Изхвърлят щангите ни за една година от международни състезания?

OFFNews 01 октомври 2017 в 19:18 2249 0

Международната федерация по вдигане на тежести наказа българската федерация с лишаване на право на участие в международни състезания за една година заради неплатена глоба в размер на 500 000 евро, съобщава руската агенция ТАСС, като се позовава на свои източници.

Това на практика означава, че родните щангисти ще пропуснат световното в Анахайм. От родната федерация останаха изненадани от новината.

"Това е лъжа", коментира президентът на централата Неделчо Колев.

Глобата беше наложена, след като през 2015 година 11 национали дадоха положителни проби. Макар да се доказа от независима лаборатория в Германия, че хранителната добавка е била замърсена в производствена среда, от международната централа не приеха аргумента, наложиха солидната глоба и спряха щангистите ни за олимпиадата в Рио.

"Именно затова не сме плащили и глобата, доказано сме невинии", допълни Борислав Гидиков от българската федерация.

Сред другите по-важни решения на Изпълнителният комитет на IWF беше и спирането за една година от участие на федерацията на страните, в чиито отбори трима или повече атлети са хванати с положителни проби.

Освен България наказания има за федерациите на Русия, Армения, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Китай, Молдова, Турция и Украйна, които са сред водещите страни в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews