Стотици блокираха Орлов мост, опитват се да ги разгонят (снимки)

Владимир Йончев 13 юни 2012 в 20:06 66518 40

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов


Орлов мост е блокиран от протестиращи срещу приетите от парламента днес поправки в Закона за горите.

Блокадата стана в 19,45 часа. В момента движението е напълно спряно.

Протестиращите са над 1000 и продължават да идват.

Полицаи с мотори се опитват да ги разгонят. В очакване е застанала и конна полиция.

След протеста срещу ACTA това е втората най-голяма демонстрация в столицата от началото на годината.

Демонстрантите не престават да скандират "Витоша, Витоша!".

За днешния протест еколозите нямат разрешение от Столична община, но и ако формално бяха поискали едва ли щяха да получат разрешение от властите да блокират Орлов мост.

Явно няма нормален начин политиците да чуят гражданското общество, заяви в интервю за OFFNews Петър Кърджилов от неформалната гражданска група „За Витоша“.

Президентът Плевнелиев има ключова роля в този момент, уточни Кърджилов.

Лошото е, че има изключителна медийна тапа. Много медии отказаха да отразяват нашия протест, заяви още Кърджилов.

OFFNews проследи протеста на живо:

20:41   Бусът за арести пристигна на Орлов мост

20: 44  Демонстрантите прегръщат пристигналите полицаи 

20: 50 Полицията избегна сблъсък с демонстранти, насядали по Орлов мост

21: 03 Полицаи арестуваха 15 демонстранти в буса 

21:07  Протестът е към края си

21:09 Движението на Цариградско шосе е възстановено

21: 10 Група от демонстранти се насочва към кръстовището на "Патриарх Евтимий"

„Приемането на промените в закона за горите ще доведе до нарушаване на човешките права. Те са в разрез с Конституцията и европейските директиви“, заяви във вторник Тома Белев на пресконференция.

Според неправителствените организации и гражданските групи „За да остане природа в България“ приемането на промените в Закона за горите ще доведе до нарушаване на Конституцията на България и до санкции от страна на Европейския съюз.

„Ние нямаме собствен интерес. Защитаваме както горите, така и бюджета, защото Закона за горите в този вид нарушава директиви на ЕС, което ще доведе до наказателни процедури и съответно санкции.“

„Това се превръща в тлееща криза, подобна на тази с боклука. Трупа се постепенно, докато положението не стане такова, че вече не може да се пренебрегва“, допълни Петър Кърджилов от неформалната гражданска група „За Витоша“.

„Ако прегледа човек законопроекта, му става ясно, че по него не е работил нито един лесовъд. Използваната термонология например е направо смешна“, каза още Белев.

Върху горските терени ще могат да се строят ски писти, лифтове и др., без да се променя техния статут. Това реши парламентът в сряда.

Въпреки предупрежденията на природозащитните организации, че проектозаконът за измененията в Закона за горите ще доведе до безнаказано изсичане на горите, засилване на свлачищата и наводненията и на практика разрушаване на защитени местности, той беше приет на второ четене.

Според мененията върху горските терени ще може да се учредява право на строеж за максимум 30 години. След определения срок изградените обекти ще стават собственост на държавата или на общината в зависимост от собствеността на горите.

Търговете ще бъдат обявявани с решение на Министерския съвет за държавните гори от министъра на земеделието, ако терените са частна държавна собственост, и от кметовете – за общинските гори.

Фирмите, които ще строят на тези терени ски писти, лифтове и други съоръжения, ще имат право и да премахват част от почвения слой.

Промените, разрешаващи строежите на ски комплекси върху горски терени, предизвикаха най-голямо недоволство от страна на еколозите. Те станаха факт след като Цеко Минев – собственик на „Витоша ски“, заплаши да спре лифтовете, докато не му бъде позволено да разшири ски зоната над столицата.

Приетите изменения в закона ще облекчат дърводобива и дървопреработването. „Това на практика позволява масовото изсичане на горите“, предупредиха природозащитните организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!