Електромобилите без винетка и такса за регистрация

Последна промяна на 09 август 2012 в 15:01 8846 4

Делян Добрев откри две зарядни станции за електромобили в София. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев откри две зарядни станции за електромобили в София. Снимка: БГНЕС

За електромобилите няма да се изискват винетки, от собствениците им няма да се събират и такси при регистрация. Това предвижда подготвян от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Национален план за подкрепа на електромобилния транспорт, съобщи министър Делян Добрев.

Планът предвижда още безплатно паркиране във всички градове в страната в платените зони и отпадане на местните данъци и такси за притежателите на електромобили. С електромобил ще може да се шофира и в бус лентите в градовете, обясни министърът на икономиката Делян Добрев, който откри днес две зарядни станции за електромобили в София. 

В следващия програмен период са планирани средства за развитието на компоненти за електромобили в България, за изследователски проекти в тази сфера, както и за развитие на инфраструктура със зареждащи станции, заяви той, като допълни, че се надява промените да влязат в сила до края на годината. 

„Електромобилите са много по-скъпи от другите автомобили, но тази стойност трябва да се сравни с разхода за придвижване с такъв автомобил. Едно зареждане за 100 км струва по-малко от 9 лева, което е малко повече от два пъти по-евтино, отколкото дизелов автомобил от почти същия клас”, каза Добрев. 

В Центъра за градска мобилност в момента са регистрирани едва 3 електромобила, а в София има около 5-6. Това изясни кметът на София Йорданка Фандъкова, която също присъства на откриването на двете зарядни станции в столицата. 

Според Фандъкова броят им ще нараства с изграждането на инфраструктурата и с предвидените стимули. „Институциите с всички възможни средства трябва да насърчат увеличаването на електромобили в България, тъй като това означава чист въздух и повече здраве за хората“, каза тя.

В Столична община вече е въведено безплатното паркиране на електромобили в синя зона, допълни кметът на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2012 в 18:54

Тези действия за безплатно паркиране и отпадане на данаците и венетки и т.н. са противоконституциони... така че котато се предлагат правила и закони трябва да са съобразени с конституцията!!!

09.08 2012 в 18:45

„Едно зареждане за 100 км струва по-малко от 9 лева, което е малко повече от два пъти по-евтино, отколкото дизелов автомобил от почти същия клас”.

В Норвегия електромобилите не плащат пътни такси и зареждането им е безплатно. Има доста места (големи магазини) където докато пазариш, си зареждаш колата БЕЗПЛАТНО!

09.08 2012 в 18:05

"Едно зареждане за 100 км струва по-малко от 9 лева, което е малко повече от два пъти по-евтино, отколкото дизелов автомобил от почти същия клас”, каза Добрев. "..
А аз на метан изминавам с 7 лв 100 км а преди година беше и под 5 лв..

09.08 2012 в 17:08

Не одобрявам този подход на държавата, но приветствам внедряването на електромобили. Акцентът в политиката на държавата би трябвало да бъдат намаляването данъците за този вид автомобили, а в същото време държавата да създава условия за подмяна традиционните автомобили с електромобили.