Как да паркираме в Синята и Зелената зона

Последна промяна на 15 август 2012 в 11:30 16043 4

Очертанията на новите Синя и Зелена зона
Очертанията на новите Синя и Зелена зона

Нотариален акт, квитанция за ток или парно и винетка от 15 и 10 лева месечно ще са нужни човек да си паркира от 1 септември колата пред блока, ако той попада в Синята или Зелената зона на София.

Но и те няма да са му достатъчни, ако адресът, на който е регистрирана колата, е различен от този в Синята зона. Още по-големи мъки го чакат, пък ако кара колата на роднина или на фирмата си. Които по подразбиране не са регистрирани на домашния му адрес.

Това става ясно от правилата за паркиране в Синята и Зелената зона на София, които днес бяха публикувани в сайта на Центъра за градска мобилност.

Новите правила и цени влизат в сила от 1 септември.

Цената за паркиране в досегашната Синя зона се вдига двойно - 2 вместо 1 лев на час.

Огромна част от София вече е "Зелена" зона. Т.е. безплатните сега места вече стават платени.

Зелената зона се разпростира от "Иван Евстатиев Гешов" до бул. "Мадрид" и от Южния парк до квартала зад Сточна гара.

Ето точното й описание според сайта на ЦГМ: Пространството оградено от булевардите: бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Пенчо Славейков", бул. "България", бул. "Академик Иван Е. Гешов", ул. "Хан Пресиян", ул. "Здраве", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", бул. "Ген. Михаил Д. Скобелев", ул. "Опълченска";

Синята зона е пространството оградено от булевардите: "Христо Ботев", бул. "Тодор Александров", бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Ген. М. Д. Скобелев".

На всичко отгоре тя се удължава и във времето - от 8 до 19 ч (досега бе до 18,30 ч) в делничен ден. А вече ще се плаща и за паркиране в събота от 8 до 14 часа.

СМС-ите за двете ще се пращат на различни номера.

1302 остава за Синята зона.

За Зелената зона СМС ще се праща на 1303.

За хората в платените зони се въвеждат винетни стикери, които ще се лепят на предното стъкло. Цената им е 15 лева месечно за Синя зона и 10 лева месечно за Зелена зона. Има и годишни винетки - 150 лева за Синя зона и 100 лева за Зелена.

Това обаче важи само за първи автомобил на къща. За втори цените са тройни - съответно 45 и 30 лева месечно и 450 и 300 лева годишно.

Интересен е въпросът какво става, ако живееш в бащината си къща, а колата се води на твое име. За улеснение на гражданите, общинарите са го измислили - вади се удостоверение за наследници. Ако къщата е на жената или пък на нейно име е регистриран втори автомобил, се иска копие от удостоверение за Граждански брак.

Екипът ни не успя да проумее при какъв казус за винетката ще е нужно "удостоверение за семейно положение и родствени връзки". Допускаме, че с него ще се доказва съжителство на съпружески начала или деца без брак.

Но никаква представа си нямаме какво ще се доказва с Акт за раждане, който също е сред нужните документи за скъпоценната винетка.

Уникален е батакът и с документите, които наемател трябва да си купи винетка. Освен договорът си с хазаина, той трябва да представи и документ съдържащ партида или уникален клиентски номер на името на наемателя, по която той заплаща услуги на основните битови доставчици по адреса на наетия имот.

В сряда, 15 август, от 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий е насрочен поредния протест срещу вдигането на цените и разширяването на платените зони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2012 в 14:56

К ой си ти бе п***о маринкин,че ще ми казваш къде да паркирам????????? И плащам без гаранции????????????????? Моето прозвище е Хан Крум! Знаеш какво е как е правил,така че си опичай акъла!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Хан Крум първия терорист в Първото Българско Царство! Какво са казали в Москва,Вашингтон и Брюксел ми дреме на к**а без извинение!!!!!!! Аз БЪЛГАРИН!!!!!!!!!!!!!!!!

15.08 2012 в 16:42

Платеното паркиране означава или безпомощност на общината да направи и изпълнява адекватен градоустройствен план, или нарочно направен кофти градоустройствен план, от който да си пълнят джобовете.

При всички случаи една нормална община трябва да прави всичко възможно да осигури възможности за безплатно паркиране, а не като сегашната - да прави всичко възможно, за да осигури платено паркиране.

15.08 2012 в 09:21

Аналогичен коментар направих къмновината за протеста:
„Синята“ и „зелената“ зони са пълна идиотщина, пълнеща избрани частни джобове. За София има само една панацея и тя се нарича „ПЛАТЕН ЦЕНТЪР“! За живеещите в неговите граници – разумна такса в изключителна полза на Столична община (а не на съмнителни предприятия), гарантираща паркомястото. За останалите идиоти, които продължават да пълнят улиците из центъра, паркирайки кой къде завърне – висока такса (не по-малка от 10 лв.) ЗА ВСЯКО ВЛИЗАНЕ В ЦЕНТЪРА, платима пак изцяло на Столична община! Решението ще накара робуващите на соцпредставите, че да си навсякъде „с колата“ е страшна гъзария (а всъщност е жива омраза към собственото свободно време, нерви и здраве!) не е на мода в културните държави! За пример – Олимпийската столица Лондон, да речем… Ще ги накара да разберат, че шофирането и паркирането в район с инфраструктура (а и изпълняваща функциите на „бели дробове“ зелена част), проектирана за десетки пъти по-малко превозни средства, не е „право“ (а то по нашите географски ширини се разбира като „пълна слободия“), а ПРИВИЛЕГИЯ, за която се заплаща!
… чак когато се разделят с "колата" оценят часовете време, което спестяват за семейство, приятели и личен живот, когато нервното им напрежение забележимо спадне – е тогава можем да си поговорим и за екстрите в пешеходните зони, за видовете таксита, за културата в градския транспорт… :)

P.S. Държа да отбележа, че БОЛШИНСТВОТО неразумни хора, които се оплакват от градския транспорт, просто не осъзнават, че безумният поток коли в централната част на столицата е главната причина за неуредиците в транспорта… А е толкова близко до ума… И толкова повече РЕАЛНО ПОСТЪПИЛИ пари в общината могат да се пренасочат за градския транспорт и ремонта на пътищата!
А! Джип имам, за да хода по планини и язовири, не да си демонстрирам гъзарията. Който не се е врял с голямо возило из центъра, (а аз съм израснал на пъпа на "Дондуков") той не знае за какво става въпрос!

14.08 2012 в 22:25

Важното е клиента да е наебан възможно наѝ-яко! :)