Зимата на нашето недоволство (протестът на живо)

19 февруари 2013 в 18:33 4618 5

Протестите в София. Снимка: Сергей Антонов
Протестите в София. Снимка: Сергей Антонов

OFFNews предава протестите в София и цяла България на живо:

Варна - 18.05 часа – Протестиращи започнаха да се събират пред сградата на общината във Варна. За 18.30 часа е планирано факелно шествие в памет на Апостола на свободата Васил Левски. Шествието ще се насочи към паметника на Левски в Морската градина, след което протестиращите ще се върнат обратно пред сградата на общината.

Участниците в протеста са категорични, че се разграничават от Даниела Пеловска, която днес представи пред премиера искания на протестиращите. Варненци призоваха на протеста да не се допуска агресия и вандалски прояви.

Варна - 18.16  часа– Протестиращите блокираха кръстовището пред община Варна. Шествието всеки момент потегля със запалени факли и викове „Мафия!“. В района има засилено полицейско присъствие.

Пловдив - 18.19 часа – В Пловдив шествието стигна до паметника на Апостола. В шествието се включиха около 400 човека. Шествието тръгна от сградата ЕВН, където протестиращи хвърляха хляб пред централата на дружеството. Шествието премине без размирици по главната улица на Града под тепетата, през ул. „Гладстон“ и бул. „Руски“, където движението беше блокирано за няколко минути.

София - 18. 20 часа - Шествието, тръгнало от Орлов Мост, е блокирано от полицията при Ректората на Софийския университет. Хората са ядосани, че не ги пускат да се поклонят пред паметника на Васил Левски, където има официални гости от 18 ч. Опитват се да заобиколят кордона от полицаи през градинката между университета и Народното събрание.

Благоевград - 18.25 часа -  Над 500 души в Благоевград са на протест пред сградата на общината срещу високите сметки за ток. В началото на протеста бе почетена паметта на Левски, като всеки един от демонстрантите държеше свещ в ръка.

В момента в Благоевград вали дъжд и мокър сняг.

Варна - 18.27 часа - Протестиращите се отправиха към Морската градина, като пеят „Тих бял Дунав“ и скандират името на Левски. Хвърлят пиратки, има запалени факли и портрети на Апостола. Хора носят и цветя, които да положат на паметника на Левски. Чуват се и скандирания „Победа“, има много лозунги срещу монополистите и правителството.

София - 18.36 часа - Над 100 души в момента протестират пред Министерски съвет.

София - 18.35 часа - Протестът в София е блокиран от полицаите между Ректората и ул. "Оборище". Идва ново подкрепление от жандармеристи.

Варна - 18.48  часа – Шествието стигна паметника на Левски в Морската градина. Там хората изпяха националния химн и коленичиха за минута в памет на Апостола. След това пред тях изнесе реч обявеният за неформален лидер на протестите във Варна Иван Петров. След това шествието отново се отправи към общината.

София - 18. 49 часа – Парламентът е обграден с решетки по платното на бул. „Цар Освободител“. Пред заграждението има още един полицейски кордон. Полицаите отцепват площад „Народно събрание“ откъм входовете му от „Цар Освободител“ и пряката пътека към Народната библиотека.

 Трети полицейски кордон е отцепил района пред БАН. Пред БАН са се събрали около 100 привърженици на партия „Атака“ със знамена и радиокола, които скандират „Оставка“

Пловдив - 18.50 часа - Протестиращите паднаха на колене, за да отдадат почит пред паметника на Апостола на свободата. Изпяха и химна на Република България. През цялото време на протестното шествие пловдивчани викаха срещу правителството и призоваваха полицаите да се присъединят към тях.

София – 18.50 часа - Шествието се опитва да премине по ул. "Кракра" и после по ул. "Оборище", за да стигне до паметника на Левски, където са официалните гости.

Официалните лица вече са поднесли венци и се отправят към парламента и освобождават пространството около паметника.

Варна - 19.00 часа – По оценка на наблюдатели на шествието се събират близо 7-8 хил. души. Протестиращите излязоха на булевард „Княз Борис I“. Оттам шествието се отправя пред сградата на общината.

Пловдив - 19.15 часа - Поклонението пред паметника на Васил Левски приключи малко след 19.00 часа. Пред паметника на Апостола демонстрантите изпяха националния химн и прочетоха последното писмо на Левски. С това днешният протест в Пловдив приключи, но утре бунтът продължава отново в 17.00 часа пред сградата на ЕВН.

София - 19. 17 часа - Полицията отвори кордона пред БАН и активистите на  "Атака", преминавайки зад НС, се присъединиха към протестното шествие.

София - 19. 18 часа - Шествието, идващо от паметника на Васил Левски, обгради парламента. На протеста пред парламента в момента са хиляди. Към сградата на НС летят бомбички. По бус на жандармерията също беше хвърлена бомбичка. 

София - 19.25 часа - По радиостанцията полицията получи заповед: Дърпайте кордона към парламента. 

Варна - 19.27 часа – Протестиращите стигнаха пред сградата на общината, където ги чака кордон от полицаи със свалени щитове. До момента не е имало сблъсъци или вандалски прояви. По неофициална информация в полицията е подаден сигнал за заплаха за палеж на сградата на „Енерго-Про“.

София - 19.30 часа - Екопротестът блокира бул. "Дондуков"  пред Министерски съвет. Демонстрантите са на пътното платно.

Варна - 19.35 часа – Варненци аплодираха полицаите, които ги посрещнаха със свалени щитове. Част от протестиращите отново излязоха на кръстовището пред общината, като се очаква протестът да приключи пред катедралата. Протестиращите се събират отново утре в 18.00 часа на същото място - пред общината. За момента няма индикации протестът да продължи, както това стана снощи.

София - 19.35 часа - Шествието се отправя към Орлов мост.

София - 19.42 часа - Орлов мост е блокиран.

София - 19.48 часа - Шествието тръгна обратно към Ректората. Хвърчат бомбички.
 
Полицията е направила кордон на 50 метра от Орлов мост, за да спре шествието към Ректората. Кордонът отстъпва бавно под дъжд от бомбички и бутилки.  Провокатори хвърлят бомбички по служителите на реда.
 
София – 19. 50 часа - ПОЛИЦАИТЕ СЕ ХВЪРЛЯТ КЪМ ДЕМОНСТРАНТИТЕ, РИТАТ ГИ И ГИ БИЯТ. НАЛАГАТ ПАДНАЛ ЧОВЕК С ПАЛКИ. ДЕМОНСТРАНТИТЕ КРЕЩЯТ УБИЙЦИ И "ЕНИЧАРИ". 
 
ПОЛИЦАЙ ДЪРЖИ  МЛАДО МОМИЧЕ, ПОД 40 КИЛОГРАМА, С ИЗВИТИ РЪЦЕ.
 
НА ПЛАТНОТО ИМА ТЕЖКО РАНЕН ЧОВЕК, КОЙТО ЛЕЖИ В ЛОКВА ОТ КРЪВ. ДЕМОНСТРАНТИТЕ СЕ ОТТЕГЛИХА ОТ ПЛАТНОТО, ЗА ДА МУ БЪДЕ ОКАЗАНА ПЪРВА ПОМОЩ.
 
София – 20.10 часа – Жандармерия върви по бул. „Цар Освободител“ към Орлов мост под ироничните ръкопляскания на демонстрантите. 
 
Варна - 20.21 часа – Протестиращи щурмуваха сградата на „Енерго-Про“ с камъни. Прозорците на офисите на дружеството са покрити с талашитени плоскости. До сблъсъци с полицията не се стигна.
 
София – 20.22 часа – Жандармерията включи мегафони „Внимание, говори полицията. Предупреждаваме всички, които са на Орлов мост, да напуснат платното. Протестът е незаконен“
 
София – 20.32 часа – Част от демонстрантите потеглиха към сградата на ЧЕЗ на „Раковска“ 140.
 
София – 21.12 часа – Протестът е към края си. На Орлов мост полицаите са почти колкото протестиращите.
 
Варна – 21. 14 часа – Протестът приключи без сблъсъци. За момент напрежението пред сградата на „Енерго-Про“ ескалира, като хората замеряха офисите с камъни, портокали и картофи. Има счупени стъкла на по-високите етажи на сградата, тъй като на ниските етажи прозорците са обезопасени. Жандармерията беше подкрепена с още сили. Протестиращите започнаха да викат: „Те са с нас“, като така напрежението спадна, а силите на реда свалиха щитовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови