България е спомената в над 90 доклада FinCEN, засега изплува само Ружа Игнатова

OFFNews 21 септември 2020 в 16:53 3854 0

България е спомената в над 90 доклада на досиетата FinCen, но като обекти със съмнителна активност са посочени само 11 фирми и лица с адреси в България, съобщи Биволъ, официален партньор на ICIJ. Докладите със статут на топ-секретни документи са над 2100 на брой. Те са получени от източник на сайта Buzzfeed и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

Другите отбелязвания са за фирми или лица, които са регистрирани и оперират от други юрисдикции, но имат връзка с България. Голяма част от докладите съдържат неизвестна и поверителна информация, която осветява скрити от обществото процеси и злоупотреби с власт и пари, като някои от тях надхвърлят националния контекст и са свързани със световни финансови и политически скандали.

Eдин от материалите публикувани от ICIJ е за най-значими лица, свързани с пране на пари. В него има търсачка по държави от която излиза един български гражданин. Това е Ружа Игнатова създател на пирамидата One Coin, преследвана от правосъдието в САЩ, но дълго време толерирана в България. В момента е в неизвестност.

Важна е общата оценка за страната ни, която недвусмислено ни поставя сред рисковите дестинации, в които прането на пари е особено лесно. В Европейския съюз с такъв статут се славят още Кипър, Латвия и Малта.

Досиетата FinCen допълват картината с лоши практики и в самите финансови институции, които едва ли са докладвани надлежно, пише Биволъ . Сред тях са поддържането от български банки на сметки на офшорни фирми с номинални собственици и придвижването на големи суми през тях към други високорискови дестинации.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!