Протест срещу новите зони и цени за паркиране в София

Нели Чолашка 03 август 2012 в 09:25 4567 0

Новите синя и зелена зони за платено паркиране в София. Снимка: ЦГМ
Новите синя и зелена зони за платено паркиране в София. Снимка: ЦГМ

Столичани, живеещи в центъра, се събраха днес сутринта на протест срещу новите правила за платено паркиране в центъра на София, предаде bTV.

След 3 години обсъждане наскоро Столичният общински съвет (СОС) прие промени в наредбата, регламентираща платеното паркиране в града.

Тя предвижда синята зона да обхваща историческият център на София, а зелената – ринг около него. В първата цената за паркиране на час ще е 2 лв., а в другата – 1 лв. за час.

Увеличават се и часовете, в които ще се плаща за паркиране в централните от 8 ч. до 19 ч. (сега е от 8.30 ч. до 18.30 ч.). Въвежда се абонамент за живеещите в центъра, за да могат да си паркират около домовете.

След доста дискусии и спорове по комисии общинските съветници се спряха на цена на абонамента от 150 лв. годишно за живеещите в синя зона и 100 лв. – за зелена зона.

Абонаментът за втори автомобил в едно семейство е доста солен – съответно 450 лв. и 300 лв. годишно.

Безплатно във всички зони ще паркират само електромобилите, но те все още са много малко в България.

„Искаме да ограничим паркирането по улиците в центъра, а не да го поощряваме“, обясни при окончателното приемане на наредбата шефът на общинската транспортна комисия Радослав Тошев (ГЕРБ).

"Центърът не е място за автомобили, а за пешеходци", обяви днес пред bTV Тошев.

Той обеща да внесе предложение за промени в наредбите на общината, с които да се премахне привилегията за общинските съветници и кмета да паркират безплатно в синя зона.

Живеещите в центъра на София подават от 1 август молби в Центъра за градска мобилност за абонаментни карти за безплатно паркиране пред дома им и в околните улици. Много от тях имат проблеми заради факта, че автомобилът не винаги се води на името на човек от семейството с адресна регистрация в центъра.

Те протестират и срещу факта, че срещу значителната сума, която трябва да платят за абонамент, никой не им гарантира място за паркиране.

Мъж обяви пред bTV, че на 1 септември ще подпали автомобила си на пл. "Батенберг".

Още в началото на юни беше заведено дело срещу новите правила за платено паркиране в София от гражданско движение ДНЕС. 

От сдружение ДНЕС смятат, че новите правила на паркиране в София представляват беззаконие и рекет, както и че съдържат редица дискриминационни текстове и дори нарушават Конституцията. 

Предпоследните промени в наредбата за паркирането на СОС бяха отменени от Върховния административен съд именно заради годишния абонамент за живеещите в центъра, който не беше разрешен от Закона за движение по пътищата.

С промени в закона от 2010 г. вече може да се въведе такъв абонамент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови