Подаряват електрически велосипеди на участници в Маратона на приятелството в Плевен

OFFNews 02 май 2019 в 15:48 2446 0

Български електрически велосипеди ще получат като подарък двама участници в Маратона на приятелството "Плевен", съобщиха организаторите. Шестото му издание ще се проведе на 19 май, неделя, и тази година предлага още по-атрактивен награден фонд.

Маратонът на приятелството се превърна в най-голямото и значимо състезание за региона, като само миналата година посрещна над 500 участника от 14 държави на 3 континента. Тази година има специално предизвикателство за начинаещите бегачи. "Моят първи маратон" цели да насърчи повече хора да започнат да спортуват активно и да финишират успешно на маратонска дистанция (42,2 км).

Маршрутът за маратона е сравнително равен, без сериозни изкачвания и с малко завои, което го прави подходящ и за начинаещите в този спорт. Той преминава през центъра на града и основните забележителности във и около Плевен, сред които парк Кайлъка и историческия мост до село Ясен.

Освен за лично удовлетворение, участниците ще се състезават и за два български електрически велосипеда. Единият ще бъде за "нов" маратонец, а другият – за някой от останалите участници. За да се включат в томболата за специалните награди, начинаещите бегачи трябва да потвърдят при регистрация, че маратонът в Плевен е първи за тях.

Събитието привлича и с разнообразието си от дисциплини. Сред тях са класическата маратонска дистанция от 42,2 км, полумаратон (21,1 км), щафета (2х10 км), безплатен 3-километров градски крос "Аз мога" и детски маратон, организиран по възрастови групи. Именно благодарение на големия набор от дисциплини и възможността безплатно да се включат деца и пенсионери, както и желаещите да премерят сили на 3 км, състезанието през миналата година привлече участници в широк диапазон – от 4- до 82-годишна възраст.

Всички участници в дългите дистанции (маратон, полумаратон и щафета) ще получат подарък раница за бягане.

На 18 май (събота, денят преди маратона) участниците в събитието и техните семейства и приятели ще могат да посетят безплатно един от символите на град Плевен – Панорамата. В нея има има изложение на боевете от преди близо 150 години при битката за Плевен. Тя ще бъде отворена за посетителите от 14 до 17 ч., като до нея ще може да се стигне с организиран транспорт от Центъра за работа с деца (там се раздават стартовите пакети). Автобусите ще потеглят в 14:00, 15:00 и 16:00 ч. Връщането е пеша, като се минава през красивия Скобелев парк, който е на върха на един от хълмовете около Плевен и от който се откриват гледки към града.

И тази година Маратон „Плевен“ има благотворителна кауза. Чрез събитието ще се събират средства за специална стипендия „Готови за успех“, предназначена най-малко за един студент от града. Стипендията се дава за високи академични постижения на млад човек без един или двама родители, като подкрепата е за учебната 2019/2020 година.

Таксата за участие за маратон и полумаратон е 60 лв., за щафета (общо за двама души) – 120 лв., а за всички деца, ветерани (над 60-годишна възраст) и за участниците в 3-километровия градски крос участието е безплатно.

Маратон на приятелството "Плевен" се организира от "Eyes-Open", Спортен клуб „Бегач“, Българската федерация по лека атлетика и Община „Плевен“ и има изключително важно значение за региона на Северна България.

За записвания и повече информация, посетете уебсайта на събитието www.plevenmarathon.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови