Даниел Митов: Терористите са избрали много умело България

Лъчезар Вълев 19 юли 2012 в 17:32 1872 0

Даниел Митов. Снимка:БГНЕС
Даниел Митов. Снимка:БГНЕС

Даниел Митов е завършил политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистратура "Европейска интеграция" в Università Degli Studi di Padova в Италия. През 2002 г. е асистент в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа. Работил е като регионален мениджър в Националния демократически институт в Ирак.

OFFNews се свърза с него за коментар по случая с атентата в Бургас.

 Г-н Митов, защо точно в България се случи този терористичен акт?

Най-очевидното обяснение е защото България е "мека цел",  в България това е лесно да се случи. Българските служби за сигурност очевидно не приемаха насериозно до момента подобна заплаха. Това си личеше и от поведението на министър-председателя. Той преди време ни успокои, че поддържаме чудесни отношения с правителствата на арабските държави, като каза, че зад всеки ъгъл дебне сигурност под формата на дюнер. Дори веднага след трагедията в Бургас вчера, същата тази теза изплува отново под формата на приятелски мачлета, играни с посланици на чужди държави. Явно Борисов изобщо не си дава сметка, че ислямският тероризъм в по-голямата си част е извънсистемен феномен. Тоест терористите водят едновременно битка и с правителствата на същите тези държави. Той свързва приятелските си взаимоотношения с официалните правителства на арабските държави, като заявява, че по този начин гарантира сигурността на България. Това е обидно за повечето арабски държави, поради простата причина, че той ги свързва косвено с решенията на терористите и това къде да проведат съответните атаки. 

Може ли да се каже, че атентатът бе пробив в националната сигурност на България? 

Абсолютно. Пред целия свят показахме, че националната ни сигурност е пробита. Тук има още един голям проблем и това е, че първо са давани предупреждения. Също така израелското правителство редовно предупреждава за потенциални заплахи и моли българските власти, както и правителствата в цяла Европа за засилени мерки за сигурност в определени моменти, когато има информация за подготвяни атентати. Очевидно българските служби за сигурност не са си направили труда да вземат насериозно всичко това. 

Носи ли вина българското правителство за терористичния акт? Можеше ли да бъде предотвратен?

Разбира се, че носи вина. Подобен тип неща обаче могат да се случат навсякъде. Но те се случват много често въпреки засилените мерки за сигурност и сериозното отношение към тях и подобен род проблеми. В случая обаче това е станало без каквото и да е било усилие.

От цялата информация, която излиза, се оказва, че не е имало абсолютно никакъв проблем нападението да се случи. Терористите са избрали много умело именно България. Нашите служби за сигурност функционират, по начина по който са си функционирали преди 20 години. Те са нереформирани. ДАНС, която отговаря пряко за тази проблематика, беше превърната в някакво аналитично звено под егидата на вътрешния министър без реален оперативен потенциал.

При всички положения вина има. Няма как да няма вина. Администрацията и службите работят под ръководството на правителството , затова е изградена тази структура, защото те няма да тръгнат да работят самоинициативно, а работят в посоката, която им се нареди да работят. 

Виждаме и противоречивите изказвания на министър Цветанов. В един момент каза, че подобен атентат, тъй като е бил с камикадзе, почти никога не може да бъде предотвратен, след което заяви, че преди известно време са били предотвратени два такива подобни атентата. Първо казва едно, после друго - пълно противоречие. Второто е, че това, което са разкрили, не са го направили публично. Точно за това правителство не го вярвам. Бойко Борисов обувките да се наведе да си завърже - вика камери, камо ли ако нещо такова се предотврати.

В момента трябва да се намерят виновните за случилото се и да се изправят пред правосъдието. Българското правителство трябва да даде ясни отговори на много въпроси и преди всичко кой не си е свършил работата и кой носи политическа отговорност за това, което се случи. 

Имаше ли подценяване на заплахите от януари?

Да, определено имаше подценяване. Би трябвало да е ясно, че ние сме част от един цивилизационен избор, от една цивилизационна общност. Ние бяхме част от коалицията, която свали диктатурите в Ирак и Афганистан. Взимаме активно отношение по въпроса за конфликта в Сирия. Подкрепяме санкциите срещу Иран относно ядрената му програма. Изобщо ние сме част от една общност , която води глобална борба с тероризма. Нормално е да се очаква, че в един момент можем да бъдем мишена за този тероризъм. Няма как да се избяга от това.

Какви ще бъдат последствията от този атентат? Може ли да се очаква нападение над Иран от страна на Израел?

В момента Израел е в много особено положение. Вчера израелският министър-председател директно обвини Иран за атентата и заяви, че страната ще реагира реципрочно. Това може да означава много неща. Лично аз не вярвам, че Израел ще бомбардира обекти от ядрената програма на Иран, но има много други начини, по които Израел би могъл да реагира. Трудно е да се каже какво може да означава това в момента. Със сигурност обаче реакцията на Израел ще е тежка. Най-малкото ще се опитат да убедят съюзниците си да предприемат директна военна интервенция спрямо Иран. В следващите дни и часове това ще стане ясно. 

Израел постоянно изпада в подобни ситуации. Израелските граждани са мишени навсякъде по света. Това за тях е нещо, което се случва и те са си изградили система на реципрочен отговор. Преди време имаше данни за това, че Израел се опитва физически да елиминира учени, занимаващи се с иранската ядрена програма. 

Каква би била ролята на България при евентуален военен конфликт? 

Ние сме част от НАТО и Европейския съюз. Това са структури и общности, в които се взимат общи решения и всеки изпълнява задълженията си според тези решения. Ние няма как да останем без позиция и не бива. Това снишаване, което е популярно от времето на социализма, е вредно и не показва никаква позиция, никаква битка за неща, в които се вярва. Оттук нататък вече предстои да се види каква ще е реакцията на НАТО, за да се види и нашата. Според мен международната общност ще внимава в този случай, няма да бъдат взети радикални решения и действия в този момент. Въпреки това не може да бъде изключена евентуална военна интервенция срещу Иран, ако Иран продължава да се държи така както се държи до момента по отношение на ядрената си програма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!