Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Батакът със ски зоната в Пирин отива в прокуратурата

Милен Енчев 17 септември 2013 в 12:34 4302 7

Лифт в Банско. Снимка: БГНЕС (архив)
Лифт в Банско. Снимка: БГНЕС (архив)

За безстопанственост на екоминистерството спрямо ски зоната в национален парк „Пирин“ ще бъде сезиран днес главният прокурор Сотир Цацаров. Това обявиха днес членове на екокоалицията „За да остане природа в България“, която ще внесе сигнала.

Основанието на природозащитниците е одитният доклад на Сметната палата от април тази година, който констатира, че от 2002 г. до 2011 г. екоминистерството, отговорно за контрола върху концесията, практически не я е контролирало. Министерството не е имало конкретна структура, която да отговаря за контрола върху спазването на концесионния договор за ски зона Банско между държавата и фирма „Юлен“, концесионерът е платил с около 500 хиляди лева по-малко такси на държавата от дължимото, ведомството не поддържа единна база данни с документацията за пистите и съоръженията в ски зоната – това бяха част от констатациите на Сметната палата през април. Палатата даде 4-месечен срок на министерството да отстрани пропуските, както и да отстрани противоречията в концесионния договор за площта на ски зоната (през 2011 г. екоминистерството обяви, че тя е много по-голяма от договорените 99.5 хектара – около 165 ха, „Юлен“ отрече и започнаха преговори за избистряне на спора). Срокът изтече, но министерството все още не е изпълнило препоръките.

„Щом надлежен държавен орган е констатирал тези неизпълнения, значи вероятно има длъжностни лица, извършили престъпление“, посочи юристът Любомир Костадинов от WWF (Световен фонд за дивата природа). Виновните длъжностни лица са представители на екоминистерството в няколко поредни правителства от 2002 до 2011 г, заявиха природозащитниците.

Паралелно със сигнала до прокуратурата днес активистите ще изпратят и две искания за достъп до обществена информация, съобщи председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев. Едното е адресирано до екоминистерството - „За да остане природа“ ще изиска информация за работата и заключенията на всички работни комисии в министерството (4 на брой), които от 2011 г. досега се занимават с проблемите на концесията на фирма „Юлен“. Другото е до община Банско, която е съакционер на „Юлен“ в ски-зоната. След като Сметната палата констатира, че в общината няма назначен човек, който да контролира спазването на договора между Банско и „Юлен“ в проекта, активистите ще искат отговор от кмета Георги Икономов как общината е контролирала концесията от началото й през 2002 г. до сега.

В следващите седмици "За да остане природа" ще представи няколко важни документа, касаещи, досега крити от екоминистерството, обяви още Тома Белев. Въпросните документи ще бъдат разпространени на две поредни пресконференции на екокоалицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!