Депутат от БСП иска да измести Руслан Тошев от шефското място на БФШ 1928

OFFNews 29 октомври 2018 в 14:55 2629 0

Снимка Facebook

Депутатът от БСП и бивш член на управителния съвет към Българска федерация по шахмат 1928 Васил Антонов има намерение да оглави организацията.

Кандидатурата му идва само няколко дни след откритото писмо на председателя на "СКШ Спартак" Петьо Маринов до премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Маринов желае да се предприемат мерки срещу "бруталното политизиране на спорта" от страна на народния представител от ГЕРБ и настоящ председател на БФШ 1928 Руслан Тошев.

Причината е учредяване на редица нови юридически лица с предмет на дейност шахмат от Тошев дни преди провеждането на събранието. По този повод Антонов издигна кандидатурата си и се обърна с апел към шахматната общественост у нас.

Ето съобщението на Антонов без редакторска намеса:

"УВАЖАЕМИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ШАХМАТНИ КЛУБОВЕ,

Време на избори е в българския шахмат. Убеден съм, че Вие знаете за действията от последните седмици на досегашното ръководство на „Българска федерация по шахмат 1928” - създават нови, така наречените „кухи” шахматни клубове, за да имат те право на глас на 18 ноември; използват политическата си власт,  манипулации и натиск. Изключването на 15 клуба от Сдружението също е част от тяхната тактика. Целта им е една - запазване на позициите им в организирания български шахмат. Втора - няма. Няма го стремежът за излизане от настоящия хаос в шахмата.

Питам - какво ще последва от укрепването на властта им? Какво ще се промени в досегашния им модел на поведение? Какво ще е новото за подрастващото шахматно поколение и за утвърдените ни състезатели? Не приемам подмолните игри и тънките сметки! Категорично се разграничавам от превръщащите се в Алековия герой и неговия метод да прави избори.

Уважаеми председатели на шахматни клубове, апелирам към спокойствие и здрав разум!

Заставам пред Вас с името си. Поемам отговорност и задължения. Българският шахмат трябва да бъде възроден. Това може да стане с коренно нов начин на управление. Аз и екипът ми имаме ясна визия за това - финансова стабилност, която да е изградена с помощта на държава и спомоществователи, спокойствие за треньори и състезатели, за да показват максимума на възможностите си.

Припомням, че свиканото Общо събрание на 18 ноември е по искане на повече от половината клубове, членуващи в БФШ 1928. Желанието за власт, в определени личности, е голямо. Страхът им, че може да не успеят, явно също. Това води до действията от тяхна страна, които не са феърплей.

Нека опитите им бъдат неуспешни! Нека не попречат на Вас - на шахматната общност, да изразите мнението и позицията си свободно, категорично и високо! Нека всеки гласува по съвест и с мисъл за интелигентната игра. Тя има своите традиции в страната ни. Носи много успехи и поводи за гордост на цяла България. Такова искам да е и близкото й бъдеще!

Вярвам и имам надежда, че всички можем да работим заедно, защото "Gens una sumus!" - Всички сме едно семейство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews