Омбудсманът: Каква държава сме, щом дори премиерът е подслушван

Последна промяна на 29 април 2013 в 08:37 1726 3

Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС
Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС

Каква е тази държава, която не може да опази дори премиера си от подслушване, попита риторично в ефира на bTV омбудсманът на България Константин Пенчев.

Според Пенчев обществото се вълнува, защото при подслушването на бившия премиер са излезли наяве „нелицеприятни разговори, които нарушават нормите за морал и добро възпитание“. Според него обаче проблемът е много по-дълбок. Той бе категоричен, че подслушването нарушава основните права на човешките граждани и е съществено нарушение на демокрацията.

"Говорим за нещо по-фундаментално. Дали това, че се съмняваме в морала на всеки магистрат и може би има структура, която подслушва кабинета, на практика всеки подслушва всеки, не е проблемът на държавата. Дали това не води до бедността, цената на тока, монополите и пр. Защото бедността е най-страшното нещо, не е проблем цената на тока, проблем са ниските ни заплати", коментира омбудсманът.

Пенчев отказа да се ангажира с предположения кой е отговорен за записването на разговoра между Борисов, Найденов и Кокинов.

Омбудсманът настоя за бърза реакция от страна на компетентните органи, за да могат отговорните за подслушването си да бъдат наказани.

„Не може в предизборна кампания да разбереш, че частна структура подслушва правителството или всеки слуша всеки“, категоричен бе Константин Пенчев.

Омбудсманът изрази разочарование от предизборната кампания, която водят партиите.

„Изборите идват и си отиват. С тях нито започва историята на България, нито свършва. Нека не правим така, че да унищожим България, за да получим малко по-висок процент за парламента“, призова Константин Пенчев.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.04 2013 в 10:28

Браво,пп.. Това исках да кажа и аз...
"Каква е тзи държава, която не може да опази дори премиера си"-казва г-н Пенчев
1. БОРИСОВ не е премиер и към онзи момент е никой, или поне така би трябвало да бъде
2. Държавата е онова, което ни остави той, докато беше.

29.04 2013 в 09:59

Каква държава сме, щом премиерът й е мутра?

И каква държава сме, щом за омбудсмана престъпленията на мутрата премиер е по-малък проблем от този, който ги е записал ?

29.04 2013 в 08:40

не материалната бедността е най-страшна, ами духовната.
материалната е следствие!