Quantcast

"Атака" и ГЕРБ заедно в спора за продажбата на земя на чужденци

Последна промяна на 22 октомври 2013 в 13:15 2432 7

Янаки Стоилов в парламента.
Янаки Стоилов в парламента.

Вече повече от 90 минути депутатите спорят за удължаването на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци.

Проекторешението бе внесено от "Атака" и представено в зала от партийния лидер Волен Сидеров. Той обясни, че основният мотив за искането му е ниската стойност на българската земеделска земя в момента.

"За периода от 2012 -2013 средната цена е 440 лв. за декар или приблизително 220 евро за декар. Цената на българската земя е една от най-ниските в ЕС, докато цената на декар тук е 220 евро, то в Северна Ирландия средната цена е 2400 евро, в Холандия е 2930 евро, Италия -  1430 евро, Белгия - 1705 евро", аргументира се от парламентарната трибуна Сидеров.

Депутатът на ГЕРБ Цвета Караянчева, която миналата седмица стигна почти до бой с депутати от "Атака", подкрепи предложението на националистите.

Колегата й Владимир Тошев също се изказа в полза за проекторешението му. Той отбеляза, че според международни изследвания през последния половин век обработваемата земя в света е намаляла с 1/3. Според Тошев е необходимо ново законодателство, което да регулира продажбата на земя.

От ГЕРБ дори предложиха допълнения към проекторешението на "Атака", които да задължат правителството да предприеме постъпления за преговори с международните партньори, които да осигурят удължаването на мораториума. Националистите приеха корекциите в текстовете им без възражение.

Председателят на комисията по външна политика към парламента Янаки Стоилов от "Коалиция за България" защити тезата, че от юридическа гледна точка България няма как да удължи мораториумът.

Според него предлаганият мораториум има два аспекта - от една страна ограничението за чужденци от трети страни, а от друга - забрана за гражданите на ЕС. Според червения депутат за чужденците от трети страни режимът и в момента е сложен и разрешителен и изисква парламентът да ратифицира договор със съответната страна.

По думите на Стоилов за граждани на ЕС мораториумът няма как да бъде удължен, защото за целта правителството ще трябва да предоговори споразумението за членството на България в ЕС, а това може да стане само с абсолютно единодушно съгласие на всички останали страни.

Стоилов коментира, че дори кабинетът да постигне частичен успех в подобни преговори, това няма как да стане преди изтичането на мораториума.

"Ако навлезем в разговори за удължаване на мораториума пред България ще бъде поставен въпросът за това български граждани да не бъдат допускани свободно до работа в други страни от ЕС. Това ще бъде най-малкото, което част от тези страни ще изискват от нашата страна", каза Стоилов.

Червеният депутат все пак подчерта, че въпросът е от изключително значение, предвид ниската покупателна способност на българите. Той обаче бе категоричен, че държавата не е собственик на земята в страната и няма как да въведе задължителна регулация по темата. Според него въпросът опира до съвестта на частните собственици.

"Не продавайте своята земя на чужденци и нито един декар няма да бъде продаден. Не може да искаме от българските институции да бъдат най-големите патриоти, а всеки български гражданин да мисли само за собствения си джоб", призова Янаки Стоилов.

В парламента пристигна и земеделският министър Димитър Греков. В кулоарите той коментира, че българската земя не е интересна за чуждите инвеститори, защото е раздробена. Според него няма шанс българия да договори по дипломатически път отделно с всяка от останалите страни членки на ЕС удължаване на мораториума. Греков напомни, че земите, отдадени под аренда, не могат да се продават, докато не изтече договорът за арендата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.10 2013 в 10:29

Земята е свята. Пропита е с пот и кръв. Не се продава!

22.10 2013 в 17:06

Аз не мога да разбера какъв е проблемът да се продава земя на чужденци? С какво това ни застрашава? Не могат да си я занесат в джобовете у тях. Дори, мисля, че ще бъде полезно за пазара на земя - ще има конкуренция. А и ако някой идва да купува земя тук, то очевидно е с намерение да извърши някаква инвестиция. Нали се стремим към повече инвестиции? Ако се спазват законите - не се изсичат незаконно гори, не се строи в защитени територии и природни паркове (без значение от българи и чужденци), аз не виждам никакъв проблем

22.10 2013 в 15:21

На мнение съм че всеки собственик е в правото си да продава своята собственост на когото сметне за добре. Това ми мнение обаче не важи за общинска и държавна собственост, които според мен не трябва да се продават.

22.10 2013 в 15:21

Ха-ха,та нали утре може и Турция да влезе в ЕС?-тогава кво!И после-тия,които вече са укрупнени и
са в ръцете на мастити засега бълг.граждани/организации/-каква е гаранцията,че след време няма
да я продадат в пъти по-скъпо на чужди граждани/или поне на подставени техни лица?/.А за
разлика от държавата,която задължително трябва да е патриотично настроена/иначе що за институ-
ция е?/,то отделния беден човечец е принуден от немай къде да се раздели със земята си/или са
го принудили "добри хора" с които той не може да се бори!!!!!/Дребни,но...съществени разлики,не ли?

22.10 2013 в 14:50

+ ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

22.10 2013 в 14:12

"от една страна ограничението за чужденци от трети страни". За граждани на ЕС е ясно няма как да се удължи - трябва да има мораториум за чужденци от трети страни.И то не мораториум а закон

22.10 2013 в 13:58

Евала на Янаки. Но след като си казал А, трябва да кажеш и Б. Например:
"Дайте 10 млрд. лева от собствените си джобове за АЕЦ Белене и той ще бъде построен. Не може да искаме от българските институции да бъдат най-големите патриоти и да строят АЕЦ Белене с патриотични кредити, а всеки български гражданин да мисли само за собствения си джоб."