Плевнелиев пое част от вината за назначението на Пеевски

Юлиан Христов 02 септември 2013 в 12:13 3353 5

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призна, че има вина за назначението на Делян Пеевски като шеф на ДАНС, след като разписа промените в закона за агенцията.

Промените бяха първото нещо, с което 42-то Народно събрание се зае, а по-късно стана ясно, че те са натъкмени така, че да отговарят на профила на Пеевски. На практика депутатите позволиха контраразузнаването да бъде оглавено от човек, който няма стаж в службите, а президентът подписа указа за обнародване на закона.

"Това, което стана с промените в закона за ДАНС, е грешка. Слагам и себе си в категорията на тези, които носят отговорността, че нещата с този закон не станаха както трябва", каза държавният глава пред журналисти. 

Той обаче отправи критики към управляващите, както и към предходното правителство на ГЕРБ, за това, че не се прави необходимото, така че реформите в сектор "Сигурност" да станат факт. „За това носят отговорност и предишните управляващи, които си бяха поставили срок до април 2013 година пакетът от закони в сектор „сигурност” да бъде приет. Това обаче не се случи”, коментира президентът. 

Той критикува настоящото правителство, че промените в сектора продължават да се правят на парче и без а има консенсус, без нужната експертиза и без мнението на неправителствени организации. 

„Казвам го на цялата нация и искам да се върнем към правилния подход, а именно към постигнатия консенсус на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за промените в сектор сигурност от 2012 година”, отбеляза Плевнелиев. 

Българските институции трябва да адресират проблема с бежанската вълна и това е изцяло в компетенцията на изпълнителната власт. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по отношение на бежанската вълна заради кризата в Сирия, която влиза в страната ни, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Приветствам - правителството да доведе до ефективни резултати взетите решения на Съвета по сигурността към Министерски съвет”, подчерта президентът и отбеляза, че създадените два оперативни щаба трябва да започнат сериозна работа относно бежанците, които влизат в България.

„Държавата изпитва определени трудности в темата с подготовката на адекватна реакция и условия за приемането на бежанци”, коментира Плевнелиев.

По думите му - броят на желаещите да преминат българската граница на денонощие се удвоява и утроява, което може да се превърне в тенденция със сериозни цифри.

Президентът Плевнелиев участва в официалната церемония по откриването на новата учебна година във военна академия „Георги С. Раковски” в столицата.

Той коментира и темата за кризата в Сирия.

"Готов съм да свикам заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), следя внимателно ситуацията в Сирия и ще преценя кога е добрият момент, за да бъде свиканo това заседание", каза той и подчерта, че позицията му е съвпаднала изцяло с позицията на президента на САЩ Барак Обама. 

„Моята позиция беше много ясна още от първия ден. Извършено е престъпление срещу човечеството и виновните трябва да бъдат наказани. Необходим е обаче и широк обществен дебат, тъй като кризата не е само регионална или пък на два часа път със самолет от нас. Тя може да се превърне и в глобална криза”, отбеляза Росен Плевнелиев. Според него – трябва да бъдат провеждани дебати по темата и в парламента, за да се чуят всички отговорни фактори.

Той смята, че държавата изпитва определени трудности при приемането на бежанци, но именно в тази посока са били взетите решения на Съвета по сигурността при премиера. "Вие виждате, че броят на желаещите да преминат българската граница на денонощие се удвоява и утроява, и това е една тенденция, която съвсем спокойно може да ескалира в още по-сериозни цифри и брой хора", обясни президентът.

Той очаква парламентът да дискутира въпроса за кризата в Сирия.

„Приветствам желанието за декларация в началото на работата на новия сезон в парламента по националните приоритети. Приветствам и желанието на политическите сили да търсят решения в рамките на парламента за общи действия по тези приоритети”, посочи още Росен Плевнелиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!