Стотици блокираха Орлов мост, опитват се да ги разгонят (снимки)

Последна промяна на 13 юни 2012 в 20:06 65742 40

Снимка: Сергей Антонов


Орлов мост е блокиран от протестиращи срещу приетите от парламента днес поправки в Закона за горите.

Блокадата стана в 19,45 часа. В момента движението е напълно спряно.

Протестиращите са над 1000 и продължават да идват.

Полицаи с мотори се опитват да ги разгонят. В очакване е застанала и конна полиция.

След протеста срещу ACTA това е втората най-голяма демонстрация в столицата от началото на годината.

Демонстрантите не престават да скандират "Витоша, Витоша!".

За днешния протест еколозите нямат разрешение от Столична община, но и ако формално бяха поискали едва ли щяха да получат разрешение от властите да блокират Орлов мост.

Явно няма нормален начин политиците да чуят гражданското общество, заяви в интервю за OFFNews Петър Кърджилов от неформалната гражданска група „За Витоша“.

Президентът Плевнелиев има ключова роля в този момент, уточни Кърджилов.

Лошото е, че има изключителна медийна тапа. Много медии отказаха да отразяват нашия протест, заяви още Кърджилов.

OFFNews проследи протеста на живо:

20:41   Бусът за арести пристигна на Орлов мост

20: 44  Демонстрантите прегръщат пристигналите полицаи 

20: 50 Полицията избегна сблъсък с демонстранти, насядали по Орлов мост

21: 03 Полицаи арестуваха 15 демонстранти в буса 

21:07  Протестът е към края си

21:09 Движението на Цариградско шосе е възстановено

21: 10 Група от демонстранти се насочва към кръстовището на "Патриарх Евтимий"

„Приемането на промените в закона за горите ще доведе до нарушаване на човешките права. Те са в разрез с Конституцията и европейските директиви“, заяви във вторник Тома Белев на пресконференция.

Според неправителствените организации и гражданските групи „За да остане природа в България“ приемането на промените в Закона за горите ще доведе до нарушаване на Конституцията на България и до санкции от страна на Европейския съюз.

„Ние нямаме собствен интерес. Защитаваме както горите, така и бюджета, защото Закона за горите в този вид нарушава директиви на ЕС, което ще доведе до наказателни процедури и съответно санкции.“

„Това се превръща в тлееща криза, подобна на тази с боклука. Трупа се постепенно, докато положението не стане такова, че вече не може да се пренебрегва“, допълни Петър Кърджилов от неформалната гражданска група „За Витоша“.

„Ако прегледа човек законопроекта, му става ясно, че по него не е работил нито един лесовъд. Използваната термонология например е направо смешна“, каза още Белев.

Върху горските терени ще могат да се строят ски писти, лифтове и др., без да се променя техния статут. Това реши парламентът в сряда.

Въпреки предупрежденията на природозащитните организации, че проектозаконът за измененията в Закона за горите ще доведе до безнаказано изсичане на горите, засилване на свлачищата и наводненията и на практика разрушаване на защитени местности, той беше приет на второ четене.

Според мененията върху горските терени ще може да се учредява право на строеж за максимум 30 години. След определения срок изградените обекти ще стават собственост на държавата или на общината в зависимост от собствеността на горите.

Търговете ще бъдат обявявани с решение на Министерския съвет за държавните гори от министъра на земеделието, ако терените са частна държавна собственост, и от кметовете – за общинските гори.

Фирмите, които ще строят на тези терени ски писти, лифтове и други съоръжения, ще имат право и да премахват част от почвения слой.

Промените, разрешаващи строежите на ски комплекси върху горски терени, предизвикаха най-голямо недоволство от страна на еколозите. Те станаха факт след като Цеко Минев – собственик на „Витоша ски“, заплаши да спре лифтовете, докато не му бъде позволено да разшири ски зоната над столицата.

Приетите изменения в закона ще облекчат дърводобива и дървопреработването. „Това на практика позволява масовото изсичане на горите“, предупредиха природозащитните организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.06 2012 в 23:23

Йорданке, с тези твоите "млади хора" ти какво ... дърта ли се пишеш ... ??
Я утре живо на протеста!
И не ми пиши във второ и трето лице, множествено - първо лице използвай! Влизаш в действията и печелим войната! Тая работа се прави от човеци, но става с хора ... И в случая ти си човека!
Ясно !?! Утре - на Орлов!

14.06 2012 в 20:28

Радвам се, че има млади хора с мнение и отношение към природата, властта и свободомислието! Нека да ги има, да са активни и да не позволяват да бъдат сплашвани, разделяни и манипулирани! Дано успеете да посочите на властниците, че не могат вечно и безнаказано да дерибействат!

14.06 2012 в 17:48

Доколкото знам режима за такива прояви е уведомителен, т.е. не е необходимо да има специално разрешение за да бъде законен, а само уведомяване на общината, за което предполагам организаторите са си направили труда. Доколкото съм запознат също във всички демократични държави не съществува изискване да се иска разрешение за какъвто и да било протест.

Няма кого да моля за да изляза на улицата и да кажа нещо и няма закон, който да ми го забрани. Може би хора като Николай желаят да бъде така, но няма как. Поне докато в България има демокрация

14.06 2012 в 17:21

Браво на хората, които излязоха на протеста. Дано днес се съберат повече. Това е начинът - без водачи от разни партии, с чиста съвест и любов към родината!

14.06 2012 в 16:25

Танасе, ако си глупав (неинформиран), имаше време да се информираш. На мене ми трябваха 4 цели дни за да се ориентирам първоначално. И после още доста усилия за да следя новостите. Сега ЗНАМ, че фракингът не трябва да се прилага. Ако си умен и имаш желание - чети и ще имаш адекватно мнение и отношение. Ако си умен, но си ленив, просто ми повярвай - не ти трябва фракинг. ... проучванията си ги имаме от много години и се знае всичко къде какво има ... картите са налични в института по геология към БАН ... та ако те мързи, просто ми повярвай, че те нямат нужда да правят проучвания.
Ако си глупак и разсъдъкът ти е ограничен, погледни простата истина, че от забраната за фракинг страдат и американски и руски фирми ...ВСИЧКИ фирми ... така че НИКОЯ КОМПАНИЯ не е навита да плаща за да спрем фракинга. НИЕ СПРЯХМЕ ФРАКИНГА, ЗАЩОТО ТОЙ ЩЕ ТИ Е@Е МАЙКАТА ... на тебе, на земята, на страната ...
И други мислеха като тебе, но хапнаха дръвчето и сега спират тази гняс: Франция, Ирландия, няколко щата САЩ ... има и няколко мораториума ...
А ако си тъпак, братче, не мога ти помогна! Тогава не се сещам как да ти го обясня и ходи се фракай начи ....

14.06 2012 в 16:13

И последно .... ??
Да се борим или да се предаваме !?!
Изясни се, че много противоречиво такова едно ...

14.06 2012 в 16:10

Симеоне, веселяк си ти! Имам останали три шепи леща и един дрън сланина (не е много гранива, та става за ядене) и ще ти ги дам ако днес дойдеш на протеста.
Имаме там нужда от твоята мъдрост и свежест. Даже се замислям, ако дойдеш, дали да не ти дам и една дъФка бакшиш ... да не ти зловони дъхът евентуално ...

14.06 2012 в 13:51

А в момвнта ти какво правиш Диана. Същото. И не говорим за граматиката а за друго. Като толкова обичаш да поправяш хората стани една учителка и толкова.

14.06 2012 в 13:10

Защо няма да изляза на подобен протест: Защото докато разни политически партии се опитват да го политизират и разни там червени и консомолци, млади социалисти скандират за собствени интереси или за интереси на други сили няма как да получат симпатии. Същите тези скандират и против шистовия газ нещо което би ни направило независими и конкурентно способни, против са даже за едно проучване, да знаем имаме ли или нямаме. Еми sorry ама няма как да бъдете уважавани с тъпото си мислене. Загрижени били те за България и природата... Загрижени сте само как да вкарате Русия в бизнеса и да поднесете държавата на тепсия.

14.06 2012 в 13:04

То и "изказал" не се пише "изказъл", Диана, но решки стават. Иначе съм на кантар между мнението за незаконност на протеста (в контекста на "законността" на промяната на закона за горите) и намека за някаква пошла акция на елементарно против рождения ден ма ББ. Най-малкото е обидно спрямо протестиращите. И не виждам нищо смело в изказването.
 
X