Бойко в деня на двата протеста: По-добре сме от Великобритания (видео)

Нели Чолашка 22 юни 2012 в 10:36 2096 2

Бойко изпълняваме мечтите на Станишев. Снимка: БГНЕС
Бойко изпълняваме мечтите на Станишев. Снимка: БГНЕС
С куп хвалби засипва себе си и правителството си премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на МС на 20 юни - денят, в който центърът на София се огласяше от два протеста - "за" и "против" промените в Закона за горите, добили популярност като поправките "Цеко Минев". Недоволството, изкарало хората по улиците, оказва се, не е на дневен ред нито за премиера, нито за министрите му. Вместо напрежението в страната във фокуса на вниманието на Борисов са изрядните му магистрали, оценката на ЕЦБ, че България изпълнява критериите за членство в еврозоната, както и щетите от немарливо свършена работа от предишния кабинет, изразяващи се например във "вълнички, образували се по магистрала "Тракия". Това става ясно от публикуваната днес стенограма от заседанието на Министерския съвет на 20 юни 2012 година. Заседанието започва с иронични реплики на Борисов към предшественика му на премиерския пост Сергей Станишев. "Да ви прочета един поздрав към Станишев: "България изпълнява всички числови критерии за членство в еврозоната", казва Борисов и допълва: "Просто още една мечта на Станишев, която имаше – влизането на България в еврозоната, нашето правителство я изпълни." След което уточнява, че България нямало още да влиза в еврозоната, защото сега не ú било до това да помага на другите - първо ние трябвало да си оправим заплатите. Следващата му тема е пътища и магистрали, по която отново влиза в задочен спор с бившия премиер за това кой бил направил магистралите. Бившите лъжели, че са свършили нещо, е основният извод в монолога му.

На фона на решението за вземане на заем за държавата от банки в размер на 950 милиона евро, гласувано преди по-малко от месец в НС, Борисов продължава да се хвали:

"Преди десетина дни България и Германия бяха извадени от процедурата за свръхдефицит. Сега с Дания и Швеция сме в една компания. Ако бяхме го оставили Станишев и Тройната коалиция, щяхме да сме с гърците на същото дередже и по-лошо, защото на тях заради еврозоната има кой да им помогне, на нас нямаше кой да ни помогне.... По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Естония и тук хората са дали табличките... Ау, Обединеното кралство колко е назад, ау, ау!", възкликва накрая Борисов и съветва данните да бъдат пратени на бившия финансов министър Пламен Орешарски и премиера Станишев "в едно пликче, комплимент". Обръща се и към Павлова с думите: "А ти, Лили, му прати магистрала „Люлин“ да си припомни как я беше оставил". Упреците към бившите продължават с връщане към темите за състоянието на пътищата. Борисов дава за пример "Цанков камък", край който на пътя падали камъни, с "Водното огледало", за което кабинетът "Борисов" доплатил 40 милиона за узаконяване. По този повод се обръща към Лиляна Павлова с думите:
"А „Цанков камък“! Защо не го поканиш, ти си дама, покани този джентълмен на „Цанков камък“ да си види пътя. Колко струва – 250 милиона, как са го направили, защото ми казва, че било сложно нещо. Аз от такова строителство като неговото не разбирам. Заведи го и кажи „Аз съм дама, каня те из гората да видиш какво беше там“. Да види как са се свлекли скалите сега и ще убие някой човек рано или късно този негов път. Или го закарай за 100 милиона на „Водното огледало”, което ние узаконихме и ние доплатихме 40 милиона ли бяха, колко бяха?"
На финала заключава:
"...и го (вероятно Станишев - б. ред.) заведете да видите как строи Борисов на „Брюксел“, на „Люлин“ – един булевард не ми е мръднал в София от кмет когато съм бил, и го заведете да види", продължава да се хвали Борисов, след което Павлова допълва упреците към предишните, заради чиято калпава работамагистрала "Тракия" била станала "на вълнички".
Към края на правителственото заседание пред сградата на парламента започна организиран от властта контрапротест в защита на Закона за горите и срещу наложеното му президентско вето. 6 часа по-късно в центъра на София излязоха хиляди млади хора, искащи отмяна на лобистките текстове.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!