Обучени доброволци ще шпионират пушачи в кръчмите

Николаос Цитиридис 09 октомври 2012 в 13:14 3005 34

Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

Доброволци ще бъдат обучавани да следят и издават хора, които пушат в заведенията. Инициативата е на сдружение "България без тютюнев дим".

„Искаме тази страна все повече да се превръща в европейска държава, да бъде чисто, България да бъде добро място за живеене", обясни Павел Антонов от сдружение инициатива „България без тютюнев дим".

Обучението на доброволците ще се състои в това да познават законовите параметри на забраната за пушене. Кандидат-шпионите трябва да са пълнолетни, "да не са конфликтни" и "да нямат интереси в тютюневата индустрия".

От 1 юни до 30 септември в „България без тютюнев дим" са получени 151 сигнала за неспазване на забраната за пушене на закрити обществени места. Най-много сигнали са получени през юни - 56.

В същото време здравният министър Десислава Атанасова обяви, че за нарушения на на забраната за тютюнопушене в периода 1 юни – 27 септември 2012 г., пушачи и кръчми са глобени с общо 19 700 лв.

За периода са извършени 74 669 проверки в 71 546 обекта. Те са били през деня и нощта както в работни, така и в почивни дни. Издадени са 1470 предписания, съставени 123 актове на физически лица, издадени са 81 наказателни постановления на физически и юридически лица. Проверени са 10 226 обекта за хранене, 5024 детски заведения, 14 000 здравни заведения, 1292 открити обекти, за които важи забраната.

16 сигнала са подадени от родители, възмутени от пушачи на детски площадки. Има сигнали и за неспазване на забраната в таксита, маршрутни таксита и автобуси. Единични са сигналите от лечебно заведение, детска градина, книжарница, читалище, интернет клуб и автогара.

„Целта на забраната не е да намали пушенето, а човек да не се чувства ощетен, вдишвайки над 4000 вредни вещества", коментира д-р Маша Гаврилова от здравното министерство. Хората искат забраната да се спазва - доказателство за това са и подадените сигнали, категорична е тя.

Министър Атанасова изнесе данни, според които България е на 4-о място в Европа по брой на ученици пушачи на възраст 15-16 г. Страната ни е втора в Европа по брой момичета пушачки в тази възраст.

64% от тийнейджърите в тази възраст са пушили поне една цигара в живота си. 38.9% са пушили през последните 30 дни. Момичетата пушат повече от момчетата - 32.7% от момчетата са пушили последните 30 дни, а от момичетата - 45%.

Министърката обяви още, че категорично няма да подкрепи внесените промени за отмяна на забраната за тютюнопушене. Въвеждането на забраната е много положителна стъпка и не следва да се връщаме назад, подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!