Защо кремълска пропаганда продължава да циркулира в социалните мрежи

OFFNews 16 март 2022 в 14:24 9543 19

Снимка https://www.pexels.com/

Докато войната в Украйна бушува, Русия засилва едно от най-мощните си оръжия - дезинформацията.

Неверни твърдения за инвазията се разпространяват и от потребители в Русия, и от официални акаунти в държавните медии. Русия често се представя за невинна жертва и разпространява дезинформация, включително, че САЩ предоставят биологични оръжия на Украйна (осъдена от Белия дом като "теория на конспирацията") и че жертвите на нападението срещу украинска болница са платени актьори. В отговор на това компаниите собственици на социални медии, включително Meta, YouTube и Twitter, обявиха нови мерки, подтикнати от натиска на украинското правителство, световните лидери и обществеността.

Защо при това положение пропаганда продължава да има е въпрос, чийто отговор търси в. Guardian в днешна публикация.

Според експерти, на които се позовава, реакцията на технологичната индустрия е хаотична и без достатъчен обхват на действие, за да се справи със сложни кампании за дезинформация. Дори когато съществуват политики за спирането й, наблюдателите заключават, че те се прилагат слабо и непоследователно.

"Като цяло платформите реагираха на предизвикателството на подкрепяните от държавата кампании за дезинформация, като играха безполезна игра на Whac-A-Mole, казва Еван Гриър, заместник-директор на неправителствената организация Fight for the Future.

В някои случаи технологичните компании са отбелязали дезинформацията като спонсорирана от държавата или потенциално невярна, вместо да я премахнат, или са забранили отделни акаунти, вместо да въведат по-обхватни мерки срещу дезинформацията.

Например YouTube предприе действия чак в петък срещу държавно спонсорирана дезинформация след седмици на натиск от страна на защитници на правата на човека, но не и преди съдържание да бъде широкоразпространено.

Непрозрачни и непоследователни политики

Един от последните примери за хаотичния подход беше изненадващото решение на Meta да направи изключения от дългогодишното си правило срещу призивите за насилие, като позволи на потребителите на Instagram и Facebook в 12 източноевропейски и западноазиатски държави да призовават към смърт на руските войници. По-късно компанията уточни, че потребителите все още не могат да призовават за смърт на Владимир Путин или други лидери.

За мнозина този епизод подчертава колко непрозрачни са платформите, когато става въпрос за вземане на решения относно политиките, свързани с Русия.

Франсис Хоугън, бивш служител на Facebook, заявява това в показанията си пред Конгреса през октомври 2021 г., като отбелязва, че "на върха няма воля да се гарантира, че тези системи се управляват по достатъчно безопасен начин". Тя добавя, че управлението е в интерес на акционерите, а не на обществото и призовава за механизъм, който да служи като противовес.

TikTok "пренебрегван" по отношение на дезинформацията

Докато Фейсбук, Туитър и You Tube са подложени на все по-голям натиск да се борят с дезинформацията, TikTok се неглижира. Платформата се радва на бърз растеж и слабо регулиране. Изследователите казват, че още в началото на инвазията в Украйна са видели колко бързо се споделя дезинформация в платформата.

Някои доказателства сочат, че дезинформацията може да е координирана от Русия. Проучване, публикувано от Media Matters for America на 11 март, показва как повече от 180 руски инфлуенсъри в платформата са участвали в съгласувана пропагандна кампания за насърчаване на онлайн подкрепата за войната в Русия, споделяйки стотици постове с хаштаг #RussianLivesMatter.

TikTok заема толкова централно място в конфликта, че администрацията на Байдън наскоро покани инфлуенсърите от TikTok в Белия дом, за да ги запознае с реалностите на войната и да ги включи в борбата срещу дезинформацията.

TikTok спря услугите си в Русия преди повече от седмица, за да избегне действия от страна на Кремъл, но някои инфлуенсъри изглежда публикуват въпреки забраната.

Говорителка на компанията заяви, че тя има политики за борба с дезинформацията, и че в отговор на събитията в Украйна е ускорила въвеждането на медийна политика, която обозначава акаунти, контролирани от Русия. "Партнираме и с независими организации за проверка на фактите, които подкрепят усилията ни да помогнем на TikTok да остане безопасно и автентично място", казва Джейми Фаваца.

Дезинформацията се увеличава в Русия

Отговорът на Русия на репресиите от страна на технологичните платформи беше бърз и репресивен, като страната блокира или намали достъпа на своите граждани до Netflix, TikTok, Instagram, Facebook и Apple. Страната също така цензурира външни новинарски издания и така засили още повече монопола на руската държава върху информацията. Експерти се опасяват, че затварянето на новинарски канали и социални платформи, колкото и несъвършени да са те, може да ограничи още повече възможностите на хората да се организират срещу държавната власт или да се борят срещу нарушенията на човешките права.

Китай, например, отдавна успява да контролира разказа за отношението си към уйгурите, което правителства, включително на САЩ, определят като геноцид. Компаниите собственици на социални медии са обвинявани, че косвено подкрепят нарушенията на правата на човека, като позволяват споделянето на дезинформация на своите платформи - а в някои случаи дори приемат пари за реклама от правителствата, които стоят зад тези действия.

Сега виждаме това да се случва отново, казва Хайди Бейрих, експерт в Global Project Against Hate and Extremism. "Големият въпрос за всички нас е какви са основните ценности, които трябва да имаме по отношение на информацията", каза тя и допълва, че случващото се е още един пример за това "защо искаме защитен, свободен и честен интернет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

26

Merc

18.03 2022 в 15:47

Само да питам путлеропитеците :
Какво стана с безаналоговите СУ 57 , Армата и 27 Маховите ракети с променливи траектории. Нещо не ги виждам на фронта в Украина - само допотопни съветсковременни железарии. Да чакаме тачанките ?!.... Май се вързахте сериозно на анимационните оръжия на Путлер и Шойгу....

600

23

Ей зажулен! Цял свят крив, само империята на злото е права. Нищо ли няма в маймунската ти черепна кутия. Съвсем заприличате на Северна Корея. Да ви жали ли човек или да ви съжалява?

1767

18

fiki

17.03 2022 в 11:20

Нямам си никаква идея какво е antiputler_news, предполагам антируска пропаганда, която има естествено, но нейните нива са на светлиннни години от Кремълската. Тя е в друга галактика направо, пълна с антиваксъри и путлери без образование.
 
X

Да помогнем на украинските деца!