Quantcast

Кунева: Олигарсите имат интерес да не се продава земя на европейци

Последна промяна на 20 октомври 2013 в 18:10 3913 16

Меглена Кунева. Снимка: Сергей Антонов
Меглена Кунева. Снимка: Сергей Антонов

От името на "Движение България на гражданите" обвинявам всички български правителства от 2007 г. насам, че не направиха нищо, за да спре пазарът на земя да обслужва само и единствено олигарсите.

Това заяви на пресконференция днес лидерът на движението Меглена Кунева. От партията обясниха, че брифингът е провокиран от "спекулациите в публичното пространство за евентуално удължаване на мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци".

Кунева е категорична, че приказките за удължаване на мораториума имат за цел да обслужат единствено интереса на големите собственици на земеделски фондове - тези, които изкуствено поддържат ниски цени на пазара на земя, взимат под аренда земя за жълти стотинки или я изкупуват на безценица от българските граждани.

Тя подчерта, че и в момента Конституцията на България забранява на граждани на трети страни извън ЕС - турци, китайци, руснаци и други, да купуват българска земя и не следва политиците да спекулират с толкова чувствителна за обществото тема.

Меглена Кунева изтъкна, че сегашният и бившият премиери Пламен Орешарски и Бойко Борисов изнасят манипулативни данни.

"Преговорите по тази глава бяха затворени през 2000г. от финансовото министерство, в което г-н Орешарски беше зам.-министър и ако е искал, е можел да удължи преходните периоди. На г-н Борисов искам да напомня, че договорът за присъединяване беше подписан през 2005г., когато той също беше част от управлението", коментира Кунева и определи, че е проява на незнание от страна на Борисов да твърди, че преговорите за еврочленството ни са водени от БСП и ДПС.

“Ако са толкова загрижени българските премиери за земята, да бяха използвали престоя си във властта, за да създадат условия за пазара на земя, който да е в полза на гражданите“, добави тя.

"Истинските въпроси за земята са какво направиха няколко поредни правителства за малките собственици на земя - взеха ли се мерки за опазването на реколтата, как се изкупува продукцията, има ли мир в българските села или хората се заключват в 7 часа и не смеят да излезат. Всичко останало е лицемерие", каза още тя и припомни, че има 4 млн. декара пустеещи земи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2013 в 22:37

Крокозия, и някои други - защитавате позиция, по тема, която е с много по-дълбоко значение от пазарните механизми. Западняците векове са били поданици - на крал, на маркиз, на граф - не са били горди собственици на земята си както нас българите. Ако дойде маркиза да спи с жена ти - негова е. Тук това е недопустимо и немислимо. За тях земята е бреме - за нас е род, корен и родина. Не сравнявайте нас с тях. И защо решихте, че тяхната позиция е правилната? Защото са силните на деня ли? Слабо..
Крокозия - евреите не са "доказано" най-умния народ, а доказано най-манипулативния, с двоен аршин винаги, грабителски и т.н. народ от промити мозъци,..спести си телешкия възторг...

21.10 2013 в 15:25

Доказано най-умния народ, е обикалял (само) 40 години, за да измрат робски настроените. Тогава се е нанесъл в Обетованата земя. А са били роби 400 години.

На българската нация, очевидно и е нужен в пъти по-дълъг период. Въпреки (уж) 45 годишното комунистическо "благоденствие". Според мен продължаващо и в сегашно време, с леки фамилни изменения на робовладелците.

21.10 2013 в 09:57

Стефчо , стефчо ...... глупаците не умирате по тези земи и само пречите да станем нормална държава ........ що бе стефчо , само от яд ,че някой има , а ти нямаш ....... нямало пропаганда през соца ( по голяма глупост отдашна не бях чувал) .. а само промивка на мозъка.......

21.10 2013 в 09:48

На "нашите"олигарси,след време може да им се потърси сметка,но...на магнатите от Катар,С.Арабия
и Турция,дето се гласят да се преселват насам-няма кой!Защото англичаните пробваха вече да живеят
тук и...избягаха обратно,но за мюсюлманите това не важи-една джамия и-джебчиите са с бурки...

21.10 2013 в 08:35

Г-жа Кунева все пак е уредила сроковете да не се променят за разлика от нашите съседки който са до 2018 г. Та те и без туй са ни почнали ся ще си ни разпределят как си искат еех Българио..

21.10 2013 в 04:50

Не си го виждал - говориш глупости. В соца пропаганда нямаше, в сравнение с днешната.
Ако можеш - обори ме. Аз отговарям.

21.10 2013 в 03:11

Т.е., ти сравняваш политиката на англия, с тая на ЕС?
Сигурен ли си че говориш по тоя въпрос, или плямпаш колкото да не заспиш?

20.10 2013 в 23:35

Няма пропаганда. Плащаш и получаваш. Пропагандата е там, в соца.

20.10 2013 в 23:33

Твърде много вярваш на западната пропаганда....тя е също толкова отровна както комунистическата и всяка друга пропаганда.. ;">

20.10 2013 в 23:01

Великобритания, островче два пъти по-голямо от България, но със 70 милиона население, не може да си позволи да се намеси в пазарните механизми, дори и когато става дума за драгоценната за тук земя.

До кога в България ще битува социалистическия реализъм, не се знае.