Кунева: Олигарсите имат интерес да не се продава земя на европейци

20 октомври 2013 в 18:10 4673 16

Меглена Кунева. Снимка: Сергей Антонов
Меглена Кунева. Снимка: Сергей Антонов

От името на "Движение България на гражданите" обвинявам всички български правителства от 2007 г. насам, че не направиха нищо, за да спре пазарът на земя да обслужва само и единствено олигарсите.

Това заяви на пресконференция днес лидерът на движението Меглена Кунева. От партията обясниха, че брифингът е провокиран от "спекулациите в публичното пространство за евентуално удължаване на мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци".

Кунева е категорична, че приказките за удължаване на мораториума имат за цел да обслужат единствено интереса на големите собственици на земеделски фондове - тези, които изкуствено поддържат ниски цени на пазара на земя, взимат под аренда земя за жълти стотинки или я изкупуват на безценица от българските граждани.

Тя подчерта, че и в момента Конституцията на България забранява на граждани на трети страни извън ЕС - турци, китайци, руснаци и други, да купуват българска земя и не следва политиците да спекулират с толкова чувствителна за обществото тема.

Меглена Кунева изтъкна, че сегашният и бившият премиери Пламен Орешарски и Бойко Борисов изнасят манипулативни данни.

"Преговорите по тази глава бяха затворени през 2000г. от финансовото министерство, в което г-н Орешарски беше зам.-министър и ако е искал, е можел да удължи преходните периоди. На г-н Борисов искам да напомня, че договорът за присъединяване беше подписан през 2005г., когато той също беше част от управлението", коментира Кунева и определи, че е проява на незнание от страна на Борисов да твърди, че преговорите за еврочленството ни са водени от БСП и ДПС.

“Ако са толкова загрижени българските премиери за земята, да бяха използвали престоя си във властта, за да създадат условия за пазара на земя, който да е в полза на гражданите“, добави тя.

"Истинските въпроси за земята са какво направиха няколко поредни правителства за малките собственици на земя - взеха ли се мерки за опазването на реколтата, как се изкупува продукцията, има ли мир в българските села или хората се заключват в 7 часа и не смеят да излезат. Всичко останало е лицемерие", каза още тя и припомни, че има 4 млн. декара пустеещи земи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!