Скандал за досието на осветлен зам.-министър

Александра Маркарян 10 април 2013 в 16:12 6129 2

Божан Стоянов Снимка: БГНЕС
Божан Стоянов Снимка: БГНЕС

Напрежение между Комисията по досиетата и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предизвика обявеното от Комисията решение, според което един от зам.-министрите в служебния кабинет е сътрудничил на бившата Държавна сигурност.

С решение от днес Комисията обяви, че Божан Стоянов - зам.-министър по енергетиката, е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Решението е на база задължителната по закон проверка за принадлежност на всички членове на служебния кабинет. От нея излезе единствено името на Божан Стоянов.

Той бил агент на Софийско градско управление на МВР, Пето районно управление, където е работил по линия на ДС.  Регистриран е като агент през юли 1988 г. под псевдонима „МЛАДЕНОВ”. По това време е 25-годишен. Според изнесените от комисията данни неговото лично агентурно дело е запазено, както и документи от ръководещия го оперативен работник.

Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стоянов към ДС и  след 10 ноември 1989 г., пише в решението.

МИЕТ веднага реагира на решението, като разпрати прессъобщение до медиите, в което се казва, че "настоява за изясняване на истината за оповестената днес принадлежност на Божан Стоянов към структурите на ДС".

"На 22 август 2008 г. същата Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, председателствана отново от Евтим Костадинов е издала удостоверение на г-н Стоянов, според което няма данни той да е бил „щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия“.

Днес министерството изпрати писмо до комисията на Евтим Костадинов с настояване случаят да бъде изяснен в най-кратки срокове", пише в прессъобщението от МИЕТ.

 

През 2008 г. ръководството на МВР покрива Стоянов

„През май 2008 г. г-н Стоянов пуска молба за проверка на основание чл. 31, ал.1, т. 2, тоест – като частно лице. Тогава комисията работи по принципа – изпраща писмо до МВР, НРС, Военна информация. И съответно службите по закона са длъжни, ако има документи за дадено лице, независимо какви са, да ги изпратят в комисията и тя да се произнесе има ли принадлежност към ДС или няма. В случая през юли 2008 г. МВР отговаря с писмо, че няма такива документи за даденото лице. През 2009 г. комисията получава всички регистрационни картони на агентурния апарат – т.нар. картотека, заедно с регистрационните дневници, а през 2010 г. комисията получава и целия архив от МВР“, обясни пред OFFNews председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Така при проверката тази година името на Божан Стоянов излиза сред сътрудниците на ДС. През 2008 г. ръководството на МВР е покрило агентурното минало на Стоянов и е изпратило некоректен отговор към Комисията по досиетата.

За първи път г-н Стоянов попада за задължителна проверка, когато става член на служебния кабинет. През 2008 г. в писмото ние сме му отговорили, че към момента на извършване на проверката, тоест не е категорично, няма данни той да има принадлежност, каза Костадинов.

В документацията има следи, че в МВР са знаели това нещо, защото отметката е, че през август 2008 г. - тоест месец, след като са ни отговорили с писмо, че за него няма данни, разделят неговото досие и изпращат тези материали, които всъщност имаме право да получим по закон: регистрационна бланка, рапорт за извършената вербовка и т.н., обясни председателят на Комисията по досиетата.

За да поеме работата в енергетиката, Божан Стоянов се върна от САЩ, където е финансист и консултант. Роден е през 1963 г. Завършил е Английската гимназия в София. След това завършва МЕИ, специалност "промишлена топлотехника". Специализирал е бизнес в Будапеща и Питсбърг. Следвал е финанси в бизнесучилището на университета в Пенсилвания, САЩ и завършва като магистър по бизнесадминистрация. Името на Стоянов стана известно по времето на правителството на НДСВ, когато се появи начело на „Табако кепитал партърнс”, кандидат за „Булгартабак”. Сделката обаче пропадна. Тогава Стоянов минава за приближен на министри в правителството на НДСВ Николай Василев и Милен Велчев. През 2002 г. премиерът Симеон Сакскобурготски го покани да поеме енергетиката, но той отказа. Дълго време Стоянов е в Ню Йорк като председател на българския уолстрийт клуб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови