Трети опит: глобяват щангите ни с 250 000 долара за допинга

ОFFNews 24 април 2017 в 14:51 2131 1

Когато и да закрият този спорт у нас, все е късно. Не за друго, а да не срами името на Иван Абаджиев и десетките олимпийски и световни шампиони. 

Все пак. Международната федерация по вдигане на тежести(IWF) ще глоби за трети пореден път да глоби Българката федерация във връзка със случая с 11 щангисти от преди две години, съобщава официалният сайт www.wfbulgaria.com.

Този път решението е взето на заседание на Изпълкома на IWF, състояло се на 2 април 2017 г. по време на Световното първенство за юноши и девойки в Банкок.

Това е трети пореден път, в който Световната централа се опитва да наложи глоба на българските щанги, предишните два пъти бяха оборени от български юристи в Международния спортен арбитраж в Лозана(КАС), който се произнесе в полза на жалбите на БВФТ.

Единствената разлика сега е в размера на глобата, този път тя е наполовина – 250 000 щатски долара, които следва да се платят в срок от шест месеца, ако оспорване не спре отново решението.

Както е известно, през март 2015 г.. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид „станозолол“ в пробите на 11 български щангисти от националните отбори. По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка „Трайбест“.

Базирано на това Българската агенция за безопасност на храните унищожи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави Акт за административно нарушение на производителя, сезирана бе и Прократурата.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews