Пробив в преговорите за бюджета на ЕС

08 февруари 2013 в 10:12 1297 0

Борисов също е в Брюксел на срещата на върха. На снимката: С председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. СНИМКА: АРХИВ
Борисов също е в Брюксел на срещата на върха. На снимката: С председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. СНИМКА: АРХИВ

Постигнат е пробив в преговорите за бюджета на Европейския съюз в Брюксел. Държавите членки са се споразумели за горната граница на финансовата рамка, съобщи германският вестник "Берлинер моргенпост", позовавайки се на свои източници.

Преговорите между лидерите на страните от Съюза продължават вече близо 20 часа.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е предложил компромисен вариант за бюджета на ЕС за 2014-2020 година в размер на 960 милиарда евро. Това е с около 12 милиарда евро по-малко от сумата, която бе обсъждана по време на срещата през ноември 2012 г.

Междувременно БНР съобщи, че според проекта за бюджет България ще получи 260 милиона евро за спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй” за периода 2014-2020 година.

Проектът за 7-годишната финансова рамка на ЕС предвижда още да се намалят разходите за трансгранична инфраструктура и администрация, както и да бъде създаден нов фонд за мерки срещу младежката безработица.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови