Свещеници изненадани от избора на Кирил

11 ноември 2012 в 11:29 2271 1

Светия синод, Снимка: Сергей Антонов
Светия синод, Снимка: Сергей Антонов

Изборът на варненския митрополит Кирил за наместник-председател до избора на нов патриарх беше изненада, обяви пред bTV отец Евгений от Сливен.

По думите му в Светия синод го смятали за „бита карта”, след като се оказа агент на Държавна сигурност.

Явно обаче лобито на митрополит Кирил  се е оказало по-силно, коментира отецът.

В следващите четири месеца наместник-председателят ще ръководи организацията на църковно-народния събор, на който ще трябва да бъде избран новият патриарх.

„Човеци сме, имаме страсти. Хубаво е обаче те да са по-малко,” коментира още свещеникът за случващото се в Светия Синод след смъртта на патриарх Максим и страстите около избора на следващия патриарх.

Според отец Евгений би било хубаво той да бъде избран със жребий, както е ставало в миналото.

Както писа OFFNews в деня, в който беше погребан патриарх Максим стана ясно, че в Софийския градски съд са подадени документи за регистрация на алтернативен синод. Те са подадени от Инокентий през лятото. Инокентий беше част от създадения преди 20 години алтернативен синод на покойния дядо Пимен.

Новината беше съобщена в петък от Христо Латинов, който управляваше имотите на синода на Пимен, а преди това и тези на Светия синод начело с Максим.

„Процедурата за регистрация на алтернативния синод е задействана още през 2002 г. след приемането на новия закон,” каза днес пред bTV Латинов.

След това документи са внасяни още няколко пъти, но са отхвърляни, уточни той. Латинов определи като съвпадение повдигането на въпроса отново в деня на погребението на Максим.

„Имаше затъмнение по тази тема. В последните години не се говореше за синода на дядо Пимен,” обясни той. 

„Идеята на разкола беше, че патриархът е нелегитимен, комунист и т.н.,” припомни отец Евгений. Според него Калиник, Пимен и Панкратий, част от алтернативния синод, всъщност били „червеният елемент в Синода”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови