"Атака" и ГЕРБ заедно в спора за продажбата на земя на чужденци

Елица Мартинова 22 октомври 2013 в 13:15 3128 7

Янаки Стоилов в парламента.
Янаки Стоилов в парламента.

Вече повече от 90 минути депутатите спорят за удължаването на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци.

Проекторешението бе внесено от "Атака" и представено в зала от партийния лидер Волен Сидеров. Той обясни, че основният мотив за искането му е ниската стойност на българската земеделска земя в момента.

"За периода от 2012 -2013 средната цена е 440 лв. за декар или приблизително 220 евро за декар. Цената на българската земя е една от най-ниските в ЕС, докато цената на декар тук е 220 евро, то в Северна Ирландия средната цена е 2400 евро, в Холандия е 2930 евро, Италия -  1430 евро, Белгия - 1705 евро", аргументира се от парламентарната трибуна Сидеров.

Депутатът на ГЕРБ Цвета Караянчева, която миналата седмица стигна почти до бой с депутати от "Атака", подкрепи предложението на националистите.

Колегата й Владимир Тошев също се изказа в полза за проекторешението му. Той отбеляза, че според международни изследвания през последния половин век обработваемата земя в света е намаляла с 1/3. Според Тошев е необходимо ново законодателство, което да регулира продажбата на земя.

От ГЕРБ дори предложиха допълнения към проекторешението на "Атака", които да задължат правителството да предприеме постъпления за преговори с международните партньори, които да осигурят удължаването на мораториума. Националистите приеха корекциите в текстовете им без възражение.

Председателят на комисията по външна политика към парламента Янаки Стоилов от "Коалиция за България" защити тезата, че от юридическа гледна точка България няма как да удължи мораториумът.

Според него предлаганият мораториум има два аспекта - от една страна ограничението за чужденци от трети страни, а от друга - забрана за гражданите на ЕС. Според червения депутат за чужденците от трети страни режимът и в момента е сложен и разрешителен и изисква парламентът да ратифицира договор със съответната страна.

По думите на Стоилов за граждани на ЕС мораториумът няма как да бъде удължен, защото за целта правителството ще трябва да предоговори споразумението за членството на България в ЕС, а това може да стане само с абсолютно единодушно съгласие на всички останали страни.

Стоилов коментира, че дори кабинетът да постигне частичен успех в подобни преговори, това няма как да стане преди изтичането на мораториума.

"Ако навлезем в разговори за удължаване на мораториума пред България ще бъде поставен въпросът за това български граждани да не бъдат допускани свободно до работа в други страни от ЕС. Това ще бъде най-малкото, което част от тези страни ще изискват от нашата страна", каза Стоилов.

Червеният депутат все пак подчерта, че въпросът е от изключително значение, предвид ниската покупателна способност на българите. Той обаче бе категоричен, че държавата не е собственик на земята в страната и няма как да въведе задължителна регулация по темата. Според него въпросът опира до съвестта на частните собственици.

"Не продавайте своята земя на чужденци и нито един декар няма да бъде продаден. Не може да искаме от българските институции да бъдат най-големите патриоти, а всеки български гражданин да мисли само за собствения си джоб", призова Янаки Стоилов.

В парламента пристигна и земеделският министър Димитър Греков. В кулоарите той коментира, че българската земя не е интересна за чуждите инвеститори, защото е раздробена. Според него няма шанс българия да договори по дипломатически път отделно с всяка от останалите страни членки на ЕС удължаване на мораториума. Греков напомни, че земите, отдадени под аренда, не могат да се продават, докато не изтече договорът за арендата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!