Из досиетата на митрополитите в Светия синод: Кирил и Натанаил (част I)

Борислава Бибиновска 20 ноември 2012 в 13:47 7138 7

Кой ще е новият патриарх на България
Кой ще е новият патриарх на България

През януари тази година Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 митрополити от Светия синод имат агентурно минало. Без досие се оказаха само патриарх Максим и владиците Амбросий Доростолски, Гавриил Ловчански и Николай Пловдивски.

OFFNews реши да изчете досиетата им и да разкаже какво са правили владиците в ДС.

Досиетата са много и изключително обемни, затова ще ги разкажем в цяла поредица. Ако някакви интересни факти липсват, значи още не сме стигнали до тях и ще ги разкажем в следващите статии.

Кирил и Натанаил пратени в Зографския манастир

Варненският митрополит Кирил и Неврокопският Натанаил били избрани от ДС да бъдат свръзката в Гърция и да докладват за ситуацията в Зографския манастир

Митрополит Кирил е вербуван през 1976 г. като агент „ Ковачев” от своя чичо полк. Христо Маринчев, а по-късно, през 1989 г., и като агент „Владиславов”. Зачислен е към Първо главно управление на ДС (ПГУ) в „Културно-историческия отдел”.

Според документите Кирил е взимал присърце задачата си. Проявявал е дисциплина и инициатива при изпълнението на задълженията си в Гърция. Той е вярвал, че работи за доброто на Църквата и за опазване на българското.

С оперативните агенти на службата пък е работил с охота. Отбелязано е, че първоначално не е имал представа, че се сприятелява с агент. Поетапно му е представена същността на неговата задача.

Старателно е събирал и представял събраната информация. Давал е подробни сведения за хората и събитията. В досието му има собственоръчно прилежно написани сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи и др. Става ясно, че Кирил е вербуван за секретната разработка „Цитадела”, чиято цел била внедряване на агенти в Зографския манастир. По-късно тази разработка става основата за тайната операция "Маратон", чрез която оригиналът на "История славянобългарская" е изнесен от Зограф от български агент.

Самият манастир бил разделен на лагери и Кирил се спречкал с управителя Порфирий. Резултатът бил, че Порфирий го издал на гръцките служби, че влязъл в страната за 4 дни, а останал 5 месеца. Гърците поискали обяснение от българската страна и това наложило Кирил да бъде изтеглен.

"Нека сега проследим отец Йоан. Отец Йоан е потаен човек, за него няма нищо свято освен парите и властта", написал Кирил. Той е бил задържан от гръцката полиция за чужденци "Аподолон", защото се държал грубо с местните власти.

От досието става ясно още, че преди за замине за Гърция, Кирил е бил изпратен от ДС да мине курс по фотография. Бил е снабден с личен фотоапарат, за да може намясто да заснема документи, икони и други предмети на архитектурата и изкуството, които представляват интерес.

От своя страна Натанаил също бил изпратен от ДС в Зограф.

Вербуван е през 1978 г., а от 1980 г. е секретен сътрудник „Благоев”. Също като Кирил е предавал информация за Първо главно управление на ДС (ПГУ) в „Културно-историческия отдел”.

Натанаил бил подходящ за задачата на ДС, защото по онова време е студент в Духовната академия в Атина.

В досието му също има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчети и др.

Той имал заръка да се сприятели с братството в манастира и да научи за отношението към българските монаси. Приканван е да се държи дружелюбно с духовниците и да поднася малки подаръци на някои от тях. Службите в България имали съмнение, че се използват български земи около Зографския манастир, за да се продават на гърци, живеещи в чужбина. Задачата на Натанаил била да разучи каква е връзката на управителя на манастира Порфирий с „вражеските емигранти”. 

Неврокопският митрополит давал и информации за състоянието на останалите славянски манастири в Гърция, сред които сръбският „Хилендар” и  руският „Св. Панталеймон”. Смятало се, че имало опити от гръцка страна за заличаване на славянските следи от манастирите.

Натанаил се е ползвал с подкрепата на ДС и дори е бил предложен за повишение. Ръководителят му полк. Маринчев е препоръчал младия духовник пред патриарх Максим да го „повишат в звание”.

Следва продължение.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови