Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Омбудсманът: Каква държава сме, щом дори премиерът е подслушван

Елица Мартинова 29 април 2013 в 08:37 2442 3

Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС
Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС

Каква е тази държава, която не може да опази дори премиера си от подслушване, попита риторично в ефира на bTV омбудсманът на България Константин Пенчев.

Според Пенчев обществото се вълнува, защото при подслушването на бившия премиер са излезли наяве „нелицеприятни разговори, които нарушават нормите за морал и добро възпитание“. Според него обаче проблемът е много по-дълбок. Той бе категоричен, че подслушването нарушава основните права на човешките граждани и е съществено нарушение на демокрацията.

"Говорим за нещо по-фундаментално. Дали това, че се съмняваме в морала на всеки магистрат и може би има структура, която подслушва кабинета, на практика всеки подслушва всеки, не е проблемът на държавата. Дали това не води до бедността, цената на тока, монополите и пр. Защото бедността е най-страшното нещо, не е проблем цената на тока, проблем са ниските ни заплати", коментира омбудсманът.

Пенчев отказа да се ангажира с предположения кой е отговорен за записването на разговoра между Борисов, Найденов и Кокинов.

Омбудсманът настоя за бърза реакция от страна на компетентните органи, за да могат отговорните за подслушването си да бъдат наказани.

„Не може в предизборна кампания да разбереш, че частна структура подслушва правителството или всеки слуша всеки“, категоричен бе Константин Пенчев.

Омбудсманът изрази разочарование от предизборната кампания, която водят партиите.

„Изборите идват и си отиват. С тях нито започва историята на България, нито свършва. Нека не правим така, че да унищожим България, за да получим малко по-висок процент за парламента“, призова Константин Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews