Обществен съвет към МОСВ стана тепих за борба срещу природозащитниците

Последна промяна на 17 септември 2013 в 18:27 1954 10

Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС
Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС

След избора на нови директори на трите национални парка („Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“) и останалите регионални поделения на екоминистерството (МОСВ) в страната, министерството ще публикува концепциите им за развитие на съответната структура на сайта си.

Това заяви днес министърът на околната среда Искра Михайлова на среща на обществения съвет към ековедомството. Предложението визията на всеки директор да е публична даде председателят на Асоциацията на парковете Тома Белев и министърът го прие.

Конкурсите за нови директори на трите национални парка, на 16-те регионални екоинспекции (РИОСВ) и 4-те басейнови дирекции започнаха вчера. В края на юли Михайлова уволни всички директори на регионалните структури. Официалният й мотив бяха сигнали за злоупотреби в някои инспекции. Досегашните директори обаче ще могат също да кандидатстват за поста, посочи министърът.

Заседанието на обществения съвет, посветено на изпълнението на природозащитните европроекти в оперативната програма „Околна среда“ (Ос 3 - „Биоразнообразие“ в програмата), мина основно в оплюване на работещи по такива проекти неправителствени организации от техни колеги от други НПО.

"Зелени Балкани" и черен пиар

От Асоциация „Българско Черноморие“, създадена от хотелиери по морето и собственици на земи в местността Иракли, използваха случая, за да хвърлят дежурна порция обвинения към „Зелени Балкани“, в чието ръководство е Тома Белев. От бизнес-сдружението, създадено през март 2013 г., прирпомниха, че „Зелени Балкани“ в съдружие с италианския научен институт Tetis неотдавна спечели обществена поръчка за преброяване на делфини в Черно море за 3.5 млн. лева – също проект по оперативната програма. След медийния натиск, организиран от множество издания (голяма част от които от пресгрупата „Нова българска медийна група“ на Делян Пеевски), министърът временно спря проекта. До момента министерството не е потвърдило обвиненията в раздуване на бюджета за преброяване на черноморските делфини. 

Към атаката срещу Белев днес се присъединиха и традиционни противници на природозащитните организации – сдружение „Природата за хората и регионите“, което активно лобира за разширяване на ски зоната в национален парк „Пирин“ и защитава интересите на концесионера на зоната „Юлен“ и други ски-инвеститори (то бе създадено от близки до ски-федерацията, управлявана от акционера в Първа инвестиционна банка Цеко Минев като контрапротестна структура срещу неправителствената екокоалиция „За да остане природа в България“). В атаката срещу „Зелени Балкани“ и Белев участваха и Дончо Иванов (Коалиция за устойчиво развитие) и Валентин Симов („Зелени патрули“), които от години се занимават с оплюване на дейността на екоорганизациите в „За да остане природа в България“.

В своя защита Белев упрекна министъра и служителите на министерството в съвета, че толерират мълчаливо "лъжите", които се изричат на съвета срещу него и организацията, която ръководи.

Първите атаки срещу „Зелени Балкани“ започнаха преди години, когато Белев все още беше директор на природен парк „Витоша“. Поводът беше скъп проект по оперативната програма за определяне на зоните от екомрежата „Натура 2000“ в страната, спечелен от „Зелени Балкани“. Проектът се ръководеше от Симеон Марин (син на тогавашния вицепрезидент Ангел Марин). Работата на „Зелени Балкани“ не се хареса на властта и бизнеса – нито на тогавашните управляващи, нито на общините, нито на инвеститорите в хотели и туристическа инфраструктура, тъй като предвиждаше 1/3 от територията на страната да влезе в „Натура“ заради природните си дадености и да се въведат екоограничения за инвестиционната дейност. В крайна сметка обаче предложенията бяха приети от Европейската комисия и в последните години дори се добавиха нови защитени зони в списъка на „Натура“.

През 2012 г., заради съпротивата на екоорганизациите срещу лобистките поправки "Витоша ски" в Закона за горите (поискани от фирма "Витоша ски" - също свързана с Цеко Минев), бе предприета черна пиар-кампания (също основно в медиите на Пеевски - тогава защитаващи ГЕРБ) срещу тях и персонално срещу Белев. Наложена беше щампата за "Зеления октопод", а целта беше да бъдат "преборени" екоорганизациите с медийно предизвикан срив на имиджа им. Кампанията не успя, а с протестите на "Орлов мост" поправките бяха спрени.

На днешното заседание присъстваше и Симеон Марин, който саркастично отвърна на нападките с думите: „В допълнение: „Зелени Балкани“ трябва да бъде изгорено, а Симеон Марин – да бъде обесен публично“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2013 в 19:44

Ако си мислите, че в МОСВ са зле със заплатите, много се лъжете! В Пловдив един началник отдел успя за три години числом и словом да си купи къща, да я обзаведе, да си купи кола, и да издържа трите си деца, които са студенти , а той им плаща издръжка, защото зад гърба си има два развалени бракове!!!!
Е ще кажете как може! Да ! Същият е пенсионер по болест - диабетик! Ползва една камара предимства.Оо сряда тръгва в командировки, които са винаги най-малко два дни, защото са повече парите за дневни и нощувки.Ползва служебната кола като лична, взима ДМС, работи по европроекти, преподава от време на време в ПУ!
Аз и всички глупаци му плащаме данъци, осигуровки.....а той живее на нашите рамен!!!!!! Е да е само той, с мед да го намажеш, пълно е с хора без нужното образование, чрез лицемерие и подмазвачество са заели държавни службички и си веят байряците..........

10.10 2013 в 13:30

МОСВ винаги е било тепих за борба с природозащитниците. който се занимава по-детайлно с тях знае много добре че поредица от министри се опитват да сведат тази институция до отдел Разрешителни обслужвайки "инвеститори" унищожаващи околната среда - били те минни компании или откровенни престъпници злоупотребяващи с държавната собственост като Юлен. просто проверете колко Доклада по оценка на околната среда са ОТХВЪРЛЕНИ от МОСВ с цел опазване на природата !!

18.09 2013 в 16:37

Една бегла историческа справка за това кой, кога и кого е горил:
- 14-15 век Инквизицията в католическа Европа е горила всеки набеден, плюс доста учени, противници на догмите - разбирай на тогавашните власт имащи
- края на 19 век - турския башибозук, армия и местна власт е горила водачите на едно въстание, пък и други, които не въстанали
- 1933-1945г. Тези пък били цивилизовани и горили само книги на учени, философи и музиканти по площадите. И малко евреи.
Май бързо забравихме за какво изгоря Пламен от Варна, а Любо?
Ако у някой все още не се появяват позиви за повръщане, като се спомене Цеко Минев, Дилян Пеевски, Димитър Канариев, поне да направи справка за имотното състояние на хората по които плюе, да го сравни с това на горките нещастни безимотни "бизнесмени", постоянно рекетирани от еколозите и ще цъфне истината, кой е крадеца в тази държава. За хора близки до властта и едрия бизнес, сигурно ще трябва помощ от хакер, но при добро желание нищо не остава скрито. Справка - "Биволъ"
Не е страшно, че тук пишат и платени мекерета на въпросните "бизнесмени". Страшното е, че много помия се излива от обикновени, сравнително добри, обезверени, озлобени хора, вярващи на платени статии и репортажи, не желаещи да си направят труда да потърсят истината.

18.09 2013 в 14:12

Да, ама от енергетиката системно се краде, а туризмът умишлено искат да го скапят "природозащитници"

18.09 2013 в 10:55

Тази идея на Симеончо Марин не е лоша

18.09 2013 в 10:22

Брей, че този Тома Белев светец ще го изкарате направо

18.09 2013 в 09:18

кзур

17.09 2013 в 19:17

ъъмммм.... как е абревиатурата на "Коалиция за устойчиво развитие?

17.09 2013 в 18:59

Ми те единствените отрасли, дето останаха действащи от БГ икономиката са енергетика и туризъм.
Другите умряха или добиват и изнасят само ресурси.

17.09 2013 в 18:31

Държавата ни стана пълна цекоминевщина!