Райков брани агент на ДС, темата за ченгетата била чалга

11 април 2013 в 18:47 2529 4

Марин Райков Снимка: БГНЕС
Марин Райков Снимка: БГНЕС

Темата за принадлежност към бившата Държавна сигурност е част от чалгата на прехода, обяви министър-председателят Марин Райков на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Поводът за брифинга на Райков е възникналото напрежение между Комисията по досиетата и Министерството на икономиката заради обявеното от Комисията решение, според което един от зам.-министрите в служебния кабинет е сътрудничил на бившата Държавна сигурност.

Вчера Комисията обяви, че Божан Стоянов – зам.-министър по енергетиката, е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Той бил агент на Софийско градско управление на МВР, Пето районно управление, където е работил по линия на ДС. Регистриран е като агент през юли 1988 г. под псевдонима „МЛАДЕНОВ”. По това време е 25-годишен. Според изнесените от комисията данни неговото лично агентурно дело е запазено, както и документи от ръководещия го оперативен работник.

Райков брани агент на ДС

Преди няколко дни поканих председателя на комисията по досиетата г-н Евтим Костадинов, за да му изкажа своята институционална подкрепа за дейността на водената от него комисия, но също така и да му благодаря, че защити моето име и името на бившия премиер Сергей Станишев от поредния опит за манипулация. На следващия ден комисията излезе със становище, че преди четвърт век един от моите заместник-министри е бил агент в Пето районно управление на МВР в столицата. В решението на комисията се казва, че цялото правителство е било проверено и г-н Стоянов е идентифициран като агент, заяви днес Райков.

Същевременно, г-н Божан Стоянов е бил проверяван през 2008 г. и има документ, с който се удостоверява, че данни за съпричастност няма. Добре би било да придаваме повече стойност на своите становища, да не ги ревизираме без доказателства и да не даваме повод за спекулации на заинтересованите от дискредитирането на институциите и на Комисията среди. От 2008 г. досега нищо не се е променило в миналото на г-н Стоянов, твърди Райков.

През 2008 г. ръководството на МВР покрива Стоянов

Вчера председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов обясни пред OFFNews казуса с агентурното минало на Стоянов:

„През май 2008 г. г-н Стоянов пуска молба за проверка на основание чл. 31, ал.1, т. 2, тоест – като частно лице. Тогава Комисията работи по принципа – изпраща писмо до МВР, НРС, Военна информация. И съответно службите по закона са длъжни, ако има документи за дадено лице, независимо какви са, да ги изпратят в комисията и тя да се произнесе има ли принадлежност към ДС или няма. В случая през юли 2008 г. МВР отговаря с писмо, че няма такива документи за даденото лице. През 2009 г. Комисията получава всички регистрационни картони на агентурния апарат – т.нар. картотека, заедно с регистрационните дневници, а през 2010 г. комисията получава и целия архив от МВР“, обясни Евтим Костадинов.

Така при проверката тази година името на Божан Стоянов излиза сред сътрудниците на ДС. През 2008 г. ръководството на МВР е покрило агентурното минало на Стоянов и е изпратило некоректен отговор към Комисията по досиетата.

За първи път г-н Стоянов попада за задължителна проверка, когато става член на служебния кабинет. През 2008 г. в писмото ние сме му отговорили, че към момента на извършване на проверката, тоест не е категорично, няма данни той да има принадлежност, каза Костадинов.

В документацията има следи, че в МВР са знаели това нещо, защото отметката е, че през август 2008 г. – тоест месец, след като са ни отговорили с писмо, че за него няма данни, разделят неговото досие и изпращат тези материали, които всъщност имаме право да получим по закон: регистрационна бланка, рапорт за извършената вербовка и т.н., обясни председателят на Комисията по досиетата.

„Искам доказателства“

Стана ясно, че в архивния масив и в публично обявените от Комисията налични документи за г-н Стоянов няма изрично лично негово съгласие да сътрудничи, нито следа за извършвана каквато и да е дейност от него. Няма и данни за заличаване на документи. Доколкото съм запознат, наличните единствено картон и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на същия Закон за досиетата, коментира днес служебният премиер.

В същото време споделям мнение, че исканията за проверка за принадлежност не могат да бъдат като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през шест месеца. Членовете на моето правителство нямат нужда от 6-месечни индулгенции. Комисията беше създадена именно за да спре рекета и поставянето в зависимост. Затова я подкрепям. Г-н Божан Стоянов е назначен за заместник-министър на основата на издадения през 2008 г. документ от Комисията. Не мога да приема опитите тази тема да се използва за дестабилизиране на администрацията и си запазвам правото да променя становището си по конкретния случай при наличие на категорични и автентични доказателства, каза още Райков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови