Белгия пред обща карантина, 250 евро глоба, ако не спазваш мерките

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2020 в 13:41 3262 0

В Белгия може отново да бъде въведена обща карантина заради значителното нарастване на новите случаи на COVID-19. Новината потвърди министърът на здравеопазването Франк Венденбрук, предаде БТА.

В южната област Валония е подготвена заповед за въвеждане на вечерен час от 1.00 ч. до 6.00 ч. и се очаква становището на вътрешното министерство.

Полицаите в страната са получили нови насоки, според които трябва да следят основно за носенето на маски на обществените места, където са задължителни, както и за спазването на работното време на ресторантите и кафенетата.

Глобите за несъобразяване с правилата са 250 евро за гражданин и 750 евро за дружество при първо нарушение. Полицаите ще разполагат с преносими устройства, за да събират сумите на място.

При повторно нарушение глобата може да достигне 4000 евро, а съдът може да наложи лишаване от свобода за срок до три месеца. Ако някой заяви на всеослушание, че е болен от COVID-19, или ако кашля и киха, за да изплаши околните, може да бъде лишен от свобода до три месеца и глобен с 50 до 300 евро.

Над 4000 дневно са положителните проби за коронавирус в страната. Болниците отново трябва да отлагат дейностите, които не са спешни. Досега са установени 162 258 болни, а над 10 хиляди починаха.

В последните дни Европейският център за превенция и контрол на заболяванията поставя Белгия на второ място в ЕС след Чехия по брой заразени на 100 хиляди души население.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови