Легенда на българския баскетбол почина в Ню Йорк

OFFNews 01 май 2017 в 17:17 5077 0

Тъжен ден за българския баскетбол. На 87-годишна възраст  в Ню Йорк почина една от легендите на този спорт Артеник Арабаджиян, съобщи сайтът на bTV. Прочутият съдия бе един от само двамата наши сънародници, приети в Залата на славата на ФИБА.

Хасковлията е единственият български рефер, свирил олимпийски финал - този в Мюнхен 1972. Тогава СССР побеждава САЩ с кош в последната секунда. Арто, както всички го наричат, съдийства още два пъти на летни игри - в Монреал 1976 и в Москва 1980, както и на две световни първенства (Пуерто Рико 1974, Филипините 1978), както и на шест европейски първенства.

Избран сред петимата най-влиятелни съдии в историята на играта от ФИБА. След инфарктния финал в Мюнхен, загубен от американците, Арабаджиян признава, че в продължение на 20 години не е получил нито един съдийски наряд за двубой отвъд Океана, макар че през цялото това време живее и работи в САЩ.

Преди него в Залата на славата, макар и посмъртно, влиза самата Ваня Войнова. Излишно е  да споменаваме коя е тя.

Артеник Арабаджиян е роден на 16 февруари 1930 г. в Хасково. Възпитаник на френски колеж, полувисш институт за зъботехници и спортната академия със специалност баскетбол. Дългогодишен баскетболист на “Ударник” и “Спартак” София. 4-кратен държавен шампион при мъжете, преди да се насочи към съдийството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови