Стопанската камара: Бой по контрабандата, за да е пълна хазната

Последна промяна на 15 октомври 2013 в 10:13 3007 19

Божидар Данев, председател на БСК.
Божидар Данев, председател на БСК.

Съкращенията в държавната администрация, увеличението на приходната част в Бюджет 2014 и посочения в него като основен приоритет образованието, са част от мерките, които Българската стопанска камара (БСК) одобрява. 

Това става ясно от становище на председателя на камарата Божидар Данев, публикувано във в. "Стандарт". 

"Първото изключително радостно нещо в проектобюджета за 2014 г. е, че основният приоритет е образованието. Това е чудесна новина, защото не бихме могли без образована нация нито да усвояваме инвестиции, нито да разкриваме качествени и устойчиви работни места. Второто, което за нас от БСК също е положително, е ограничаването на финансирането на държавната администрация. Съкращенията на чиновници категорично ще доведат до икономии. Доколкото разбирам, намерението на правителството е да има съкращения на агенции, след като се направи преглед кой какво е вършил и дали е било ефективно. Тоест внимателна оценка на работата на администрацията. Но засега говорим само за изявление на министър-председателя, което се тиражира в общественото пространство. Ние не сме получили проект или друго потвърждение на думите му. Предвиденото увеличение на приходната част в бюджет 2014 с 1% от БВП в сравнение с 2013 г. е напълно реализуемо, тъй като огромни обеми от ДДС са скрити", обяснява Данев.

"Огромни са също така обемите на контрабандата и това е добре известно в публичното пространство. За съжаление голяма част от населението ни е в сивия сектор по отношение на здравните вноски и социалните осигуровки. Това изисква много сериозна работа на Националната агенция за приходите, защото тези пера са в нейните пълномощия. Това е ключов момент, ако искаме да има достатъчно средства и за образование, и за социални помощи. Разбира се, могат да се направят различни подобрения и в социалната система. Да се надяваме, че и това ще се случи, защото в момента в социалната система има изключителни разходи, без да има ефективност", заявява той.

Според шефа на БСК основният риск за изпълнението на бюджета за следващата година е преди всичко развитието на европейската икономика. Ако тя излезе от ситуацията на стагнация и преодолее последствията от икономическата криза, няма да има проблем да бъде изпълнен този проектобюджет, смята Данев.

"Другото условие за изпълнението му е подобряване ефективността на националните служби. Главното, което трябва да се постигне чрез новия проектобюджет, е свързването на финансовите потоци, така че да не се спира усвояването на инвестиционните средства. Тоест публичните инвестиции да бъдат гарантирани.

Защото без тях не може да има разкриване на нови работни места и битка с безработицата, която е основен проблем на нашето общество. Не бива да забравяме, че всеки растеж е прогноза. А заложеният растеж в новия финансов план фактически е основан на прогнозата за възстановяването на Европейския съюз. И на това, че правителството се надява с плащанията към бизнеса да се оживи малко и българският бизнес, който до момента кредитираше бюджета. Най-основното е премахването на неравнопоставеността на бизнеса, защото бизнесът в сивия сектор е неравнопоставен и с него няма конкуренция. Контрабандата е мачкане на българския бизнес. Контрабандата убива българското земеделие, българския производител на месо и хранително-вкусовата ни промишленост, а оттам се натоварва и туристическият ни сектор, защото цялата икономика представлява "скачени съдове". Трябва да се предприемат драстични мерки спрямо контрабандата, но в нейния широк смисъл, а не само по отношение на акцизните стоки - горива, алкохол и цигари", смята още шефът на БСК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.10 2013 в 22:44

Днес за втори път отговарям на този коментар:). Copy-paste коментар - copy-paste отговор:)!
Това, че данните са на Световната Бнка не означава нищо – до началото на 90-те СБ нямаше представителстно в БГ, пък и НРБ не беше член на СБ. Т.е. данните на СБ за периода преди 1990 са базирани на НРБ статистика. Преди 1990-та в БГ нямаше свободен вълутен пазар и курсовете се определяха от БНБ неясно как - официалният курс долар/лев към 1989 беше, доколкото си сполням, 1 към 1.50 (добре си спомням, справка на
http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=533482&df=8&dflid=3
А и не сте разгледали достатъчно подробно данните на СБ – бумът на дълга наистина се пада в края на първото десетилетия на 21-ви век, но (дяволът е в подробностите), това е ОБЩИЯТ ДЪЛГ на територията на държавата!!! Бумът на ПУБЛИЧНИЯ И ПУБЛИЧНО ГАРАНТИРАНИЯ ДЪЛГ – т.е. на този, който е направен от публичната администрация (дължавна, общинска и т.н.) или е гарантиран от нея (например за държавни предприятия) и се ПЛАЩА ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ – се пада в края на “любимия” социализъм – справка на цитираната от Вас страница:
https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=b g&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&fdim_y=ext ernal_debt_category:6&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:FIN:SWE:NOR:ISL:LTU:LVA&i fdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
Частният дълг от своя страна нараства като следствие на инвестиционния бум в края на споменатото по-горе десетилетие (т.нар. инвестиционен дълг) и на нарастналото потребление на фона на сравнително скромното нарастване на БВП – справка пак там
https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=b g&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_ y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:FIN:SWE:NOR:ISL:LTU:LVA&ifdim=region&hl=bg&dl=bg& amp;ind=false
https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=b g&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&fdim_y=ext ernal_debt_category:5&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:FIN:SWE:NOR:ISL:LTU:LVA&i fdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
Един съвет за финал – преди да цитирате страница, проучете я изцяло и се опитайте да разберете за какво става дума!
Както вече писах по повод днешната статия на Евгени Дайнов:
"ОБЕКТИВНОСТ НЕ ЗНАЧИ КОМПЕТЕНТНОСТ"

15.10 2013 в 15:01

Та да не би да не знаеш че щом някои има публична изява или е комунист или ченге или 2-те заедно.

15.10 2013 в 14:58

Иска ти се, ама не може, ако баба ти е пикала на криво си фашист и враг на народа, а пък ако дядо ти е имал 100 декара земя си колак, и пак не може.

15.10 2013 в 14:56

К'во образование то си го има на кило НБУ-АОНСУ(преди ходеха да се учат там комунистическите отрепки, та да не кандидатстват по общ и ред, и да не ги виждат другите студенти к'ви духалки са, а сега пък там срещу 10-15 бона получаваш съвсем легално диплома за виШе, дипломата ако е с меки корици все ще се използва за нещо, но иначе е идеална я за началник, а за заместник министър в администрацията), а пък Боко да не остане по-назад откри училище за милиционери в Перник П.У.Т.К.А.
А на когото му трябва образование, да заляга над книгите и да се учи в Германия където почти може да само издържа а да не говорим за тежестта на дипломата, ако зависеше от мен, не бих и дал лев за това смотано наше училище, пари на вятъра, не че не бих искал да имаме образовани и добри ученици и студенти, а защото в това си състояние е само излишен разход на пари и време.

15.10 2013 в 14:48

Този не беше ли разкрит като агент на ДС преди време? И такива пак дават акъл, олеле-мале...

15.10 2013 в 14:18

Не "усвоят", а "присвоят"! Примерно една трета са планираните кражби.

15.10 2013 в 14:16

Престани бе, досаднико!

15.10 2013 в 13:35

Божидарчооо, Божидарчооо време и ти да си ходиш подлого червена!!!

15.10 2013 в 12:04

Другарю кажи къде да дойда да се запиша в партията. Като вземем властта ще ме направиш ли министър нещо?

15.10 2013 в 12:03

Убеди ме. От днес вече съм комунист. Кажи къде да дойда да се запиша в партията!