Борисов: Марковска се обърка в даването си на информация

Юлиан Христов 14 ноември 2012 в 15:11 2767 1

Бойко Борисов с последно предупреждение към шефа на дирекцията по вероизповедания. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов с последно предупреждение към шефа на дирекцията по вероизповедания. Снимка: БГНЕС

Не сме информирани за решението на Марковска, защото това е неин личен избор. Това е морален акт от нейна страна, каза Борисов. Това е третото ми изявление по тази тема и всеки път то е едно и също. Марковска се обърка в даването си на информация. 

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в коментар по случая с Венета Марковска. 

Сигурен съм, че прокуратурата бързо ще направи проверка и ще докаже виновността или невинността на съдия Венета Марковска, коментира още премиерът. 

Утре в 11.00 часа е церемонията по полагане на клетва на новоизбраните конституционни съдии. По информация на OFFNews Венета Марковска ще присъства на церемонията, но не е ясно дали ще се закълне като конституционен съдия. Миналата седмица тя заяви, че ще отложи клетвата си, докато прокуратурата и МВР не открият автора на сигнала срещу нея, изпратен в правната комисия на Парламента. 

Случаят с Венета Марковска е прецедент, коментира днес пред bTV бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов. Според него Народното събрание може да отзове Марковска, ако тя продължава да изпълнява едновременно две държавни длъжности. Трябва да се отбележи, че Висшият съдебен съвет все още не е гласувал освобождаването на Марковска от поста на зам.-председател на Върховния административен съд. 

"Законът е предвидил, че клетвата се полага в едноседмичен срок от избора. Този законно определен срок не може да бъде нарушен от никой гражданин на България. Възможно ли е този, който го е избрал, да го отзове, ако лицето, което е конституционен съдия, изпълнява и друга държавна длъжност, съвместна. Това съвместителство на двете не се допуска от конституцията. И не само че не се допуска, но казва, че това е основание да му се прекрати мандатът. Ако той отлага полагането си на клетва, той всъщност отлага и нарушава законния едноседмичен срок да напусне досегашната си работа", коментира Беронов.

Най-вероятно в деня на клетвата ВСС ще освободи Марковска от поста ѝ на зам.-председател на Върховния административен съд. Точката не присъства в дневния ред на съвета, но има вероятност тя да бъде внесена като извънредна. Марковска депозира оставката си още на 2 ноември и ВСС трябваше да я гласува още на 8 ноември, когато освободи друг избран конституционен съдия - Георги Ангелов от ВАС. Вместо това по искане на самата Марковска съветът безпрецедентно отложи разглеждането на молбата ѝ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!