Мира Радева: И други социолози имат моите данни, но не ги казват

Георги Савчев 04 април 2013 в 20:41 9294 21

Мира Радева, социолог. Снимка: Булфото
Мира Радева, социолог. Снимка: Булфото

Последното проучване на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД, което даде преднина от 14% на ГЕРБ спрямо БСП, отново актуализира дебата за ролята на социологическите сондажи преди изборите. За манипулациите, личните пристрастия и личните нападки. Това е причината да потърсим за интервю директора на МБМД Мира Радева.

Кой се изплаши от последното ви изследване и кой спечели от него?

Не знам. Такава безпрецедентна атака... въпреки че винаги са били атакувани нашите изследвания, не е от сега, особено в предизборен период, но такава безпрецедентна атака не е имало. Моето обяснение е, че наистина колегите не искат да покажат картите си. Понеже те разбраха, че аз ще вървя по тази линия - за някакъв вид одит, за някакъв вид яснота. Аз в последните две години вървя по тази линия .Това ги изплаши допълнително.

Останалите социолози?

Не останалите, защото това не са всички социолози. Обяснявам непрекъснато. Това са социолозите, които някои от тях се показват в момента, но истината е, че има други социолози, които дори пред мен споделиха, че имат подобни данни, но изчакват малко успокояване на обстановката.

Големи социологически агенции имат подобни на вашите данни?

Да. Имат, имат. Те са ми го споделили в личен план. Даже имаше такива, които ми се обадиха да ме питат: какви са ти данните. Така че аз съм убедена, че данните са подобни, дори и на тези, които в момента обявяват други резултати. Просто те се опитват да ги претеглят по някакви индикатори, за да...

Дали сред три седмици данните ще са същите?

Е, това ще видим. Не искайте всичко накуп.

На терен ситуацията същата ли е?

Нали за това правим изследване.

В последния омнибус на МБМД имаше ли поръчка на политическа партия?

Не, категорично не. Ние сме готови да си покажем всичко, моля ви се, няма такова нещо.

А да очакваме ли нови протести?

Енергията стои в обществото. Имам чувството, че в момента малко сме като в автоклав, затиснато е малко, обществото е с изчакване. Ако не се формира кабинет, който да буди общо доверие, да създава усещане за стабилност и да прави много ясни знаци в посоката, в която протестиращите искаха – прозрачност, прозрачност, прозрачност. Осветляване на всякакви договори. Аз намирам за абсолютно скандален факта, че ние, като потребители на електрическа енергия, не знаем съдържанието на договорите. И ни се обявява едва ли не, че това е държавна тайна. Ами извинявайте, това е тоталитаризъм. Как така аз трябва да плащам по един договор, без да му знам съдържанието? Утихването е много временно. Поведението на политиците трябва да бъде изключително отговорно, те трябва да намерят решения. В противен случай всичко отново ще избухне и то може би с по-голяма сила.

Ще видим ли партия на протеста в следващия парламент?

За съжаление два месеца не са достатъчни, за да кристализира един такъв проект. Още от лятото прогнозирах, че на база на протестите „Орлов мост“ тогава, ако си спомняте имахме такова изследване...

И излезе вашата реплика, че протестиращите са хора с объркани глави...

Ама аз, между другото, и сега седя зад тази реплика, защото аз всъщност я казах по отношение на моя син, който участваше в протестите. И аз казах – понеже моят син е сред протестиращите, имам възможност да коментирам с него различни икономически и социални проблеми, аз си давам сметка, че част от протестиращите са с доста объркани глави.

И в момента смятате така?

В момента аз смятам, че протестиращите имат много разнопосочни, много хаотични послания. Голяма част от тези послания са наистина много объркани. И даже с г-н Ангел Славчев, то е едно много симпатично момче, се оказах в едно студио. Студиото на Гала. И той беше там с жена си и с детето. И като чух, че иска да иска да одържави железопътния транспорт, аз вече не можах да издържа и реагирах. И казах на жена му: Кажете на мъжа си да вземе и да прочете книгите „Мрежите на прехода“ и „Черните дупки на българската енергетика“. Защото не може да не се разбира т. нар. входно-изходна икономика. Ние, по-старите, сме го изживели това нещо. И когато някой млад човек дойде и ми каже „да одържавим, за да стане добре“, ми настръхват косите. Защото „Кремиковци“ така беше източен, с т.нар. „входно-изходна“ икономика.

Иначе социална енергия има. Още от лятото засякохме около 10% от хората, които бяха готови да гласуват за подобна партия на протеста. В момента на специалния въпрос „Бихте ли гласували за партия на протеста?“ отговорите са: „Със сигурност бих гласувал“ - 5%, „По-скоро бих гласувал – 17%“. Тоест има огромен ръст.

А какви са сценариите за съставяне на кабинет след вота?

За мен истинският проблем след вота е дали онова, което избирателят реши, ще бъде прието от политиците. И дали няма да се стигне до оспорване на изборния резултат, до битки, до нови избори – това вече може да вкара страната трайно в политическа криза.

Вероятно влизаме в спирала от избори и протести.

Да, точно така. Опасността ми се струва голяма. И всички го говорят, между другото. Даже имаше хора, с които, като коментирах още преди да ги публикувам данните от изследването, ми казаха „този сценарий вече е готов“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!