Марин Райков бил наясно с агентурното минало на зам.-министъра си

11 април 2013 в 12:58 2025 1

Божан Стоянов Снимка: БГНЕС
Божан Стоянов Снимка: БГНЕС

Въпросът за агентурното минало на енергийния зам.-министър Божан Стоянов е бил зададен и е получил отговор при номинацията му за поста. Така лаконично коментира зам.-министърът днес разкритието на Комисията по досиетата, цитиран от Дарик.

„Защо питате мен за това? Не мога да коментирам какво знае премиерът и какво не знае. Наистина не мога да коментирам в момента. Ще получите отговори на въпросите, които задавате, когато можем да ви отговорим", каза Стоянов.

Вътрешното потребление на електроенергия в момента спада със 7.7 %, при износа ситуацията е още по-тежка, обяви днес зам.-министърът. Българската енергийна система е преоразмерена, заключи той. „Намираме се в състояние на два до три пъти свръх капацитет на база на нашите нужди”, посочи той.

В същото време, по думите му, евтините производители на енергия са вън от пазара. „Имаме като държава и общество ангажимент задължително да изкупуваме повече енергия, отколкото можем да потребяваме и то на значително по-висока цена от това, до което бихме имали достъп, ако пазарът беше свободен и либерализиран”, каза Стоянов.

Той бил агент на Софийско градско управление на МВР, Пето районно управление, където е работил по линия на ДС. Регистриран е като агент през юли 1988 г. под псевдонима „Младенов”. По това време е 25-годишен. Според изнесените от комисията данни неговото лично агентурно дело е запазено, както и документи от ръководещия го оперативен работник.

Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стоянов към ДС и след 10 ноември 1989 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови