Досиетата FinCEN: Съдружник на Путин изпира милиони чрез британска банка

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2020 в 12:27 2466 2

Снимка Wikimedia

Един от най-близките приятели на руския президент Владимир Путин може да е използвал четвъртата по големина банка във Великобритания за пране на пари. Това показват изтеклите досиета FinCEN, пише Би Би Си. 

Става въпрос за милиардера Аркадий Ротенберг, на когото бяха наложени финансови ограничения от САЩ и ЕС през 2014 г. Това означава, че западните банки могат да се изправят пред сериозни последици за правенето на бизнес с него.

От банка Barclays казват, че са изпълнили всички свои законови и регулаторни задължения.

Изтичането на поверителни документи разкрива как компаниите, за които се смята, че са контролирани от Ротенберг, са пазели тайни сметки. Документите, известни като FinCEN Files, са видени от Би Би Си. 

През март 2014 г. САЩ наложи икономически санкции на Русия след анексирането на Крим в Украйна.

Министерството на финансите определи 68-годишния Ротенберг и 63-годишния му брат Борис за "членове на вътрешния кръг на управляващите". Тренирали са в един клуб по джудо с Владимир Путин.

През последните години компаниите на Аркадий Ротенберг печелят обществени поръчки в Русия за изграждане на пътища, газопровод и електроцентрала. Министерството на финансите на САЩ заяви, че братята "са подкрепили любими на Путин проекти" и "са направили милиарди долари от договори за Газпром и зимните олимпийски игри в Сочи, осигурени им от Путин". 

През 2018 г. санкциониран беше и синът на Аркадий - Игор. Целта на санкциите е лицата да не оперират в западната финансова система. И все пак изглежда, че семейството продължава да трансферира пари във Великобритания и САЩ, пише Би Би Си. 

Изкуство и пране на пари

През 2018 г. банката Barclays открива сметка на компанията Advantage Alliance. Изтеклите документи показват, че компанията е прехвърлила 60 млн. паунда между 2012 и 2016 г. Много от сделките са се случили след санкциите на братята Ротенберг. През юли тази година американският сенат обвини Ротенберг, че тайно купува скъпо изкуство, за да избегне глобите. 

Американски следователи стигат до заключението, че има сериозни доказателства, че Advantage Alliance е собственост на Аркадий Ротенберг и че компанията е използвала сметката си в Barclays, за да купува изкуство за милиони. В доклада се отбелязва, че "секретността, анонимността и липсата на регулация създават среда за пране на пари и избягване на санкции". Аукционните къщи в САЩ и Великобритания "не успяват да зададат основни въпроси" относно купувачите, се посочва още в доклада.

Аркадий е платил 7,5 милиона долара за картината на Рене Магрит „La Poitrine“.

Сметката е закрита

През април 2016 г. Barclays започна вътрешно разследване на множество клиенти, за които се подозира, че са свързани с Ротенберг. Шест месеца по-късно банката закрива сметката на Advantage, след като се опасява, че чрез нея се изпират пари. Досиетата FinCEN показват, че други сметки със съмнителни връзки с Ротенберг остават отворени до 2017 г. Една от тези компании е Ayrton Development Limited. Банката стига до извода, че истинският собственик на Ayrton е именно Ротенберг. 

От Barclays не коментират колко сметки подозират, че са собственост на 68-годишния милиардер. "Като се има предвид, че подаването на SAR само по себе си не е доказателство за някаква неправомерност, бихме прекратили взаимоотношенията с клиенти само след внимателно и обективно разследване и анализ на доказателствата, балансирайки потенциалните подозрения за финансови престъпления с риска от "дебанкиране", казват от банката пред Би Би Си. 

Семейството на Ротенберг е отказало коментар. 

Аферата FinCEN представлява изтичане на 2657 документа, в основата на които са 2100 доклада за подозрителна дейност или SAR. Течът показва как са прани пари през някои от най-големите банки в света.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7704

2

elbarbudo

21.09 2020 в 13:58

Тия дето лого им вече не е долу вдясно дават пари за това.

1502

1

tarabata

21.09 2020 в 12:35

ХАХАХАХАХАХАХАХ при над 2000 доклада за съмнения за пране на пари и гробно мълчание от страна на държавните регулаторни и разследващи органи, само тези двамата ли са прали пари ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА