Местан: ГЕРБ ще бави мандата, за да купи депутати

Елица Мартинова 21 май 2013 в 11:21 2226 1

Лютви Местан, Снимка: БГНЕС
Лютви Местан, Снимка: БГНЕС

Кабинетът, който Бойко Борисов има желание да предложи, няма никакъв шанс за подкрепа. ГЕРБ са в политическа изолация и не трябва да губят времето на 42-рото Народно събрание, което има много важни задачи. Единствената цел на Борисов е да забави мандата, за да купи подкрепата на депутати от другите парламентарни групи. Това заяви в декларацията на ДПС лидерът на партията Лютви Местан.

Той призова ГЕРБ да не разиграва българския народ и да се откаже от мандата моментално.

"Ако е вярна политическата ви теза, че българският национален интерес предполага бързо съставяне на стабилно правителство и след като е ясно, че опитът на ГЕРБ ще е неуспешен, питам - има ли нужда от 7-дневен проучвателен мандат за уж първата политическа сила? След като е ясно, че нямате абсолютно никакъв шанс, защо ще държите мандата седем дни, какво ще проучвате? Защо са ви тези седем дни, за да купувате депутати или за да будите социално недоволство?", попита от парламентарната трибуна Лютви Местан.

Лидерът на ДПС обеща, че партията му ще работи за стабилно управление, възстановяване на държавността и гарантиране на демократичните устои на България. По думите му най-наложителната задача пред новия парламент е да върне държавата в релсите на европейската политика, да обърне внимание на нуждаещите се в страната, да подобри бизнес климата и да привлече инвестиции.

Местан бе категоричен, че вниманието на ДПС, БСП и "Атака" трябва да се фокусира върху съставяне на кабинет с мандата на левицата.

"Избирам трвиалното пред месианското, защото няма по-голям риск за българската демокрация от месианските нагласи. Днес е първият ден, в който няма да доминира месията, от четири години насам - това е качествената промяна.

Всички дължим правилен прочит на вота на суверена. Той отрече модела "Борисо-Цветанов". Суверенът гласува против модела ГЕРБ. Отреченият еднопартиен модел на властта на ГЕРБ не доведе до овластяването на друг единичен партиен субект - избирателят свали от власт ГЕРБ, но не качи нито една отделна партия на власт. Това означава, че ни постави трудната задача да реализираме алтернатива на еднопартийното управление.

Има победител на тези избори - това е политическата нормалност, демокрацията и шансът да възстановим дискредитираното усещане за държавност. Затова гражданите гласуваха за ново парламентарно мнозинство, което поставя в малцинство ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови