Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Денят на победата в снимки

Елица Мартинова 09 май 2012 в 11:07 1418 0

Снимка: 1tv.ru
Снимка: 1tv.ru
14 хиляди военослужещи маршируваха по Червения площад в чест на Деня на победата. На 9 май Русия чества 67-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война. Начало на церемонията даде химнът на Русия, на фона на който бе изнесен и флагът на федерацията. По Червения площад тържествено преминаха полкове на Сухопътните войски, Военноморския флот, Ракетните войски и Военновъздушните сили и др. Те бяха последвани от 100 екземпляра от военната техника на Русия. Зрителите на церемонията успяха да видят бронирани автомобили „Тигър“ и „Рис“, БТР-80, танкове Т-90, зенитни ракетни комплекси „Бук-М2“, самоходни артилерийски установки „Мста-С“ и др. Краят на парада бе сложен от пет военно-транспортни хеликоптера Ми-8. На централната трибуна на Червения площад присъстваха президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев. Те бяха в компанията на представители на обществени организации, чуждестранни гости и ветерани от войната.

"Русия провежда политика за укрепване на безопасността в света, защото народът ни има моралното право да отстоява тази позиция, тъй като именно Русия пое най-тежкия удар на нацистите. Народът ни мина през тежки изпитания и определи изхода на войната. Днешният ден е празник на слава и триумф, ден на памет, гордост и скръб. Ние трябва да помним защо започна войната и да си извадим поуки“, гласеше част от речта на Владимир Путин по случай празника.

На днешна дата през 1945 г. с парад на Червения площад е честван краят на Великата Отечествена война, в която Русия е дала близо 27 млн. жертви. Повечето от тях са били млади хора в разцвета на силите си.

Денят на победата е един от най-значимите и почитани празници в Русия и се смята за свещен. По традиция в него участва внушителна част от армията на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews