За всяко внесено евро в ЕС България получавала 5

Елица Мартинова 15 февруари 2013 в 10:04 1502 0

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

„За всяко едно евро, което България внася в бюджета на ЕС, страната ни получава по 5 евро“, направи сметка от парламентарната трибуна в петък премиерът Бойко Борисов.

Заключението му бе част от Доклада на приоритетите за България по време на Кипърското председателство на Съвета на ЕС (юли-декември 2012 г.) и основните цели на страната по време на Ирландското председателство (януари – юни 2013 г.).

Борисов окачестви като „добър“ резултата, който България е постигнала на преговорите за бюджета на ЕС за следващия програмен период.

„Резултатът на България е добър – над 15,4 млрд. Евро., въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС. При съкращаване на кохезионната политика с 23 млрд. евро България е една от малкото държави-членки, които ще получат повече средства. Постижение е и запазването дяла на европейското съфинансиране в проектите по линия на кохезионната политика. При намаление на средства за селскостопанска политика България ще получи повече средства. За безопасното извеждане на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ – 260 млн. Евро, което е със 75 млн. повече от предложението на ЕК. В новата финансова рамка България ще получи 12 млрд. евро нетен приход“, обясни премиерът Борисов.

Министър-председателят заяви, че основен приоритет на България в предстоящите месеци ще е присъединяването в Шенген.

Оценката на левицата за постигнатите резултати се различаваше съществено от тази на премиера Борисов.

„Европейската финансова рамка, като цяло, не е добра. Всички казват „криза е“. Ами точно при тази криза европейският бюджет би трябвало да има повече собствени приходи, които са основният инвестиционен инструмент за създаване на икономически растеж и работни места.

Общата рамка, договорена за кохезионната политика, е същата, каквато е била договорена през 2006 г. - 7 млрд. евро. Предишният бюджет се е смятал на цени от 2006 г., а този се смята на цени от 2011 г. Знаете ли колко е инфлацията в България през този период – над 30%. Това е реално намаление за кохезията на България. Правителството показа неспособност да отстоява интересите на България, защото не дойде в парламента, за да получи национална позиция. Затова получавате, каквото ви е дадено, колкото да не е без хич“, категоричен бе Станишев.

Повечето опозиционни партии също окачествиха политиката по преговорите на кабинета като „неуспешна“.

„Именно в спад имаш нужда от по-голям бюджет, който да бъде наложен от инвестиции. Това е грешката, която допуска ЕС от прекалени опасения за своята сигурност. Ролята на България беше да настоява тези страхове да бъдат преодолени. Новият бюджет ще доведе до още по-голям икономически спад заради липсата на инвестиционни средства“, предупреди Мартин Димитров от „Синята коалиция“.

„Тези преговори са поредното доказателство, че България не е в състояние да води балансирана политика на преговори. Има досиета и въпроси, по които България изобщо няма позиция. Страна без позиции. С тази рамка България затвърждава ролята си на един тих потребител на каквото му дадат“, обясни от трибуната Искра Михайлова от ДПС.

Изключение от общото опозиционно настроение направи "Атака". Лидерът ù Волен Сидеров заяви, че България се е представила добре на преговорите, а ако парите са малко, виновни за това са предишните две правителства.

"А за АЕЦ "Козлодуй" бих им казал: Вземете си кирливите 200 млн. евро, аз ще пусна в експлоатация трети и четвърти блок и ще печеля милиарди през следващите години. Вие, ако искате, ме бомбардирайте, но няма да го направите", заяви Сидеров.

Три пъти поисках пари за най-бедните райони, но ми отговориха, че ако бяхме усвоили 100% от фондовете, нямаше да са ни най-бедни районите, обяви Борисов в отговор упрека на Сергей Станишев, че не е договорил в Брюксел пари за бедните райони в България. 

По думите на Борисов това били подаяния за другите държави от 1 млрд. евро, защото им орязали по 7-8 млрд. евро.

На ДПС отговори, че ако не е бил проекта "Цанков камък", нямаше да са ни най-бедни районите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови