КНСБ вещае мащабна стачка на администрацията

Александра Маркарян 14 октомври 2013 в 08:04 3458 2

Константин Тренчев (лидер на КТ
Константин Тренчев (лидер на КТ" Подкрепа") и Пламен Димитров (КНСБ). Снимка: БГНЕС

Напрежението в администрацията расте заради готвените 10-процентни съкращения, поискани от финансовия министър Петър Чобанов.

Напрежението не е само в НЗОК, както в края на миналата седмица каза лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Във всички второстепенни разпоредители с бюджетни средства има стачна готовност, каза тази сутрин президентът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за Нова телевизия.

Според него, могат да се съкращават хора в централната администрация – Министерски съвет, министерства, но не и в подчинените им структури.

Между 11 и 15 хиляди души ще си отидат, в зависимост от това как смятаме администрацията, ако се изпълни искането на Чобанов, допълни Димитров.

„Това е удар, който през зимата ще натовари допълнително пазара. В опита си да вържат бюджета управляващите виждат там някакъв резерв, не ги съветвам да го търсят там“, каза той.

В писмото си Петър Чобанов поиска от ръководителите на 49 държавни структури да освободят 10% от хората си до края на годината и да планират бюджета си за 2014 г. при 10% по-малка численост на служителите си. Това означава, че хиляди души ще останат без работа през зимата, когато се очаква и протестите да избухнат с нова сила.

Напрежение има още в пощите и БДЖ, каза още синдикалният лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!