Архитект Калина Павлова: Време е за палатков лагер пред Община Варна

Елица Мартинова 06 септември 2012 в 07:13 7197 5

Калина Павлова. Снимка: Facebook
Калина Павлова. Снимка: Facebook

Сагата около съдбата на морската столица вече не засяга единствено варненци. Проблемът се превърна в една от най-обсъжданите теми на страната. За последна информация около случващото се OFFNews потърси архитект Калина Павлова - един от лидерите на гражданския бунт срещу застрояването на Морската градина и "Алея Първа".

Във вторник регионалният министър Лиляна Павлова одобри и подписа Общия устройствен план на Варна. Главният архитект на града Петър Йорданов окачестви това като успех. Защо се разминават така мненията ви и защо варненци са недоволни?

Този ОУП въобще не е желан от варненци. 14 неправителствени организации имахме консенсус на общо становище по този план. Ние отправихме над 20 много сериозни забележки към плана, които завземат доста голяма част от територията на Община Варна. Те по никакъв начин не бяха приети от общината, явно и от министерството. Не приемаме и отказа към тези забележки за мотивиран, затова ще обжалваме в съда решението на министъра. Много важен проблем е също, че остана без отговор въпросът защо този ОУП е възложен и заплатен от частни лица - нещо, което Законът за устройство на територията категорично забранява. Така че това е много важно основание за нищожност на ОУП, защото той трябва да е изцяло възложен и заплатен от кмета на Община Варна, не от частни фирми и собственици на земи.

На 26 септември предстои ВАС да разгледа делото срещу екологичната оценка на ОУП-Варна. Какво предстои?

Първото заседание по това дело вече премина, като съдът задължи МОСВ да представи пълна преписка с проекта, защото досега те не бяха представяли целия проект, а само екологичната му оценка. Не бяха представяли документите по проведеното обществено обсъждане и взетите решения именно по нашите възражения срещу плана. Така че министерството имаше задължение да окомплектова преписката. Тяхното пледиране, че нашата жалба е недопустима беше отхвърлено, така че ход на делото е даден. На 26 септември ще гледаме пълнотата на преписката, евентуално ще се поставя съдебно-техническа експертиза. Те бяха задължени да представят доказателства за изпълнението на препоръките от екологичната оценка. Тъй като за да може да одобри ОУП, МРРБ взе решение за предварително изпълнение на екологичната оценка. В тази връзка трябваше да започнат конкретни действия по опазване на околната среда във Варна, които са препоръки в тази екологична оценка. Ние сме изискали доказателства дали Община Варна и МОСВ изпълняват плана както трябва според препоръките или напротив.

Кажете ни нещо повече за предстоящите протестни действия?

В момента пред сградата на Община Варна тече гладна стачка на щафетен принцип, денонощно. Ще пуснем молба и за това да ни бъде разрешен палатков лагер. Другото са съдебните дела, които предприемаме – срещу екологичната оценка и решението на министър Лиляна Павлова.

 Колко хора очаквате да се включат в протестните действия, в гладната стачка?

Към момента участниците са трима човека. Единият от инициативните комитети, които са съпричастни към този въпрос, е обжалвал решението на Националния експертен съвет за одобряване на плана. Така че всяка една стъпка ще бъде разгледана от съда. Отделно, доста интересно е по казуса, че частни лица са заплащали за плана, има образувана прокурорска проверка от 2009 г. По нея, за съжаление, нямаме данни – не знаем какво е работила прокуратурата. По тази причина сме подали заявление за достъп до информация, тъй като считаме въпросът за достатъчно обществено значим. Така че се налага прокуратурата да даде някои обяснения за свършената работа. Тъй като тя отказва, по случая е насрочено дело в Административния съд в София срещу Главна прокуратура. То ще се гледа на 5 ноември.

Смятате ли, че ТИМ ще победи Варна и варненци?

Преди една седмица група ентусиасти поставиха любителска театрална постановка. Тя напомняше сюжета във Варна. В нея три малки червейчета, наричащи се „Страшният змей“, бяха победени от децата. Те спасиха златната ябълка, символ на Морската градина, макар че кметът на града не бе особено активна страна. Така че гражданите показват своето желание да победят и се надявам, че ще победят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!