групата на консерваторите в долната камара на британския парламент "Комитет 1922" Греъм Брейди. "И следователно мога да обявя, че парламентарната група на партията има доверие в Борис Джонсън", каза Брейди, цитиран от ДПА.

Сега британското правителство може да "продължи напред", заяви самият Джонсън. Той определи резултата като убедителен и даде да се разбере, че няма никакво намерение да свиква предсрочни избори.

В първа правителствена реакция министърът на образованието Надим Захауи каза малко преди това, че премиерът е постигнал представителна победа, предаде Ройтерс. "Надявам се, че можем да теглим чертата под (този въпрос) и да се съсредоточим върху изпълнението" на своите управленски задачи, посочи той.

"Време е да продължим напред", каза министърът на финансите Риши Сунак. Той добави, че правителството още днес ще се захване със своята задача да постигне икономически растеж и да осигури по-добри обществени услуги.

Министърът на външните работи Лиз Тръс и редица други членове на кабинета също приветстваха резултата от гласуването и казаха, че е време да продължат своята работа.

Фондовите пазари реагираха положителна на новината. Британската лира не само запази спечелените позиции за деня, но и курсът й се повиши с 0,34 процента спрямо долара (до 1,253 долара за една лира), след като стана ясно, че Борис Джонсън остава премиер.

Обявяването на голям брой депутати консерватори срещу Джонсън обаче говори за сериозен бунт в партийните редици, отбелязва Ройтерс.

Британският премиер оцеля с подкрепата на 59 процента от членовете на Камарата на общините от управляващата формация. За сравнение неговата предшественичка на поста Тереза Мей получи при вот на доверие през 2018 г. подкрепата на 63 процента от депутатите консерватори. Тя обаче бе принудена в крайна сметка да подаде оставка по-малко от шест месеца по-късно, припомня Ройтерс (б. ред. агенцията първоначално посочи, че Тереза Мей е била сменена седем месеца по-късно).

ДПА отбелязва, че нов вот на доверие към Борис Джонсън не може да има поне една година. Много политически коментатори обаче казаха, че загубата на доверието на цели 148 депутати от собствената му партия може да отслаби неговите позиции.

Проучванията на общественото мнение отреждат преднина на лявоцентристката Лейбъристка партия пред управляващите консерватори, отбелязва Асошиейтед прес. Очаква се основната опозиционна сила да спечели частичните избори в два едномандатни избирателни района този месец, които бяха свикани, след като депутати от партията на Джонсън бяха принудени да се оттеглят заради секс скандали.

Вотът на доверие до голяма степен бе предизвикан от нарастващото обществено недоволство във Великобритания от премиера след поредица разкрития за нарушаване на правилата и партита в неговата канцелария по време на локдауните в страната заради коронавируса, посочва ДПА. Тогава правителството призоваваше хората да си стоят у дома и да избягват социалните контакти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови