Едно момче в затворения кръг на хероина и шизофренията

Последна промяна на 20 декември 2012 в 10:13 13907 22

СНИМКА: sxc.hu
СНИМКА: sxc.hu

Представете си, че имате близък наркоман. Освен че е зависим от дрога, той е развил сериозно психично заболяване и е потенциално опасен за себе си, за семейството си и за околните. Опасен във физическия смисъл на думата: агресивен е, налита на бой, заплашва с убийство.

Въпросът е: Какво може да се направи, за да му се помогне? Отговорът е: нищо. Държите го под ключ вкъщи и се надявате да не ви нарани, да не посегне на себе си или да не избяга и да нарани някой на улицата.

Психиатричните клиники не го приемат, защото е наркозависим, комуните - защото е шизофреник, прокуратурата не може да поиска задържане, а полицията не може да го арестува, защото престъпление няма. Порочният кръг се затваря и - парадоксално! - единственият начин да се разкъса е, ако момчето извърши престъпление.  Тогава ще има за какво да го затворят. Но защо да се стига дотам и на каква цена, когато думата "превенция" се повтаря като мантра от чиновници и здравни работници?

Ето това не спира да се пита Надка Билбилева - майка на 25-годишния Костадин от Пазарджик. За него някои може би ще си спомнят, че през есента бе задържан в Студентски град, защото тичаше гол, очевидно по време на поредната криза.

Историята на борбата на Костадин и семейството му с наркозависимостта му датира от много години. Той се лекува дълго в клиники в Испания. "Изпратихме го там зависим, но психично здрав. Испанските клиники имат добри програми, но по островите (Канарските -б.а.) дрога се намира много лесно, идва от Мароко, разказва жената. - След известно време в телефонните ни разговори започна да разказва как там снимат филм, а той е главен герой. Усетих, че нещо не е наред."

Година след отпътуването на момчето за Испания, той изчезва. Обявяват го за издирване. Костадин от време на време се обажда вкъщи, говори нелогично, не казва къде е. Накрая е открит и изпратен в психиатрична клиника в Мадрид, където му поставят диагнозата: параноидна шизофрения. Родителите си го прибират у нас, където една година е в стабилно състояние - без наркотици, пие си лекарствата. После пак започва с хероин и психотропни медикаменти, следва метадонова програма. След година софийската клиника, която го лекува с метадон, вдига ръце. Казва, че той е психично болен и има нужда от съответна терапия. Същото казват и от психиатричната болница в Суходол, откъдето също е върнат на родителите. В същото време болницата в Пазарджик му отказва прием заради наркозависимост.

Състоянието на Костадин е стабилно до лятото на миналата година, когато баща му - международен шофьор - получава инсулт в Италия, изпада в кома и майката заминава да прибере съпруга си. Синът остава сам за 20 дни, в които "е изнесъл половината неща от апартамента, за да си намери дрога". 

След още куп перипетии до вчера Костадин бе в дома си в Пазарджик, без лекарства и дрога и много агресивен. Заплашва да убие болния си баща, "за да не се мъчи". Не се явява на насрочените дела, а съдът би могъл да се назначи медицинска експертиза. Няколко прегледа установили, че е спокоен и не е за лечение. Майката недоумява как е направено такова заключение, при положение, че преди години, когато се връща от Испания с диагнозата параноидна шизофрения, той има дори рецептурна книжка от здравната каса. Ясно е, че шизофренията е състояние, в което кризите ту се отключват, ту отминават.

"В момента е постоянно зле. Някой ще пострада. Бил ме е, заплашва ни, неадекватен е и опасен. В сряда вечерта, след поредния отказ да го приемат в психиатричната болница в Пазарджик, синът ми хвана влака за София и избяга. ", разказва съкрушената майка, която се грижи и за съпруга си. Той пък е на легло от година и половина.

Сега Костадин се скита някъде навън. Без пари, без документи, в тежко състояние. Кой би поел отговорността, ако нещо му се случи или посегне на някого?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2015 в 15:26

кратка ще бьда с вас.има едно момче бивш наркоман ,което е лежало на лечения 7-8 пьти в бг без резултат от софия е . което помага на нарко-зависими.на това момче брат му е починал от хероин 2000година.тогава и тои казва краи на дрогата.през 2006 започва да помага на хора зависими кьм хероина и кокаина без медикаменти и религиозни щуротии.на моя позната миналата година сина и започна срещи с него постоянство ,така 10 месеца момчето всеки ден се грижеше тои да не се вьрне кьм старата си среда . просто страдах с моята позната ,на това което и се случваше ,което и причиняваше собственото и дете УЖАС е малко да се каже.сега е добре момчето намери си работа ,намери си приятелка и живеее пьлноценно и споменава как го е варнал кьм нов живот Мартин .скьпи хора страдащи за вашите деца ето ви номера на момчето 0895881752 дано да ви помогне .дано да има време и за вас с тоя проблем .преди да бьде кьсно

14.03 2013 в 03:42

Гюлтен! с тебсе знаем не от вчера!
не ми говори така!
ние сме лекари
евтаназия ли проповядваш?
а ако доде реч за твоето чедо?!?!?!
я не ми се прави на отоманист и бивай човек с бяла престилка
аз не мисля, че ще имаш сила да заколиш син си!
май е верно че: ТОРХУН АХЛИ-СОРДАН ГЕЛИР!

22.01 2013 в 20:11

Могат да Ви разберат само хора, докоснали се до този ад. У нас на зависимите се гледа като на изверги, а не като на хора, имащи нужда от помощ...Безразличието ни убива. Алчността също...Никой не е застрахован, че живота няма да му поднесе хероин и затова всеки от нас трябва да има гражданска позиция по всички въпроси, касаещи здравето и образованието на децата. И доброто , и злото тръгват само и идинствено от нас самите и от нашата отговорност. Ако бяхме достойни и отговорни люде, нямаше да позволим да тровят децата ни с наркотици, да ни държат без заплати, мазни политици ипростаци да злоупотребяват с нас . Щяхме да приличаме на финландците. Щом те го могат, ние може поне да опитаме...РЕНЕСАНС - център за лечение на зависимости. Намира се във Варна. Опитайте. Прегръщам ви.

10.01 2013 в 16:07

Работата е изтървана и с мекушавост и хленчене няма да се оправи!Само може да се увеличат жертви те в тази ситуация. Затова най-разумно/радикално е вярно!/ ми се вижда момъкът да се изпрати на гости на Дядо Божи...в Рая например! За какво ви е тук-паразит и мъчител на родители и съседи? Общественият интерес и безопасността на мнозинството винаги трябва да се подкрепят при прочистването на различните човешки мутанти -наркомани, криминални престъпници, дебили и примати!

03.01 2013 в 02:16

не знам, брат ми какво да ти отговоря! прав си, така стоят нещата, но едно мога да изрека със сигурност: РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!

01.01 2013 в 12:15

и моя коментар ви дразни?
що така?
нещо криво ли съм казал?
или накой го заболя, че си позволявам да имам съвест и откровение?
някак не мога да разбера-кое е лошото в словата ми?
изначалното ми мислене, че всички сме функция на съвремието, или всеопрощаващата ми усмивка, дето и теб ще прости дребните лъжи?
не буди господ! виж своите си проблеми, реши ги. ЧАК тогава съди околните! ти не си съд, не се прави и на палач!
имай малце човещина!
никой не е по-висок от другия!
всички сме на един хал-кой в нарко, кой в алкохол, кой във френски легион-всеки някак избива усилието, наложено ни от света!
аз съм минал през всичко това и мога да кажа: нищо не си струва! но можеш ли ТИ дакажеш това, което каза?
и с какви очи?
самонадеяни младежи, без капка човещина! вълци нападащи болния! това ли е обществото в което искаш да живееш ти?
утре и ти може да си в същата ситуация!
тогава какъв би бил твоя мироглед?

01.01 2013 в 12:05

без много думи! рибата се вмирисва от главата!

27.12 2012 в 08:54

А ти как отгледа децата си ?С какво ги храниш и поиш ,че да са здрави ?
Викаш българския народ болен,пие,пуши,чалга слуша и се друса ?Що не каза нещо и за секса или той може ?Кое е твоето общество ,че нали българското болно,пияно,пушещо,чалга слушащо и друсащо ?Костадин е част от това общество ,харесва ти не ти харесва ФАКТ Е !Децата ти не са ли в това общество или да те цитирам"всеки родител казва : ама моето е добро"?Как се информираш къде отиват децата ти след 12:00 ,следиш ги или сигурно ги ограничаваш защото народа е болен ?А може детето ти да е добре- "всеки родител казва : ама моето е добро" и да очакваш да ти каже :Тате може да ми върже с едни две кифли и ще ги водя на дискотека ........................ ?
Нали си здравия в това общество как му помогна ?Какво направи като видя децата пушещи пред училището ?В дискотеката докато си обикалял с мерката за да видиш кой колко пил и си видял,че се пуши какво направи ?Как помогна ти на Костадин или той е "ялов" а яловите се бастисват ?Тоя лаф на една циганка знаеш ли го :Епа чух за птичи грип и заклах кокошките ?Как помогна ти на Костадиновата майка ?Като и обясни ,че иска не иска трябва да друса детето си докато не умре?А ти човек ли си ?
Всеки родител би умрял за да живее детето му а ти обясняваш на жената да го трови ?
Ако е твоето дете какво ?Собственоръчно ще го умъртвяваш при това бавно и мъчително ?

Мислиш ли ,че на българския народ му липсва информация и желанието да я получи ?А ти си супер информиран ,от къде ?Медиите и това което се пише в интернет !!!
Сигурно ако беше толкова добре информиран ,щеше да знаеш ,че пушенето в районна на училище е забранено и ученик се наказва от директора ,че даже и родител се вика .
Мислиш ли ,че един пубер няма да забрави за цигарите ,когато го накажат с предупреждение,викнат родителите му и отделно детска педагогическа стая го разпитат от къде е купил цигарите ?
В дискотеката не можа да звъннеш на дежурния телефон и да подадеш сигнал ,че се пуши в заведението ?

Владо как допускаш да седят такива коментари като на този "информиран" човек ?

26.12 2012 в 23:18

Румене, хората от много време са долу и непрекъснато дават пари за изпаднали хора къде от наркотици, къде от различни видове заболявания. Като си плащат здравните осигуровки що си мислиш, че лев лепта не дават. Пари има и винаги ще има. Една от причините младите да се окажат в капана на накотиците са незнанието на родителите е къде отиват децата им след 12 часа през ноща. родителите не са стъпвали в дискотека. Всъщност вече са чалготеки. Там един човек изпива поне 400 мл твърд алкохол минимум независимо дали е момче или момиче. До три през ноща се пушат само електронни цигари, а след това се палят истински. явно проверяващите не минават в ранните часове. Като добавим и амфетките и другите наркотици които се продават, какво бъдеще очакваш от едно 20-25 годишно дете?

26.12 2012 в 19:34

мислайте шо правите: дума дупка не, ама дума сила ражда!
уще един път: мислайте шо правате и кому!