Отложиха гласуването на задължителната предучилищна за 4-годишните

17 януари 2013 в 08:00 1355 0

Министърът на образованието Сергей Игнатов в Народното събрание. Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Сергей Игнатов в Народното събрание. Снимка: БГНЕС

Днес парламентът разглежда на второ четене Закона за училищното и предучилищното образование. С него трябва да се въведе задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните.

В края на пленарното заседание в сряда депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова заяви, че ще внесе промените в текстовете, които да позволят на родителите да избират индивидуален план за обучение за децата си.

В четвъртък колежката ù Лилия Христова предложи обсъждането на спорния регламент да се отложи, тъй като в 11 ч. Комисията по образование ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде обсъдено предложението на Снежана Дукова.

Парламентът подкрепи идеята и дебатите по задължителната предучилищна подготовка за 4-годишни бяха отложени за 11.30 ч.

Новите текстове в закона за образованието срещнаха голям обществен отзвук както сред хората, така и в парламента. Народни представители от опозицията смятат, че родителите сами трябва да вземат решенията за децата си. Управляващите пък се аргументират, че малчуганите, които са ходили на детска градина, показват по-добри резултати в образованието и са по- социално развити.

Според вносителите на поправките документът ще засили ангажимента на държавата да финансира по-сериозно забавачките, а няма да се отнемат правата на родителите.

Много родители не са съгласни децата да бъдат пращани на училище толкова рано, затова настояват от закона да отпадне задължителния характер. След редица протести родителите се заканиха да продължат с демонстрациите, докато управляващите не се съобразят с исканията им.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!