Иран отрича обвиненията, че стои зад атентата

Последна промяна на 19 юли 2012 в 16:51 1290 0

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Ислямската република Иран отхвърли обвиненията на Израел, че стои  зад атентата в Бургас.

В изявление на иранското посолство в София, цитирано от РИА Новости, твърденията, отправени от Израел, са определени като "необосновани".

"Необоснованите изказвания от стана на различни държавници в ционисткия режим във връзка с обвиненията срещу Иран относно евентуалното и участие в инцидента с взривения автобус с израелски туристи в град Бургас е един познат метод на ционисткия режим с политическа цел и е знак за немощ и мисловен застой на обвинителите.

Ислямска република Иран е жертва на тероризма на ционисткия режим и убийството на ядрените учени на нашата държава чрез поставените лица на този режим е свидетелство на това. Ислямска република Иран и република България са две приятелски страни, които следват своите отношения въз основа на взаимно уважение и интереси", се казва в изявлението на Посолството на Ислямска република Иран в София.

От Техеран също излязоха с  официална позиция. Говорителят на външното министерство заяви, че Иран осъжда всеки терористичен акт по света и на свой ред обвини Израел, че е отговорен за терористични актове.

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" също отхвърли обвиненията на Израел, че стои зад атентата срещу израелски туристи в Бургас. Групировката окачестви тези обвинения като "смехотворни", съобщава БНТ.

По-рано израелският министър на отбраната заяви, че атентатът в Бургас е извършен от активисти на ливанското шиитско движение Хизбула и е спонсориран от Иран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови