Нападателят от метрото чувал гласове (обновена)

28 декември 2012 в 11:51 1664 0

Метро. Снимка: БГНЕС
Метро. Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд реши днес Асен Цолов, който на Коледа блъсна жена на релсите в столичното метро, да бъде настанен за 30 дни в Държавната психиатрична болница в Ловеч.

След едномесечния престой в държавната психиатрична болница в Ловеч, прокуратурата ще направи нова преценка на състоянието на Асен и най-вече на това може ли той да носи наказателна отговорност.

Цолов е получавал многократно пристъпи, които се изразяват в напрегнатост, безсъние, халюцинации. По всяка вероятност, в момента на инцидента Асен Цолов е чувал музика и гласове, които са го карали да бутне жената, но това ще се докаже след допълнителни прегледи, коментира пред журналисти д-р Цветеслава Гълъбова, вещо лице по делото и зам.-председател на Българската психиатрична асоциация, цитирана "Фокус".

На 25 декември Цолов бутна непознатата жена, която падна на релсите малко преди идването на влака. Машинистът успя да спре, но все пак удари жената, която беше открита на десет метра под мотрисата.

Цолов има регистрация в психодиспансер. Разследването срещу него се води от Софийската градска прокуратура, като той е обвинен в опит за убийство. Това обвинение обаче би затруднило разследващите, защото трябва да се установи мотив на престъплението. Майката на Асен вчера предостави на МВР медицински документ, който също доказва тежкото заболяване. Има и назначена актуална съдебно-психиатрична експертиза. Въз основа на тази медицинска документация се очаква искането на държавното обвинение да не е за постоянен арест, а за принудително настаняване в психиатрия за изследване и лечение. След едномесечния престой на Асен там ще се направи нова преценка на състоянието му и най-вече на това може ли той да носи изобщо наказателна отговорност.

 Задържаният за инцидента на столичното метро от 25 декември Асен Цолов страда от параноидна шизофрения, като на 21 декември 2012 година е бил посъветван да постъпи за лечение в психиатрична клиника. 

На 21 декември Цолов е преминал рутинен медицински преглед, след който са му били предписани медикаменти и е бил посъветван да постъпи за лечение в психиатрично лечебно заведение. Д-р Гълъбова обясни, че по всяка вероятност задържаният е спрял да пие изписаните лекарства, което е влошило състоянието му. Според Закона за здравето, лечението е доброволно или недоброволно, като ако болният не иска да постъпи в психиатрия, тепърва се предприемат мерки за неговото принудително приемане, което обаче отнема много време, отбеляза вещото лице и добави, че Цолов не е пожелал да бъде приет за лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови