Кольо Колев: Борисов не е склонен на държавнически ход

Георги Савчев 05 април 2013 в 20:15 6402 16

Кольо Колев. Снимка: Сергей Антонов
Кольо Колев. Снимка: Сергей Антонов

Кольо Колев е директор на социологическата агенция "Медиана". Работил е в НЦИОМ. През 1994 г. основава агенция "Медиана", която разполага със собствена материално-стратификационна скала, съобразена със спецификата на българското общество.

Да очакваме ли партия на протеста в следващия парламент или е почти невъзможен сценарий?

Според мен е почти невъзможен сценарий. Хората се разпръснаха, всеки тръгна в различна посока. В този смисъл – не можаха да консолидират някакво общо политическо тяло и общо политическо искане. Това в общи линии е нормално – тези хора бяха леви, десни, центристи, всякакви, обединени от обща кауза: възмущението от това, че са подложени на геноцид чрез основните монополни стоки и услуги: вода, ток, горива и основни храни. Съвсем естествено те имаха една обща цел, обща мишена – управлението на г-н Бойко Борисов. Мишената изчезна и те съвсем естествено се пръснаха в различни посоки.

А ще има ли нови протести?

Напълно е възможно след изборите да наблюдаваме не само социално-икономически, но и чисто политически протести. Напълно е възможно независимо кой спечели повече гласове да не може да се стигне както до съставяне на правителство, така и до обществено признаване на самите избори, което ще избие във взрив на улицата в крайна сметка.

Мислите ли, че загубилата на вота голяма партия – БСП или ГЕРБ, би организирала протести, за да неутрализира победителя?

Искрено се надявам, че и двете основни противостоящи си сили ще бъдат на висотата на здравия разум – да не прибегнат до това оръжие, защото това ще хвърли страната в социален хаос.

В крайна сметка обаче е напълно възможно да надделее здравия разум и да се намери една или друга форма на коалиционно, експертно управление, което да тушира страстите и да поведе страната към нормален политически и социално-икономически живот.

Кои са възможните конфигурации за кабинет след вота?

Това е въпрос с повишена трудност. Това, което категорично може да се каже към момента, е, че ще има една или друга форма на коалиционно/експертно правителство. Няма никакъв шанс която и да е политическа партия да вземе мнозинство. При това положение вече е въпрос на здрав разум доколко различните партии ще успеят да отстъпят от своето его и от желанието да се наложат по един или друг начин, за да могат да сформират нещо, което да изразява волята на по-широки слоеве от населението.

Нека да припомним – през 2005 г. Симеон Сакскобургготски чудесно съзнаваше, че той се самоубива и убива своята партия, влизайки в коалиция с БСП и ДПС. Но той го направи – не в името на партията, а в името на страната, която й предстоеше да влиза в ЕС. Това е белег на държавническа мъдрост. Мисля, че голяма част от българските политици не са стигнали до нивото на държавници.

Склонен ли е Борисов на подобен ход?

Не, разбира се.

А Станишев?

Той вече направи заявки и ходове в тази посока, заявявайки, че той самият не желае да бъде премиер. Лансира една обществено приемлива фигура в лицето на Пламен Орешарски. Самият той говори за експертен и за програмен кабинет. Ясно показва, че си дава сметка за какво става дума и не иска просто и само да наложи от БСП отбор.

Ще влезе ли партията на Меглена Кунева в парламента?

Според мен, по-вероятно е „Движение България на гражданите“ да влезе. Защото има ниша, търсене на нещо ново. „Движение България на гражданите“ е наистина нещо ново. Да, те не успяха да се възползват от протестите, не успяха да оглавят протестната вълна, но независимо от това голяма част от хората все пак продължават да търсят нещо ново, някаква друга алтернатива извън „Атака“, ДПС, ГЕРБ и БСП.

А какви са шансовете на традиционната десница?

Каквото си направиш сам, и най-големият ти враг не може да ти го направи. При СДС се оформя някакъв тюрлюгювеч, далеч не ми е ясно какво може да излезе от това. А след акламираното ДСБ с „Единство“ - като опит да се реанимира автентичната стара десница, се стигна пак до отхвърлянето на това, което не е Иван Костов и ДСБ. Според мен, това също е път за никъде. Така че най-вероятно тепърва ще ни предстои да наблюдаваме опитите за раждането на реална десница, тъй като ГЕРБ не е тази формация.

Тоест Костов няма да влезе в парламента?

Възможно е поради някакъв гърч на общественото безсъзнателно да успее да прескочи евентуално четирипроцентовата бариера, но е силно съмнително.

Ще се прерасне ли Февруарската революция в Октомврийска? Идва ли нов вот след вота?

Съвсем не е изключено. Аз искрено се надявам това да не се случи, защото това ще има и социални, и икономически измерения. Може би е добре за някои партии, може би е добре за социолозите, които ще имат нови поръчки за изследвания, но определено не е добро за страната. А аз освен социолог, все пак съм и българин, баща на четири деца и бих предпочел да не ми е толкова интересно и да нямам толкова много поръчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!