Министерството на младежта и спорта отне лиценза на Автомобилна федерация на България

OFFNews 18 май 2022 в 18:29 5688 0

Вчера Министърът на младежта и спорта Радостин Василев се закани, че днес ще бъде отнет лиценза на спортна федерация. Днес това е официален факт, а въпросното сдружение е Автомобилна федерация на България (АФБ), отговаряща за провеждането на всички видове надпревари с автомобили в страната.

От Министерството на младежта и спорта обявиха информацията преди по рано днес, като в съобщението се заявява: "Министърът на младежта и спорта Радостин Василев издаде Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г., с която ММС отнема безсрочен спортен лиценз № 1, издаден на Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност “Автомобилна федерация на България”.
Заповедта на министър Василев е издадена на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта и въз основа на Протокол № 1 от 06.04.2022 г. и Протокол № 2 от 16.05.2022 г. от работата на Комисията по лицензиране и регистриране.
Във връзка с подадени множество сигнали, отнасящи се до нарушения от страна на спортни федерации, Комисията по лицензиране и регистриране продължава своята работа".

Ще припомним, че АФБ още в края на миналата година бе санкционирана от служебния министър на спорта Андрей Кузманов, като й бе забранено да организира автомобилни състезания за период от 6 месеца. По-рано тази година от федерацията заявиха, че ще се борят срещу наказанието, но в крайна сметка единствената по-важна новина остана подадената оставка на президента на федерацията Камен Михайлов през март, който заяви, че не желае "да е пречка в развитието на българския автомобилен спорт".

В началото на този месец Радостин Василев заяви, че според него лицензът на АФБ не е издаден законосъобразно и че е възложил две паралелни проверки, свързани с родния автомобилен спорт. Първата е била относно санкцията на предходния министър Кузманов, която е показала, че има основание за налагане на забраната, но има грешки по начина на извършване на процедурата.

Втората проверка на министър Василев е относно това, дали лицензът на АФБ е издаден законосъобразно през 2019 година. Ще ви припомним, че тогавашният министър на спорта Красен Кралев скоростно издаде лиценз на новата федерация, след като на свой ред от Съюза на българските автомобилисти (СБА), който държи правата и връзките на Международната автомобилна федерация FIA, заявиха, че снемат доверието си от Българска федерация автомобилен спорт (БФАС). БФАС бе организатор на автомобилните състезания у нас от десетилетия насам, като проведе редица съдебни битки за да си върне лиценза, но не успя да "пробие".

Според изказването на Радостин Василев по-рано през месеца, случаят с АФБ е "жестоко политизиран и мафиотизиран" и това се неща, които "са далеч от регламентите на ММС и не искам да взимам страна. Очевидно спортният министър се е запознал детайлно с детайлите около проверката, което е довело до днешното отнемане на лиценза на Автомобилната федерация.

Какво следва от тук нататък? Дали лицензът на БФАС ще бъде възстановен или ще се наложи създаването на изцяло нова структура предстои да разберем и ще ви държим в течение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови