Обучени доброволци ще шпионират пушачи в кръчмите

Последна промяна на 09 октомври 2012 в 13:14 2302 34

Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

Доброволци ще бъдат обучавани да следят и издават хора, които пушат в заведенията. Инициативата е на сдружение "България без тютюнев дим".

„Искаме тази страна все повече да се превръща в европейска държава, да бъде чисто, България да бъде добро място за живеене", обясни Павел Антонов от сдружение инициатива „България без тютюнев дим".

Обучението на доброволците ще се състои в това да познават законовите параметри на забраната за пушене. Кандидат-шпионите трябва да са пълнолетни, "да не са конфликтни" и "да нямат интереси в тютюневата индустрия".

От 1 юни до 30 септември в „България без тютюнев дим" са получени 151 сигнала за неспазване на забраната за пушене на закрити обществени места. Най-много сигнали са получени през юни - 56.

В същото време здравният министър Десислава Атанасова обяви, че за нарушения на на забраната за тютюнопушене в периода 1 юни – 27 септември 2012 г., пушачи и кръчми са глобени с общо 19 700 лв.

За периода са извършени 74 669 проверки в 71 546 обекта. Те са били през деня и нощта както в работни, така и в почивни дни. Издадени са 1470 предписания, съставени 123 актове на физически лица, издадени са 81 наказателни постановления на физически и юридически лица. Проверени са 10 226 обекта за хранене, 5024 детски заведения, 14 000 здравни заведения, 1292 открити обекти, за които важи забраната.

16 сигнала са подадени от родители, възмутени от пушачи на детски площадки. Има сигнали и за неспазване на забраната в таксита, маршрутни таксита и автобуси. Единични са сигналите от лечебно заведение, детска градина, книжарница, читалище, интернет клуб и автогара.

„Целта на забраната не е да намали пушенето, а човек да не се чувства ощетен, вдишвайки над 4000 вредни вещества", коментира д-р Маша Гаврилова от здравното министерство. Хората искат забраната да се спазва - доказателство за това са и подадените сигнали, категорична е тя.

Министър Атанасова изнесе данни, според които България е на 4-о място в Европа по брой на ученици пушачи на възраст 15-16 г. Страната ни е втора в Европа по брой момичета пушачки в тази възраст.

64% от тийнейджърите в тази възраст са пушили поне една цигара в живота си. 38.9% са пушили през последните 30 дни. Момичетата пушат повече от момчетата - 32.7% от момчетата са пушили последните 30 дни, а от момичетата - 45%.

Министърката обяви още, че категорично няма да подкрепи внесените промени за отмяна на забраната за тютюнопушене. Въвеждането на забраната е много положителна стъпка и не следва да се връщаме назад, подчерта тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2012 в 21:37

Интересно, защо решихте, че случаят е от компетенцията на точно този съд? Пушенето не е неотменимо право на човека.

25.11 2012 в 18:35

"1. Пушенето е крачка назад в борбата с всички други зависимости – алкохолик и наркоман рядко са нeпушачи"

това е просто.... нямам думи! знам за доста наркомани, които не пушат и за доста алкохолици, които не са и помирисвали тютюн! празните изказвания не показват познаване на проблема.

не виждам нищо лошо в това да има места за пушачи и за непушачи. лично аз не пуша, но ми се струва дискриминиращо да се кара насила такъв голям процент свободни хора да излизат навън в студа! имам приятели пушачи и не е редно спрямо тях. я си помислете за схемата, ако местата за непушачите да бяха навън! ми като искате чист въздух докато сте на заведение, вечеряйте и пийте на -10 градуса! защо трябва да се принуждават пушачите да излизат? вие ако сте на тяхно място ще ви бъде ли приятно?

или да се обявят цигарите за наркотик и да се забранят изобщо (водейки след себе си унищожението на един отрасъл от промишлеността и куп нови програми за детоксикиране и лечение на зависимост от никотин), или да не се нарушават правата на другите! не е честно! и ако ще се обявяват цигарите за нелегални поради пристрастяване и наркомания, да се забранят кафето, черния и зеления чай, лаксативите, хранителните добавки за отслабване, хранителните добавки за мускули и всички алкохолни напитки (вино, бира, водка, ракия, ликьори, коняци и т.н)! всъщност, по тази логика трябва да забранят и шоколада, газираните напитки (в частност колата), захарта и солта, както и множество лепила и лакове! а защо не и секса?! знаете ли, че има хора пристрастени към всички изброени неща?!? ама нямате си друга работа освен да изказвате некомпетентно мнение!

аз пък искам всички, които пият кока-кола или пепси да излизат да си я пият навън, защото ме дразни шумът от мехурчетата и не ми харесва миризмата на напитките! тъй като съм ужасно загрижена за пристрастените към кола, искам да я забранят изобщо! освен това отделеният въглероден диоксид от колата вреди на атмосферата и в затворено помещение кислородът се изчерпва по-бързо! а и последващите оригни са доста отвратителни! <-- така звучите всички с тези коментари за чист въздух и тем подобни...

25.11 2012 в 14:55

когато едно управление реши да въвежда някакви забрани трябва добре да прецени дали самото то може да ги спазва.дори и в най смелите си фантазии не мога да си представа Бойко Борисов и неговите министри наредени на тротоара пред някой елитен ресторант с цигари в ръка и при адски студ през зимата.след като те нe са сигурни че могат да го направят то да не принуждават обикновенните граждани да го изпълняват.

25.11 2012 в 14:40

няма смисъл да водите безмислени спорове тук.съдът по правата на човека в Страсбург ще реши кой е прав и кой не.искът вече е изпратен.

25.11 2012 в 14:35

предлагам най активните доносници да бъдат награждавани с орден "Стара планина" лично от президента.той и без това в последните години изгуби стойноста си та защо да не го дават и за доноси.

15.10 2012 в 15:24

Превенция не означава да мериш за кого колко е полезно и да раздаваш допустими норми.
Превенция е - да осъдиш като цяло този скъп, вреден и мръсен навик.

1. Пушенето е крачка назад в борбата с всички други зависимости - алкохолик и наркоман рядко са нeпушачи. Един път направил компромис с една зависимост, човек бързо приема и другите.
2. Борбата с един порок не означава да позволиш едно нещо за едни, а други да караш да се съобразяват с което. Ако е вредно - значи е забранено и толкова. Който иска да се трови, да си намери среда и да се трови в нея.
3. Колкото повече места за пушене има, толкова повече и пушачи ще се намерят, толкова повече и ще пушат. Колкото е по-трудно да пушат, толкова по-рядко ще посягат.

15.10 2012 в 11:19

В това число, на места, където цигарения дим не може да създаде измерими концентрации?
Аз лично пък, преставам да следя писаното от човек, който поддържа остро неадекватни твърдения, с което създава излишно социално напрежение.

15.10 2012 в 09:29

Аз лично, след това изказване и изказването на главния редактор, преставам да следя публикациите в този сайт. Не може на един непушач да му се вменяват вини заради това, че иска да диша чист въздух на възможно повече места.

12.10 2012 в 16:25

Да, аз също забелязвам че полуделите от европичност лица, някак спонтанно са привърженици и на доносничеството, натрапването на морал и философии, досаждането. Така и ще рухне поредната утопийка, дори само за да се възстановят кръчмите, които по принцип са измислени, именно за да си седят в тях хората, и да пият и пушат. Пък ти като не щеш - не ходи там. Аз не ходя на твоите любими места, именно защото са ми противни.

12.10 2012 в 15:30

Доносничеството е много по-вредно.