Вечерта след оставката, тракторите и прасетата (видео)

21 февруари 2013 в 17:31 4988 2

Вечерта след оставката, тракторите и прасетата. Снимка: Сергей Антонов
Вечерта след оставката, тракторите и прасетата. Снимка: Сергей Антонов

София – 20.40 часа - Движението на кръстовището на Орлов мост вече е пуснато. Част от протестиращите се преместиха към езерото Ариана.

София – 20.15 часа – В редакцията на OFFNews позвъни Венцислав Андонов, който се представи като „един от активните участници в протестите в София“. Андонов съобщи, че тази вечер между 10 и 12 провокатори са отблъснати от протестиращите на Орлов мост. Той обясни, че протестиращите са се разбрали да не допускат провокатори на шествията. Днес е имало няколко младежи, които са били с покрити лица. Те крещели и опитвали да провокират тълпата, но бързо са били отделени от основната група на протеста. Това е станало без агресия и стигане до крайности. Не е ясно дали става въпрос за скинари или привърженици на футболен отбор, но това няма значение, категоричен е Андонов.

София – 19.50 часа – Орлов мост е блокиран. Протестът продължава без инциденти.

София – 19.4о часа – Над 300 демонстранти потеглиха от парламента към Орлов мост.

София – 19.30 часа – В момента в центъра на София има два протеста: единият пред МС, а другият – пред парламента. Пред Министерски съвет протестират над 200 природозащитници. Над 300 демонстранти потеглиха от Президентството и спряха пред парламента с призив срещу служебен кабинет.

Търговище - 19.22 часа - Около 200 души излязоха на протест в Търговище. Те се обявиха против високите сметки за ток, които по думите им обричат на мизерия и млади, и стари.

Габрово – 19.20 часа - Около 30 души излязоха на протест срещу монополите в Габрово. Протестиращите поискаха разваляне на договорите с енергоразпределителните дружества и по-добър живот.

Враца – 19.19 часа - Около 200 души се събраха на протест пред сградата на общината във Враца. Демонстрантите поискаха европейски стандарт на живот, по-високи добавки за отглеждане на дете, регулация на цените на монополите и безпартиен парламент. Протестиращите настояват за събиране на подписка за референдум за свикване на Велико Народно събрание.

Русе – 19.18 часа - Повече от 1000 души се събраха на протеста в Русе. Демонстрантите поискаха свикване на Велико Народно събрание и нова конституция, по-малко депутати в парламента и възможност за отзоваването им, промяна на Изборния кодекс и мажоритарни избори. Част от протестиращите поискаха и оставката на кмета на Русе Пламен Стоилов. 

Пазарджик – 19.15 часа - Около 600 души се събраха на протеста в Пазарджик. Демонстрантите се събраха в градинката пред читалище „Виделина“ в града. Протестът започна с апел за опазване на обществения ред и аплодисменти за полицаите, охраняващи митинга. Шествието премина по централния булевард в Пазарджик и спря пред сградата на EVN. То беше предвождано от черно платно с надпис „Те погребаха България“. Протестът приключи пред сградата на общината.

Варна - 19.07 часа – Част от протестиращите, които се бяха отправили към катедралата, са на едното платно на Аспаруховия мост и се движат към кв. „Аспарухово“. Шествието е неорганизирано и в него участват предимно ученици. Лидерите на протеста не са сред тях.

Благоевград – 19.05 часа - Над 100 души се събраха на протест в Благоевград. Те поискаха промяна на модела на управление и за граждански контрол над политиката в държавата. Митингът беше охраняван от около 20 полицаи, до инциденти не се стигна.

София - 19.00 часа - Над 500 демонстранти в момента са пред Президентството.

София - 18.44 часа - Над 100 души в момента са на протест пред Министерския съвет срещу решението за разширяване на ски зона Банско в парк “Пирин”. Към тях се приближават демонстрантите, които първоначално се събраха на Орлов мост, а впоследствие потеглиха към Президентството.

Стара Загора – 18.40 часа – Над 150 души протестираха в Стара Загора. Шествието на демонстрантите започна пред сградата на EVN и завърши пред сградата на общината. Протестът премина без шумни скандирания и инциденти.

Варна - 18.37 часа – Част от протестиращите решиха да направят шествие, въпреки първоначалните нагласи днес да не се провежда. Шествието ще бъде до катедралата. До момента протестът минава спокойно и без провокации. Протестиращите не успяха да излъчат свои представители за срещата на инициативните комитети от страната.

София – 18.20 часа – Над 400 демонстранти блокираха Орлов мост. Шествието се отправя към Президентството, тъй като част от демонстрантите обявиха, че не искат служебно правителство. Край НС шествието премина без инциденти.

София – 18.12 часа - Известният композитор Хайгашот Агасян и отец Димитър Амбарев от София оглавиха протест пред Светия синод. Десетина души застанаха в четвъртък следобед край синодалната палата, за да изразят несъгласието си с решението на висшия клир да номинира двама митрополити-кандидати за патриарх само с 9 гласа.

Велико Търново – 18 .10 часа -  Около 40 автомобила се включиха в протестно автошествие във Велико Търново срещу монополите и високите сметки за ток и парно, организирано от ВМРО, На стъклата на колите демонстрантите са поставили плакати с надписи „Искаме евтин ток“, „Долу монополите“ и „Искаме да живеем достойно“. Протестиращите настояват за разваляне на приватизационните договори с енергоразпределителните дружества и да се преразгледа образуването на цената на тока, както и да се потърси съдебна отговорност на всички, виновни за създалото се положение с монополите. 

Варна – 18.05 часа – От трибуната на протеста беше направено предложение да се наложи механизъм за наблюдение на медиите, така че да не бъдат манипулирани протестите. Все по-крайни стават и исканията на протестиращите. Провокациите продължават - група хора, отделена от основната група протестиращи, крещят „Мафия“ и освиркват всеки, който се качи пред микрофона. Сред тях се виждат познати лица, които са опитвали да саботират протестите срещу проекта за разширяване на Морската градина. Очаква се пред общината да дойде още полиция, която да тушира евентуално напрежение.

Варна - 17.55 часа – Близо 1000 души се събраха пред общината във Варна. Днес стана ясно, че шествие няма да има. Протестиращите ще обсъдят как да продължат действията им. На всеки се дава думата да направи свое предложение за излъчване на представител от Варна.

Пловдив – 17.50 часа – Близо 300 души в Пловдив блокираха за около 40 минути два от най-големите булеварди в града - „Шести септември“ и „Цар Борис III Обединител“. Шествието се отправи от сградата на ЕВН и продължи по „Шести септември“, край Паметника на съединението и зави надясно по посока тунела по „Цар Борис III Обединител“. Шествието мина спокойно, полицаите бяха отцепили движението. Край спирките хората аплодираха демонстрантите. Появиха се слухове за организиран контрапротест в подкрепа на Борисов, но такъв не е имало.

Варна – 17.00 часа - Опит за подмяна на протеста опитаха да направят във Варна. За това алармираха организаторите на протестите в морската столица. Днес в общината във Варна, в зала, предоставена от кмета, се проведе среща, на която трябваше да бъдат излъчени представители на инициативния комитет във Варна. Иван Петров, който от самото начало на протестите беше посочен като неформалния им лидер, съобщи за OFFNews, че на срещата са се появили непознати лица. Според него това са хора, които не са участвали в протестите.  

София – 16.50 часа – 22-годишна моделка от Дупница е организаторът на мащабния протест, който днес трябваше да се състои на “Позитано” в защита на експремиера Бойко Борисов, разкри OFFNews. Младата дама, която планираше да докара 2000 симпатизанти и 16 автобуса, всъщност е модел на агенция Red Models с амбиции да се снима в тв предавания, реклами и филми, сочи професионалният й профил. За агенцията “Ред моделс” се знае, че е близка до изпълнителния директор на вестник “Уикенд” Светослав Кантарджиев, макар че официалният й собственик е Ахмед Мюмюн Али. В самия сайт на “Ред моделс” пише, че New Media group е медиен партньор на агенцията.

София - 16.30 часа - ГЕРБ отмени протеста пред “Позитано” 20, научи OFFNews от Татяна Стамболийска – организаторката, която е подала искането за протеста в общината. Информацията за готвения митинг пред червената централа бе разпространена от БСП. В подадената до общината информация се казва, че се очакват 16 автобуса с около 2000 души, които ще паркират на пл. “Македония”.

Веднага след като се разбра за готвения протест тръгна слух, че ГЕРБ докарва ромите от сметосъбиращите фирми в по-малките градове, за да ги сблъска пред Народното събрание със скинари, които ще се внедрят в протеста на Орлов мост.

Слухът косвено бе потвърден от лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев, който съобщи, че е получил множество сигнали от свои симпатизанти, които са получавали по 50 или 100 лева, за да тръгнат към София с автобусите на ГЕРБ.

Бисер – 16.00 часа – Жители на харманлийското с. Бисер, което беше потопено преди година заради скъсаната язовирна стена, свикаха подписка в подкрепа на премиера в оставка Борисов. От сутринта бисерчани събираха подписите в центъра на селото. Инициативата е на местните хора, но на събитието в Бисер днес са дошли и представители на ГЕРБ Харманли. Събрани са около 330 подписа и поне десетина души от селото са се отправили към София, за да връчат петицията на премиера, съобщи кметът Златка Живкова.

София – 15.05 часа – Росен Плевнелиев е готов за сценария за изготвяне на служебен кабинет. Това стана ясно от думите на президента, който направи изявление след гласуваната оставка на кабинета.

Задачите, които ще възложа на служебното правителство, ще бъдат обявени предварително, каза Плевнелиев и обяви, че съставянето на служебния кабинет ще стане след свикването на обществен съвет, в който ще има широко гражданско представителство, както и представители на синдикати и работодатели.

“Политически отговорната позиция на правителството беше да довърши мандата си”, каза той. От петък пък стартират политическите консултации при президента, в които ще участват всички партии заедно, а не поотделно.

София – 14.10 часа - Шефове докараха фирмения си персонал на митинга в подкрепа на Бойко Борисов пред парламента. Мъже в работни дрехи, очевидно взети директно от строеж, бяха дошли пред Народното събрание. Други протестиращи пристигнаха в микробус, обозначен с името на “Цветомания ЕООД”, която се занимава с озеленяване. Трета групичка носеше светлоотразителни жилетки, каквито използват работещите в чистотата и озеленяването. Сред тях се забелязваха и роми.

Пред Народното събрание бяха докарани пет трактора. Единият от шофьорите – от фирма “Токала”, Елин Пелин, призна, че са дошли, защото шефът им ги накарал. На площада дойде и кметът на Банско Георги Икономов със свои съграждани. Те не пожелаха да кажат дали работят в администрацията.

София – 13.45 часа - “Който ме обича и уважава оттук ще си отиде вкъщи!”. Това каза Бойко Борисов на поддръжниците си, които са се събрали пред парламента.

София – 13.30 часа - На трибуната застана Христо Бисеров от ДПС и призова депутатите да поискат от вътрешния министър да разсекрети папката “Лале”, “за да се види как представител на подземния свят казва “Бойко взе парите” (папката “Лале” съдържа информация за Сретен Йосич).

София – 13.25 часа – Борисов обяви, че Ахмед Доган е подготвял атентат срещу него. “Досега съм си мълчал, но моля в дните, които остават на парламента, да направите комисия, да се види документ на директор на разузнаването, материал от партньорска централа, в която се уведомява, че се подготвя атентат към мен“, посочи Борисов.

София – 13.20 часа - Парламентът прие оставката на правителството. “За” гласуваха 209 от 215-те депутати. Против бяха петима, един се въздържа.

“Ние сме били винаги хората на реда. Който оттук насетне почне да прави каквото и да било, свързано с реда, ще го считаме за провокатор. Ще изляза, ще помоля хората да се разотидат”, заяви Борисов от трибуната след гласуването, имайки предвид протестиращите пред сградата на НС с искане за запазване на правителството на Борисов.

София – 13.15 часа – След повече от 4-часови дебати в Народното събрание дойде Бойко Борисов. Депутатите гласуват оставката на кабинета.

София – 12.50 часа – Протест има днес в София и пред президентството. Там са се събрали стотина души от столицата, които протестират срещу съдебната система.

София – 12.45 часа – За спешно разпускане на парламента и против свикване на Велико народно събрание се обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.

София – 11.55 часаКамион с прасета дойде в София, за да подкрепи протеста в защита на Бойко Борисов. Камионът е паркиран между “Св. Александър Невски” и общината, но жандармерията не разреши прасетата да бъдат изкарани на жълтите павета пред българския парламент.

София – 11.20 часа – Демонстрантите, подкрепящи Борисов, вече са около 200 и продължават да пристигат нови на малки групи. Тe обявиха, че са внесли в парламента подписка “Бойко, не си ходи!”, в която фигурират над 600 имена.

София – 09.02 часа – Дебатите в парламента за оставката на правителството започнаха в присъствието на министри, но в отсъствието на премиера Бойко Борисов. Заседанието започна точно в 9.02 ч. В залата бяха вицепремиерът Цветан Цветанов, регионалният министър Лиляна Павлова, социалният Тотю Младенов, външният Николай Младенов, правосъдният Диана Ковачева, здравният Десислава Атанасова, министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, земеделският Мирослав Найденов.

София – 08. 40 часа - Десетина поддръжници на премиера в оставка Бойко Борисов дойдоха пред сградата на Народното събрание, за да подкрепят досегашното управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!