Ваксина за рак на мозъка удължава живота на пациентите с 10 години

Вероника Шербанова 24 октомври 2013 в 14:33 6182 0

Професор Стефан Ван Гол
Професор Стефан Ван Гол

Животът на 20% от пациентите с мултиформен глиобластом се удължава с 10 години благодарение на специфичната имунотерапия, позната повече като ваксина срещу рак на мозъка. Това съобщи професор Стефан Ван Гол, който прилага метода в клиниката в Льовен, Белгия.

При 53% от болните от този вид рак на мозъка, лекувани по новия метод, преживяемостта е две години. За сравнение, пациентите с мултиформен глиобластом живеят обикновено 8 месеца, а при рецидив, този срок се намалява наполовина, обясни професор Ван Гол.

Лечението с ваксина срещу рак на мозъка започва с хирургично отстраняване на тумора. От него се взема малка част, която служи за изолиране на антигени. Чрез тези антигени се активират имунните клетки на тялото, които също се вземат от пациента. Така изготвената ваксина е уникална за всеки пациент и може да се прилага само върху него. С помощта на ваксината тялото може да пребори останалите след операцията злокачествени туморни клетки. 

Ваксината се поставя ежеседмично в първия месец от лечението. След това се поставя веднъж месечно, а накрая веднъж на три месеца.

До момента над 400 пациенти в Европа са лекувани по този метод, като ваксината е поставена и на няколко българи.

В момента се провеждат клинични изпитания за прилагането на ваксината срещу рак на мозъка малко след поставянето на диагнозата, а не при рецидив. Очакваме да получим одобрение до една година, затова вече започваме подготовката на мрежа от клиники, в които пациентите да се лекуват по тази методика, допълни той. 

Клиники за лечение със специфична имунотерапия има в Осло, Стокхолм, Дания, Германия, Испания, Великобритания. Такива клиники няма обаче в Източна Европа, така че се надяваме скоро такъв център да бъде открит в България, посочи проф. Ван Гол.

Лечението на болните от мултиформен глиобластом е много сложно. Това са пациенти в много тежко състояние и няма никакъв начин лечението им да се стандартизира, обясни неврохирургът в болница "Св. Иван Рилски" д-р Емануил Найденов, познат на OFFRoad-Bulgaria като emanuilis

Този метод е пример за навлизащия във все по-голяма степен индивидуален подход в медицината. Този метод се прилага в Западна Европа повече от 10 години. Отварят се и все повече клиники за лечение с ваксината срещу рак на мозъка. През последната година в Германия са открити две нови клиники, коментира д-р Найденов.

По думите му до момента ваксината е приложена на няколко българи, в това число и на едно дете. 

Д-р Найденов работи за отварянето на референтен център за прилагането на метода в България. Помещения за центъра са предоставени от болница "Св. Иван Рилски". Подписан е и договор с Министерството на здравеопазването, по който са преведени вече 300 000 лева за апаратура. Вече е обявена и обществена поръчка за закупуването на апаратурата, което трябва да стане до края на годината. 

За завършването на клиниката са необходими още около 500 000 лева, които според д-р Найденов могат да бъдат събрани с помощта на министерството и с частни дарения в основаната от него фондация "Остани". Има идея и за подготвяне на проекти, с помощта на които да се използват средства и от европейски фондове. 

Готови сме да представим доказателства за ефикасността на метода и за икономическите ползи от прилагането му в България и се надяваме да получим съдействие от държавата, посочи д-р Емануил Найденов.

За лечението с ваксина срещу рак на мозъка е създаден и документален филм, чиято премиера е от 18 часа днес в киносалона на Военномедицинска академия.

Автор и режисьор на филма „Остани“ е Цветана Маринова, продуцент е Веселин Горанов, а главен оператор – Мартин Димитров. Филмът е създаден със съдействието на д-р Емануил Найденов.

Създаването на филма „Остани“ е отнело близо две години.

Филмът проследява заболяването и лечението на първия български пациент с мултиформен глиобластом, при който е прилагана специфичната имунотерапия. 

Всяка година от мултиформен глиобластом се разболяват 300 българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!