Quantcast

Д-р Найденов: Филмът за ваксината срещу рак на мозъка може да спаси животи

Последна промяна на 21 октомври 2013 в 11:59 4487 11

Д-р Емануил Найденов
Д-р Емануил Найденов

Д-р Емануил Найденов е неврохирург в Клиниката по неврохирургия при Университетска болница „Св. Иван Рилски” в София. Той е председател на фондация „Остани“, чрез която се набират средства за лечението на български пациенти с мултиформен глиобластом по методиката на специфичната имунотерапия, позната още като ваксина срещу рак на мозъка. Фондацията работи и за създаването на референтен център, в който методът да се прилага и в България. Д-р Емануил Найденов участва като консултант в създаването на документалния филм "Остани", който разказва за болестта и лечението на първия в България пациент, лекуван с ваксина срещу рак на мозъка.

Д-р Найденов е познат на OFFRoad-Bulgaria като emanuilis.

На 24 октомври е премиерата на документалния филм за лечението с ваксина срещу рак на мозъка. Как дойде идеята за създаването на този филм?

Самата идея възникна спонтанно, още след решението първият български пациент с мултиформен глиобластом да се лекува по методиката на специфичната имунотерапия. Като всяко ново нещо в дадена област, нашето желание беше колкото се може повече хора да бъдат запознати с тази т.нар. ваксина срещу рак на мозъка. Този конкретен метод показва всъщност промяната, която се вижда в момента в медицината като цяло и в частност в онкологията – това е индивидуалният подход и начин на лечение. Тази методика е нова за България, но по света се използва вече от 7-8 години и се вижда, че тя работи по-добре. Да се подхожда към пациентите индивидуално, а не да се смята, че пациентът е еднотипен, че отговаря на стандартите на дадено лечение. Винаги има особености и индивидуални моменти. И тъй като тази метода е нова за България, създаването на филма е може би най-прекият път да достигнем до максимален брой хора – не само за пациентите, но и до широката аудитория. 

Създаването на филма е продължило почти две години. Каква беше причината за този доста продължителен период на създаването му?

Проблемът в никакъв случай не беше при самото създаване на филма, тъй като по него работиха професионалисти. Аз бях всъщност консултант при създаването му. По-скоро се сблъскахме с това, с което много често се сблъскват различни проекти в България – липсата на финанси. Този проблем беше много трудно решен, беше решен поетапно и затова отне толкова време. Основно го направихме с помощта на дарения от частни лица, много малко фирми, особено по-големи, взеха присърце нашата мисия.

Филмът разказва историята на Любка – първият българин, който е лекуван с ваксината срещу рак на мозъка. Каква беше причината точно тя да стане главният герой в този филм?

За нас интересното в случая е основно, че тя е наистина първият пациент, лекуван с този метод. Тя е и пациентът, при който са постигнати най-добите резултати, имайки предвид, че тя е пациентът, който е лекуван най-дълго по тази методика, което е всъщност определящо за онкоболните. Освен това тя се чувства добре и при нея се забелязва положително развитие. Много се радвам и че тя откликна на молбата ни и се съгласи за нея и лечението й да се направи филм. Това също не се постига лесно, тъй като онкоболните често предпочитат да крият болестта си, но за да се запознаят повече хора с ваксината и резултатите от прилагането й, беше необходимо да се говори за това.

До края на годината трябваше да бъде готов българския референтен център за лечение с ваксина за рак на мозъка. Има ли развитие по този въпрос и ще може ли центърът наистина да отвори врати?

Имаме подписан договор с Министерството на здравеопазването, като финансирането е включено в капиталовите разходи. Половината от средствата са за закупуването на апаратура, като вече е обявена и обществената поръчка за това. Има направена крачка и малко по малко вървим напред. Апаратурата трябва да бъде закупена до края на годината. Другата половина от парите ще отидат за реконструкция на помещенията в болница „Св. Иван Рилски”, в които ще се помещава референтният център. Не мога да кажа конкретно кога центърът ще може да заработи, но се надяваме той да отвори врати възможно най-скоро.

До предишния ни разговор в началото на годината специфичната имунотерапия беше приложена на трима българи. Има ли и други, на които е приложена ваксината срещу рак на мозъка?

Има още няколко пациенти, които се лекуват в момента по тази методика, в това число и едно дете. Изпращането на пациенти до Белгия обаче е изключително трудно и е свързано с много разходи, тъй като само лечението струва около 30 000 евро. В случая с детето имаше помощ от Фонда за лечение на деца, но като цяло прилагането на специфичната имунотерапия се оказва сложно от финансова гледна точка.

При предишния ни разговор казахте, че разчитате в бъдеще лечението на пациентите в България да бъде поето от Здравната каса. Има ли вече проведени разговори с ръководството на Касата и възможно ли е това да се случи?

Нека не забравяме, че става дума за онкологично заболяване и една от ролите на държавата е да се грижи за тези пациенти. Лечението с ваксина срещу рак на мозъка в България ще бъде над десет пъти по-евтино, затова се надяваме, че то ще бъде поето от НЗОК. Предполагаме, че лечението ще бъде около 4000 лева, които обаче са непосилни за голяма част от българите, затова вярваме, че ще бъде направено всичко възможно те да не плащат нищо.

Има ли идея за създаването на други подобни филми за информиране за ваксината срещу рак на мозъка?

Нашата идея е да продължим да правим всичко възможно за информиране на пациентите за тази методика. Ще правим необходимото стъпка по стъпка и няма да се откажем, докато не постигнем целта си, от която зависят много човешки животи.

Премиерата на документалния филм "Остани" е на 24 октомври, от 18 часа, в киносалона на Военномедицинска академия. Автор и режисьор на филма „Остани“ е Цветана Маринова, продуцент е Веселин Горанов, а главен оператор – Мартин Димитров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2013 в 09:09

Преди стотина години хората са живеели много здравословно- много движение, чиста храна, чист въздух, но средната продължителност на живота е била не повече от 50 години. Детската смъртност е била ужасяваща.
Така че заслуга за намалената смъртност и увеличената продължителност на живота имат точно медицината и "алчните" доктори.
Това за неграмотника, дето завижда на лекарите и фармацевтите.

23.10 2013 в 13:56

Благодаря! Интересуваше ме по-конкретно теорията зад самия метод.

Който го интересува, тук има не особено лоша лекция по темата:

watch?v=da9z30QsE9k

22.10 2013 в 15:39

Една от последните научни публикации, касаещи приложението на този метод при болни с рецидив на заболяването:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22565485

22.10 2013 в 13:20

И защо е необходимо да се противопоставя здравословния начин на живот и медицинските достижения? Например човек, който е генетично обременен, ще се излекува, ако ще да живее напълно здравословно още от първия си ден? Може би неговото ДНК ще мутира обратно? Или може би, ако човек си одере ръката на нещо, замърсено с бактериите, предизвикващи тетанус, понеже живее здравословно, ще оцелее? Или ако го ухапе бясно животно? Може би, ако живееш здравословно никога няма да ти се случи инцидент, катастрофа и никога няма да ти се наложи да ползваш услугите та онези, които си губят живота да изучават медицина?

Тези въпроси ти ги задава човек, който месо не яде от 20 години, не пуши цигари или каквото и да е друго, не поема алкохол, ама никакъв, закусва само плодове, не сяда на обяд и вечеря без сурови зеленчуци и прочие.

21.10 2013 в 21:48

Вие си яще каквото си искате! аз си спортувам и кръвта ми се движи, изгарям калориите и изхвърлям токсините. Всеки ден дишам тонери от принтери и копирни машини, гълтам прах постоянно, карам кола в най-натоварените часове в мръсната ни столица. За сега съм по-здрав от колегите, които пушат, пият и пълнят шкембето. карам колело. тренирам фитнес без да се напрягам и освен вода наблягам на алое вера, колаген и здравословни гъби. Ако мога бих заменил и стреса с живот на село, но за сега просто работата ми ме кара да съм в един от най-мръсните градове на планетата. Вие се радвайте на филмчета. Дано Ви помогнат, както финансово, така и здравословно.

21.10 2013 в 21:36

Вие си яще каквото си искате! аз си спортувам

21.10 2013 в 13:55

Да, но дори и да пиеш вода и да ядеш ядки, пак може да ти дойде до главата, защото не можеш да избягаш от отровите. Тогава ще те питам как ще мислиш.Относно филма, добре се е сетил Д-р Найденов,че тук нещата се правят с PR.

21.10 2013 в 13:54

обикновенно лекарите се появяват след като има болест, а такива като мен пустословци говорят врели некипели преди приятелите им да прекалят с глупостите. Така че, много хора го осъзнават доста късно, вече когато вирусът, туморът или болеста са неизлечими. В подобни случаи някой наистина потрива ръце и мисли за парички :))) Лошо няма:))) наистина е губене на време 10 години от живота, след като в университета корумпирани професори все още държат на своето, а не дават на младите да променят мисленето си и да са в услуга на хората.

21.10 2013 в 13:38

Иронично. Казвате, че хората нямат вяра на медицината и след това изреждате списък със съвети, които знаем благодарение на постиженията на медицината. За огромно съжаление само спортът и чистия въздух не са достатъчни да ви спасят от глиобластома. Необходими са и червивите с пари, подли, корумпирани лекари, които си губят по 10 години от живота да се образоват по темата. За да могат после неграмотни остроумници да се упражняват в пустословие на техен гръб.

21.10 2013 в 12:49

незнам как ги учат в университетите тия доктори, лекари или професори, но хората започват лека полека да нямат вяра в традиционната медицина. за да ти бъде здрав организма или имунната система е необходимо превенция, която включва движение, пиене на вода, приемане на здравословни храни, като плодове и зеленчуци, ядки. Ограничавайте месото, цигарите и алкохола. А колкото до филмче, лесно може да се направят интервюта с хората, които са преминали през най-лошото. Иначе фармацефтите заедно с лекари и останали професори обичат филми за направата на лекарства или пък най-са готини анимацииките как ти действа даден медикамент. Важното е пари да се печелят, ама много пари...