ГЕРБ си извика подкрепление в защита на образователния закон

Елица Мартинова 17 януари 2013 в 11:15 4652 6

Ксения Семизорова, Снимка: cio-protecta.org
Ксения Семизорова, Снимка: cio-protecta.org

След като дебатите по спорния текст за задължителното предучилищно образование за 4-годишни бяха отложени, от ГЕРБ извикаха „на помощ“ учителки и психолози от детски градини, които да защитят въвеждането на новия регламент.

Докато в пленарна зала депутатите нищят образователния закон, в кулоарите на парламента директорката на ОДЗ – 7 в София Ксения Семизорова се опита да защити преимуществата на спорния текст пред журналисти.

„Доста съм развълнувана от един месец насам. Смятам, че има голяма манипулация по въпроса в обществото. От 4-годишна възраст децата тръгват на детска градина, но това не означава, че образованието е задължително и законът не предвижда индивидуални форми. Всичко това е по желание. Думата „задължително“ не трябва да ви плаши. Тя фигурира в закона, за да гарантира правата на родителите. За да задължи държавата да осигури място в детската градина на всяко дете, да осигури учебни помагала, без родителите да ги плащат, за да може в 10 ч. закуската ще бъде безплатна“, коментира Семизорова.

По думите ù новият закон ще гарантира безплатно обучение от професионалисти за най-малките. Тя бе убедена, че текстовете нямат за цел да задължат родителите по никакъв начин, защото законът позволявал гъвкави форми на индивидуално посещение за децата.

„Кажете ми къде в целия свят за 60 лв. детето се гледа от 7 ч. до 19 ч. и получава педагогическо обучение чрез игри“, попита риторично Семизорова.

Тя бе категорична, че зад споровете по закона „седи някой“, който цели предизборна манипулация.

„Законът преди 20 години не е по-добър. Но имаше млади хора като г-жа Милена Дамянова, която покани всички специалисти, да участват в обсъжданията на този закон. Никога досега не е имало такова обсъждане, защото законът е от 20 години, а аз работя от 33 години“, обясни директорката.

Тя подчерта, че регламентът ще осигури нови работни места за педагози и психолози в детските градини, без това да лиши родителите от правото да възпитават децата си.

Междувременно в парламента започна извънредното заседание на Комисията по образование, която ще разгледа идеята на депутата от ГЕРБ Снежана Дукова. В сряда тя предложи промени, позволяващи задължителното предучилищно образование, започващо от 4 г., да може да се провежда не само в детските градини, а и почасово, както и в самостоятелна форма, т.е. у дома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови