Шахматни клубове обвиниха депутат от ГЕРБ в политизиране на спорта им

OFFNews 27 октомври 2018 в 13:15 4638 1

Ситуацията в българския шахмат стана повод за бурни дебати и полемики от средата на миналата година. След като през август 2017 година Европейският шахматен съюз обвини тогавашната българска федерация, че манипулира съществени суми, превеждайки ги по друга сметка вместо по тази на организацията, напрежението съвсем обяснимо нарасна.

От Министерството на младежта и спорта (ММС) реагираха, като на база цялата акумулирана фактология по темата, отказаха да подновят лиценза на организацията. В рамките на около месец - между октомври и ноември - в спортното министерство постъпиха две отделни заявления за издаване на спортна лицензия - от сдружение "Шахматна федерация България" и от сдружение "Българска федерация по шахмат 1928".

Шахматна федерация България, с председател Методи Стойнев, се учредява на тайно събрание, като по документи на него присъстват 20 клуба. Според неофициална информация, присъстващите са по-малко. Впоследствие почти половината клубове се присъединяват към Българска федерация по шахмат 1928, която е със съпредседатели Иван Генов и Руслан Тошев. Тя се създава на публично събрание във Велико Търново. Учредители са 62 клуба.

Около година по-късно те са 41 и половината от тях недоволстват от управлението в лицето на депутата от ГЕРБ Руслан Тошев. Поради тази причина клубовете желаят да се проведе общо събрание за избор на ново ръководство. Председателят на "СКШ Спартак" Петьо Маринов изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев да предприемат мерки срещу "бруталното политизиране на спорта". Причината е учредяване редица нови юридически лица с предмет на дейност шахмат от Тошев дни преди провеждането на събранието. Това се случва в "населени места, в които този спорт никога не се е практикувал или е бил много слабо застъпен".

Ето и пълния текст на писмото: 

"Обръщаме се към Вас както като глава на правителството, така и като лидер на управляващата Политическа партия ГЕРБ. Причина за настоящото писмо са събитията от последната година в българския шахмат. След провеждане на обявено за обединително събрание на шахматните клубове през септември м.г. министър Кралев връчи лиценз в началото на декември на новосъздадената Българска федерация по шахмат 1928. След редица съдебни перипетии и няколко оставки на членове на Управителния съвет на тази федерация, в момента тя е единствената лицензирана шахматна организация у нас.

Ръководена е от депутата от ПП ГЕРБ Руслан Тошев. Недоволни от неговото управление, повече от половината шахматни клубове в страната, общо 41, инициираха подписка за провеждане на Извънредно Общо събрание за избор на ново ръководство. След отказ на ръководения от Тошев Управителен съвет да насрочи такова, то бе насрочено с Решение на Софийски градски съд и ще бъде проведено на 18 ноември 2018 година.

Повод да се обърнем лично към Вас са действията на Руслан Тошев и група приближени лица. В последните седмици преди провеждането на събрание, се учредяват редица нови юридически лица с предмет на дейност шахмат. Това се случва в населени места, в които този спорт никога не се е практикувал или е бил много слабо застъпен.

В същото време г-н Тошев изключи 15 шахматни клуба, почти всички участници в подписката, изтъквайки формални причини, свързани с изисквания на ММС. Сред тях е и настоящият шампион на България за жени Локомотив 2000, Пловдив. Налице е груб опит за подмяна на вота на шахматните клубове в страната. Отделно от това се оказва силен натиск върху шахматните клубове, като се злоупотребява с репутацията на ПП ГЕРБ и името на министър Кралев.

Подготвя се приемане на редица новоучредени шахматни клубове от Управителния съвет на БФШ 1928 в началото на ноември, непосредствено преди събранието. Целта е ясна – да се използва политическо влияние с цел упражняване на контрол от страна на Руслан Тошев, неговият парламентарен съветник, кмет на район Одесос във Варна и член на УС Георги Недев, както и свързани с тях лица.

Шахматната общественост е силно притеснена, че няма да бъде проведен нормален избор на ръководство. Настоящият Управителен съвет демонстрира готовност да запази контрола си над тази федерация, като приеме над 15 нови клуба за членове, а ако се наложи, да продължи да изключва стари и утвърдени такива.

Не бихме се обърнали към Вас, господин министър-председател, ако не се касаеше за случай на брутално политизиране на спорта.
Молим за Вашата силна, компетентна и адекватна намеса. Политиката трябва да подпомага спорта, но да не се намесва в неговите управленски и административни дела! Вярваме във Вашата решимост да отстоявате подобен възглед и да преустановите натиска, на който са подложени шахматните деятели у нас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

Симо

27.10 2018 в 15:17

По стара комунистическа традиция хората от УС на старата федерация БФШ, след като завлякоха българския шах с милиони и сринаха репутацията му, се опитват да прехвърлят вината за проблемите на други. Световната шахматна федерация много ясно каза, че за да сме в международното шахматно семейство наглеците около данаилов /мокета/, велчев, маринов, антонов и йорданови трябва да са аут от управлението и да отговарят за престъпленията си. Вместо това те опитват с подмолни партизански тактики да овладеят ръководството чрез преврат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!